Przejdź do głównej zawartości

Pieczona papryka z czerwona cebula

www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie. Propozycja na dziś to super słodziutka lekko ziołowa lekko czosnkowa papryczka z cebulka. Jest pyszna i pasuje jako dodatek do mies, grilla czy obiadów ale z kawałkiem grzanki równie dobra. Możliwości wiele. Mozna ja serwować na ciepło i zimno. Spróbujcie. Zapraszam.




Składniki :


  • 6 świeżych papryk ( czerwona, żółta, pomarańczowa )
  • 6 czerwonych cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • garść świeżych gałązek tymianku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suchego oregano
  • sol i pieprz
  • oliwa z oliwek 



Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C i przygotowujemy sobie większe naczynie do zapiekania np. żaroodporne.
Papryki myjemy , osuszamy i obieramy z nasion ( miąższu ) . Kroimy w dość duże kawałki. Wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy na 4 części , lekko rozwarstwiamy i dorzucamy do papryki.
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i cale dodajemy do reszty składników.
Na koniec dodajemy nasze gałązki ziół + sol + pieprz + oregano i polewamy oliwa z oliwek. Mieszamy najlepiej rękoma całość i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy jakieś 40 minut co jakiś czas możemy lekko przemieszać łyżką . Warzywa lekko się zrumienia i powinny być mięciutkie i soczyste .
Jeśli podajemy na gorąco można tez na gotowo skropić octem balsamicznym i posypać świeżą bazylia .
Gotowe. Proste i bardzo smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam :)

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...