Przejdź do głównej zawartości

Pieczona papryka z czerwona cebula

www.swiatmojejk.blogspot.com



Witam serdecznie. Propozycja na dziś to super słodziutka lekko ziołowa lekko czosnkowa papryczka z cebulka. Jest pyszna i pasuje jako dodatek do mies, grilla czy obiadów ale z kawałkiem grzanki równie dobra. Możliwości wiele. Mozna ja serwować na ciepło i zimno. Spróbujcie. Zapraszam.




Składniki :


  • 6 świeżych papryk ( czerwona, żółta, pomarańczowa )
  • 6 czerwonych cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • garść świeżych gałązek tymianku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suchego oregano
  • sol i pieprz
  • oliwa z oliwek 



Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C i przygotowujemy sobie większe naczynie do zapiekania np. żaroodporne.
Papryki myjemy , osuszamy i obieramy z nasion ( miąższu ) . Kroimy w dość duże kawałki. Wrzucamy do naczynia do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy na 4 części , lekko rozwarstwiamy i dorzucamy do papryki.
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i cale dodajemy do reszty składników.
Na koniec dodajemy nasze gałązki ziół + sol + pieprz + oregano i polewamy oliwa z oliwek. Mieszamy najlepiej rękoma całość i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy jakieś 40 minut co jakiś czas możemy lekko przemieszać łyżką . Warzywa lekko się zrumienia i powinny być mięciutkie i soczyste .
Jeśli podajemy na gorąco można tez na gotowo skropić octem balsamicznym i posypać świeżą bazylia .
Gotowe. Proste i bardzo smaczne.
Polecam gorąco i pozdrawiam :)

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych