Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki drożdżowe - babcine.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.Pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam ze jesień już tuz tuz. Wieczorami w oknach światła. Zaczyna się czas świec i cieplej herbaty oraz koca :) ale i to ma swój urok. U mnie to czas pachnących chlebów i wypieków. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja, która zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzonym u ukochanej babci i jej fantastycznymi rogalikami i wypiekami.
Zapraszam gorąco do spróbowania.


Składniki :

( z tej porcji wychodzi mi jakieś 40 szt, większe i mniejsze )


  • 120 gram masła
  • 120 gram margaryny lub tłuszczu roślinnego do wypieków
  • 7 dag drożdży
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 2 cale jajka
  • skorka z pomarańczy ( opcjonalnie )
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )

Nadzienie:


  • 1 słoiczek ulubionych konfitur np. śliwkowych, owoce leśne, ważne aby były geste  ( najlepiej własnego wyrobu )

Lukier:


  • 1 kubek cukru pudru
  • ok 1/2 soku z cytryny ( zależy od wielkości cytryny wiec najlepiej stopniowo dodawać )
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego


Sposób przygotowania: 

Masło + margarynę roztapiamy w garnuszku lub mikrofalówce.Odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i wkruszamy do niego drożdże + cukier. Całość mieszamy i odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy make + sol + cynamon + skorka z pomaranczy + jajka + wlewamy rozczyn z drożdży + roztopione masło. Całość łyżką mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej. Przykrywamy folia i do lodówki na ok 1 godzinę, do czasu aż ciasto podwoi swoja objętość.
Piekarnik 200 stopni C + 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Na stolnice podsypana maka wykładamy ciasto lekko je formując w kule.Dzielimy na 4 części - jeśli chcemy mniejsze rogaliki , lub 3 części jeśli chcemy jedne większe a jedne mniejsze. Wtedy z jednej większej części wycinamy większe trójkąty a z dwóch  pozostałych równych części mniejsze trójkąciki.
Rozwałkowujemy cześć ciasta na okrąg ( tak jak na pizze ) i dzielimy na części - trójkąty. Pamiętajmy aby części ciasta które czekają w kolejce przykryć lekko folia, wtedy nie wyschną.
Na każdy trojkacic (szersza strona ) nakładamy odrobinę konfitur (ok 1/2 łyżeczki) i zawijamy szersza strona do środka, formując rogalik.
Układamy rogaliki obok siebie na przygotowanych wcześniej  blaszkach i całość na koniec przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( nie jest to konieczne ).
Pieczemy 15 minut - do zrumienienia.
Studzimy całkowicie.
Cukier puder + extrakt + sok z cytryny mieszamy dokładnie w miseczce. Konsystencja dość gęsta, aby lukier nie spłynął za szybko z rogalików. Smarujemy wystudzone rogaliki.
Smacznego.:)

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com

Pozdrawiam serdecznie Goska :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...