Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki drożdżowe - babcine.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.Pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam ze jesień już tuz tuz. Wieczorami w oknach światła. Zaczyna się czas świec i cieplej herbaty oraz koca :) ale i to ma swój urok. U mnie to czas pachnących chlebów i wypieków. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja, która zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzonym u ukochanej babci i jej fantastycznymi rogalikami i wypiekami.
Zapraszam gorąco do spróbowania.


Składniki :

( z tej porcji wychodzi mi jakieś 40 szt, większe i mniejsze )


  • 120 gram masła
  • 120 gram margaryny lub tłuszczu roślinnego do wypieków
  • 7 dag drożdży
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 2 cale jajka
  • skorka z pomarańczy ( opcjonalnie )
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )

Nadzienie:


  • 1 słoiczek ulubionych konfitur np. śliwkowych, owoce leśne, ważne aby były geste  ( najlepiej własnego wyrobu )

Lukier:


  • 1 kubek cukru pudru
  • ok 1/2 soku z cytryny ( zależy od wielkości cytryny wiec najlepiej stopniowo dodawać )
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego


Sposób przygotowania: 

Masło + margarynę roztapiamy w garnuszku lub mikrofalówce.Odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i wkruszamy do niego drożdże + cukier. Całość mieszamy i odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy make + sol + cynamon + skorka z pomaranczy + jajka + wlewamy rozczyn z drożdży + roztopione masło. Całość łyżką mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej. Przykrywamy folia i do lodówki na ok 1 godzinę, do czasu aż ciasto podwoi swoja objętość.
Piekarnik 200 stopni C + 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Na stolnice podsypana maka wykładamy ciasto lekko je formując w kule.Dzielimy na 4 części - jeśli chcemy mniejsze rogaliki , lub 3 części jeśli chcemy jedne większe a jedne mniejsze. Wtedy z jednej większej części wycinamy większe trójkąty a z dwóch  pozostałych równych części mniejsze trójkąciki.
Rozwałkowujemy cześć ciasta na okrąg ( tak jak na pizze ) i dzielimy na części - trójkąty. Pamiętajmy aby części ciasta które czekają w kolejce przykryć lekko folia, wtedy nie wyschną.
Na każdy trojkacic (szersza strona ) nakładamy odrobinę konfitur (ok 1/2 łyżeczki) i zawijamy szersza strona do środka, formując rogalik.
Układamy rogaliki obok siebie na przygotowanych wcześniej  blaszkach i całość na koniec przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( nie jest to konieczne ).
Pieczemy 15 minut - do zrumienienia.
Studzimy całkowicie.
Cukier puder + extrakt + sok z cytryny mieszamy dokładnie w miseczce. Konsystencja dość gęsta, aby lukier nie spłynął za szybko z rogalików. Smarujemy wystudzone rogaliki.
Smacznego.:)

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com

Pozdrawiam serdecznie Goska :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...