Przejdź do głównej zawartości

Pieczona papryka z czerwona cebula

www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie. Propozycja na dziś to super słodziutka lekko ziołowa lekko czosnkowa papryczka z cebulka. Jest pyszna i pasuje jako dodatek do mies, grilla czy obiadów ale z kawałkiem grzanki równie dobra. Możliwości wiele. Mozna ja serwować na ciepło i zimno. Spróbujcie. Zapraszam.




Składniki :


  • 6 świeżych papryk ( czerwona, żółta, pomarańczowa )
  • 6 czerwonych cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • garść świeżych gałązek tymianku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suchego oregano
  • sol i pieprz
  • oliwa z oliwek 



Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C i przygotowujemy sobie większe naczynie do zapiekania np. żaroodporne.
Papryki myjemy , osuszamy i obieramy z nasion ( miąższu ) . Kroimy w dość duże kawałki. Wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy na 4 części , lekko rozwarstwiamy i dorzucamy do papryki.
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i cale dodajemy do reszty składników.
Na koniec dodajemy nasze gałązki ziół + sol + pieprz + oregano i polewamy oliwa z oliwek. Mieszamy najlepiej rękoma całość i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy jakieś 40 minut co jakiś czas możemy lekko przemieszać łyżką . Warzywa lekko się zrumienia i powinny być mięciutkie i soczyste .
Jeśli podajemy na gorąco można tez na gotowo skropić octem balsamicznym i posypać świeżą bazylia .
Gotowe. Proste i bardzo smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam :)

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...