www.swiatmojejk.blogspot.com |
Składniki :
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C i przygotowujemy sobie większe naczynie do zapiekania np. żaroodporne.
Papryki myjemy , osuszamy i obieramy z nasion ( miąższu ) . Kroimy w dość duże kawałki. Wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy na 4 części , lekko rozwarstwiamy i dorzucamy do papryki.
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i cale dodajemy do reszty składników.
Na koniec dodajemy nasze gałązki ziół + sol + pieprz + oregano i polewamy oliwa z oliwek. Mieszamy najlepiej rękoma całość i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy jakieś 40 minut co jakiś czas możemy lekko przemieszać łyżką . Warzywa lekko się zrumienia i powinny być mięciutkie i soczyste .
Jeśli podajemy na gorąco można tez na gotowo skropić octem balsamicznym i posypać świeżą bazylia .
Gotowe. Proste i bardzo smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam :)
- 6 świeżych papryk ( czerwona, żółta, pomarańczowa )
- 6 czerwonych cebuli
- 6 ząbków czosnku
- garść świeżych gałązek tymianku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki suchego oregano
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C i przygotowujemy sobie większe naczynie do zapiekania np. żaroodporne.
Papryki myjemy , osuszamy i obieramy z nasion ( miąższu ) . Kroimy w dość duże kawałki. Wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy na 4 części , lekko rozwarstwiamy i dorzucamy do papryki.
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i cale dodajemy do reszty składników.
Na koniec dodajemy nasze gałązki ziół + sol + pieprz + oregano i polewamy oliwa z oliwek. Mieszamy najlepiej rękoma całość i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy jakieś 40 minut co jakiś czas możemy lekko przemieszać łyżką . Warzywa lekko się zrumienia i powinny być mięciutkie i soczyste .
Jeśli podajemy na gorąco można tez na gotowo skropić octem balsamicznym i posypać świeżą bazylia .
Gotowe. Proste i bardzo smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam :)
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz