Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki drożdżowe - babcine.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.Pogoda za oknem coraz bardziej przypomina nam ze jesień już tuz tuz. Wieczorami w oknach światła. Zaczyna się czas świec i cieplej herbaty oraz koca :) ale i to ma swój urok. U mnie to czas pachnących chlebów i wypieków. W związku z tym moja dzisiejsza propozycja, która zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem spędzonym u ukochanej babci i jej fantastycznymi rogalikami i wypiekami.
Zapraszam gorąco do spróbowania.


Składniki :

( z tej porcji wychodzi mi jakieś 40 szt, większe i mniejsze )


  • 120 gram masła
  • 120 gram margaryny lub tłuszczu roślinnego do wypieków
  • 7 dag drożdży
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 2 cale jajka
  • skorka z pomarańczy ( opcjonalnie )
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )

Nadzienie:


  • 1 słoiczek ulubionych konfitur np. śliwkowych, owoce leśne, ważne aby były geste  ( najlepiej własnego wyrobu )

Lukier:


  • 1 kubek cukru pudru
  • ok 1/2 soku z cytryny ( zależy od wielkości cytryny wiec najlepiej stopniowo dodawać )
  • 1/2 łyżeczki extraktu waniliowego


Sposób przygotowania: 

Masło + margarynę roztapiamy w garnuszku lub mikrofalówce.Odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i wkruszamy do niego drożdże + cukier. Całość mieszamy i odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy make + sol + cynamon + skorka z pomaranczy + jajka + wlewamy rozczyn z drożdży + roztopione masło. Całość łyżką mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej. Przykrywamy folia i do lodówki na ok 1 godzinę, do czasu aż ciasto podwoi swoja objętość.
Piekarnik 200 stopni C + 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Na stolnice podsypana maka wykładamy ciasto lekko je formując w kule.Dzielimy na 4 części - jeśli chcemy mniejsze rogaliki , lub 3 części jeśli chcemy jedne większe a jedne mniejsze. Wtedy z jednej większej części wycinamy większe trójkąty a z dwóch  pozostałych równych części mniejsze trójkąciki.
Rozwałkowujemy cześć ciasta na okrąg ( tak jak na pizze ) i dzielimy na części - trójkąty. Pamiętajmy aby części ciasta które czekają w kolejce przykryć lekko folia, wtedy nie wyschną.
Na każdy trojkacic (szersza strona ) nakładamy odrobinę konfitur (ok 1/2 łyżeczki) i zawijamy szersza strona do środka, formując rogalik.
Układamy rogaliki obok siebie na przygotowanych wcześniej  blaszkach i całość na koniec przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( nie jest to konieczne ).
Pieczemy 15 minut - do zrumienienia.
Studzimy całkowicie.
Cukier puder + extrakt + sok z cytryny mieszamy dokładnie w miseczce. Konsystencja dość gęsta, aby lukier nie spłynął za szybko z rogalików. Smarujemy wystudzone rogaliki.
Smacznego.:)

www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com

Pozdrawiam serdecznie Goska :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych