www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Składniki :
( na sałatę )
- 2 główki salaty malej rzymskiej ( można zastąpić miksem salat lub sałatą kanapkowa itd )
- pęczek świeżego szczypiorku ( ok. 6 szt. )
- sok z pół cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- ok 3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie ziół do sałatek
- opcjonalnie uprażony słonecznik, orzechy lub migdały do posypania
- 1-2 paryskie
- masło lub margaryna lub oliwa z oliwek do posmarowania
- sol i pieprz
- czosnek granulowany
- czerwona papryka
Sposób przygotowania :
Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Odstawiamy.
W miseczce dodajemy sok z cytryny + miód + oliwę + zioła do sałatek i całość mieszamy dokładnie. Smakujemy w razie czego doprawiamy, jeśli odpowiada nam smak wlewamy dresing do salaty i mieszamy delikatnie całość. Posypujemy szczypiorkiem i gotowe.
Do grzanek przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 200 stop.C.
Bułkę paryska kroimy na szersze paski i układamy obok siebie na blaszce. Każda kanapkę smarujemy tłuszczem i posypujemy sola, pieprzem, czosnkiem i czerwona papryka. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia. Dosłownie parę minut wiec należy obserwować aby nie spalić.
Wykładamy i podajemy.
Sa to proste dodatki do grilla ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu wiec polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz