Przejdź do głównej zawartości

Pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i twarogiem.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie. Moja propozycja na dziś lekkie a zarazem sycące i bardzo zdrowe pierogi ze szpinakiem.Musze powiedzieć ze smakują nawet tym którzy do tej pory nie przepadali za szpinakiem.Warto wiec poświecić chwile w kuchni i spróbować. Zapraszam.


Składniki 
nadzienie:

  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku (male)
  • 500 gram twarogu lub sera typu ricotta
  • 1 limonka
  • 2 łyżki pesto bazyliowe lub pietruszkowe ( najlepiej zrobić samemu :) )
  • 1 kubek startego parmezanu
  • sol i pieprz do smaku

składniki na ciasto:

  • okolo 400 gram maki
  • 1 jajko
  • okolo 1/2 szklanki cieplej wody
  • sol
Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Obieramy i kroimy drobno czosnek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju czosnkowego ( może być zwykły ) i smażymy szpinak chwilkę. Szpinak bardzo szybko zredukuje się o polowe.Nie należny go smażyć długo tylko około minuty.Dodajemy następnie czosnek, sol i pieprz oraz skórkę i sok z limonki.Kilka sekund jeszcze smażymy. Odstawiamy do przestygnięcia a w tym czasie zabieramy się za ciasto.
Na stolnicy wysypujemy make, robiąc w środku palcem dziurkę w którą rozbijamy jajko.Dodajemy sol. Całość zaczynamy lekko mieszać i powoli dodajemy po trochu wody.Zagniatamy ciasto i jeśli w trakcie wydaje nam się zbyt suche dodajemy troszkę wody.Dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto nie powinno już nam się kleić do rak ale tez nie powinno być zbyt twarde i suche.Zawijamy je na chwilkę w folie i dajemy odpocząć.
W tym czasie do miski wrzucamy przestudzony szpinak + twaróg lub ricottę (jeśli kupny posiada dużo wody to najpierw go odsączmy) + pesto + około 1/2 kubka startego parmezanu ( resztę zostawiamy zarazie) + sol i pieprz do smaku.Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy.
I teraz jeśli mamy maszynkę do makaronu to super. Po prostu dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy cienko rozwałkowujemy maszynka. Jeśli nie mamy to ręcznie, za pomocą walka do ciasta starajmy się rozwałkować jak cienko się da.Wykrawamy kolka takiej wielkości jakiej chcemy np. za pomocą szklanki. Nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy. Mozna przy tym brzegi ciasta lekko zwilżyć woda aby lepiej się skleiły nam pierogi.
Zagotowujemy wodę z sola. Wrzucamy na wrzątek pierogi.
W tym samym czasie na patelni obok roztapiamy 2 łyżki masła + 4 łyżki tartej bułki + resztę startego parmezanu i całość smażymy na lekko brązowo.
Pierogi jeśli są cienko rozwałkowane po wypłynięciu na powierzchnie powinny się gotować jakieś 2 - 3 minutki i będą gotowe, jeśli grubsze to troszkę dłużej.
Gotowe pierogi wykładamy na talerz i posypujemy przesmażonym parmezanem z tarta bułka.
Polecam gorąco :) i pozdrawiam. 
www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych