www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.Pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam ze jesień już tuz tuz. Wieczorami w oknach światła. Zaczyna się czas świec i cieplej herbaty oraz koca :) ale i to ma swój urok. U mnie to czas pachnących chlebów i wypieków. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja, która zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzonym u ukochanej babci i jej fantastycznymi rogalikami i wypiekami.
Zapraszam gorąco do spróbowania.
Składniki :
( z tej porcji wychodzi mi jakieś 40 szt, większe i mniejsze )
- 120 gram masła
- 120 gram margaryny lub tłuszczu roślinnego do wypieków
- 7 dag drożdży
- 1/4 kubka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 kubki maki
- szczypta soli
- 2 cale jajka
- skorka z pomarańczy ( opcjonalnie )
- 1/4 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )
Nadzienie:
- 1 słoiczek ulubionych konfitur np. śliwkowych, owoce leśne, ważne aby były geste ( najlepiej własnego wyrobu )
- 1 kubek cukru pudru
- ok 1/2 soku z cytryny ( zależy od wielkości cytryny wiec najlepiej stopniowo dodawać )
- 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Masło + margarynę roztapiamy w garnuszku lub mikrofalówce.Odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i wkruszamy do niego drożdże + cukier. Całość mieszamy i odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy make + sol + cynamon + skorka z pomaranczy + jajka + wlewamy rozczyn z drożdży + roztopione masło. Całość łyżką mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej. Przykrywamy folia i do lodówki na ok 1 godzinę, do czasu aż ciasto podwoi swoja objętość.
Piekarnik 200 stopni C + 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Na stolnice podsypana maka wykładamy ciasto lekko je formując w kule.Dzielimy na 4 części - jeśli chcemy mniejsze rogaliki , lub 3 części jeśli chcemy jedne większe a jedne mniejsze. Wtedy z jednej większej części wycinamy większe trójkąty a z dwóch pozostałych równych części mniejsze trójkąciki.
Rozwałkowujemy cześć ciasta na okrąg ( tak jak na pizze ) i dzielimy na części - trójkąty. Pamiętajmy aby części ciasta które czekają w kolejce przykryć lekko folia, wtedy nie wyschną.
Na każdy trojkacic (szersza strona ) nakładamy odrobinę konfitur (ok 1/2 łyżeczki) i zawijamy szersza strona do środka, formując rogalik.
Układamy rogaliki obok siebie na przygotowanych wcześniej blaszkach i całość na koniec przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( nie jest to konieczne ).
Pieczemy 15 minut - do zrumienienia.
Studzimy całkowicie.
Cukier puder + extrakt + sok z cytryny mieszamy dokładnie w miseczce. Konsystencja dość gęsta, aby lukier nie spłynął za szybko z rogalików. Smarujemy wystudzone rogaliki.
Smacznego.:)
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz