Przejdź do głównej zawartości

Letnia kanapka z marynowana feta, rukola i chrupiącym boczkiem.

www.swiatmojejk.blogspot.com
Witam serdecznie. Propozycja lekka, prosta i łatwa i bardzooo pyszna szczególnie w letnie dni. Bedzie to mój letni sposób na hamburgera :) Zapraszam.

Składniki:

(opcja na 2 kanapki)

  • 2 bułki (w/g uznania i tego co macie pod ręką, ja użyłam białego pieczywa które mi zostało )
  • marynowana feta - przepis w poprzednim poście - kilka kawałeczków
  • oliwki - także użyłam z przepisu z marynowanej fety- kilka sztuk 
  •  4 cienkie plasterki boczku 
  • garść rukoli 
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 pomidor
  • sol i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki pod ręką ponieważ ta kanapka to naprawdę sekunda. Wiec gdy mamy już rukole umyta i osuszona + ząbek czosnku obrany + pomidorek w plasterki pokrojony + pod ręką pozostałe składniki odpalamy patelnie i na suchej smażymy na rumiano nasz boczek. 
Zajmuje to naprawdę sekundę wiec uwaga nie spalic.
 Gdy boczek już mocno się skurczy i wypali nadmiar tłuszczu, odkładamy plasterki na talerzyk z ręcznikiem papierowym.
W tym czasie szybciutko wrzucamy na ta sama patelnie po boczku lekko skropione oliwa części bułki - środkiem do dołu i lekko, sekundę przypiekamy.
Zdejmujemy bułki, jeszcze cieple smarujemy środki lekko czosnkiem, wcierając go w bułkę.Daje to super smak bez zbędnych kawałków czosnku miedzy zębami :).
 Teraz pozostaje nam tylko połączyć całość w piękną kanapkę.
 Układamy wiec na dolna część bułki rukole + 2 plasterki boczku + kawałeczki fety + plasterek pomidora + kawałeczki oliwek + sol i pierz i zamykamy bułeczkę górną jej częścią. 
Gotowe i smacznego.
www.swiatmojejk.blogspot.com

Mam nadzieje ze się skusicie na moje porozycje. Pozdrawiam Goska :) 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych