Przejdź do głównej zawartości

Sałata i domowe grzanki czyli dodatek do grilla.

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com
Witam serdecznie. Tak jak wspomialam w poprzednim poście grillowanie w pełni i trzeba jeszcze wykorzystać ten czas.Do naszych mies, szaszłyków i kiełbasek z pewnością pasuje sałata czy grzanki  które można bardzo szybko i prosto przygotować samemu. Sposobów jest tysiące. Oto moja propozycja. Zapraszam.


Składniki :
( na sałatę )

  • 2 główki salaty malej rzymskiej ( można zastąpić miksem salat lub sałatą kanapkowa itd )
  • pęczek świeżego szczypiorku ( ok. 6 szt. )
  • sok z pół cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • ok 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ziół do sałatek 
  • opcjonalnie uprażony słonecznik, orzechy lub migdały do posypania

(na grzanki )

  • 1-2 paryskie
  • masło lub margaryna lub oliwa z oliwek do posmarowania
  • sol i pieprz
  • czosnek granulowany
  • czerwona papryka


Sposób przygotowania :

Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Odstawiamy.
W miseczce dodajemy sok z cytryny + miód + oliwę + zioła do sałatek i całość mieszamy dokładnie. Smakujemy w razie czego doprawiamy, jeśli odpowiada nam smak wlewamy dresing do salaty i mieszamy delikatnie całość. Posypujemy szczypiorkiem i gotowe.

Do grzanek przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 200 stop.C.
Bułkę paryska kroimy na szersze paski i układamy obok siebie na blaszce. Każda kanapkę smarujemy tłuszczem i posypujemy sola, pieprzem, czosnkiem i czerwona papryka. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia. Dosłownie parę minut wiec należy obserwować aby nie spalić.
Wykładamy i podajemy.


Sa to proste dodatki do grilla ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu wiec polecam i pozdrawiam serdecznie.


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...