Przejdź do głównej zawartości

Pierogi ze szpinakiem, czosnkiem i twarogiem.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie. Moja propozycja na dziś lekkie a zarazem sycące i bardzo zdrowe pierogi ze szpinakiem.Musze powiedzieć ze smakują nawet tym którzy do tej pory nie przepadali za szpinakiem.Warto wiec poświecić chwile w kuchni i spróbować. Zapraszam.


Składniki 
nadzienie:

  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku (male)
  • 500 gram twarogu lub sera typu ricotta
  • 1 limonka
  • 2 łyżki pesto bazyliowe lub pietruszkowe ( najlepiej zrobić samemu :) )
  • 1 kubek startego parmezanu
  • sol i pieprz do smaku

składniki na ciasto:

  • okolo 400 gram maki
  • 1 jajko
  • okolo 1/2 szklanki cieplej wody
  • sol
Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Obieramy i kroimy drobno czosnek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju czosnkowego ( może być zwykły ) i smażymy szpinak chwilkę. Szpinak bardzo szybko zredukuje się o polowe.Nie należny go smażyć długo tylko około minuty.Dodajemy następnie czosnek, sol i pieprz oraz skórkę i sok z limonki.Kilka sekund jeszcze smażymy. Odstawiamy do przestygnięcia a w tym czasie zabieramy się za ciasto.
Na stolnicy wysypujemy make, robiąc w środku palcem dziurkę w którą rozbijamy jajko.Dodajemy sol. Całość zaczynamy lekko mieszać i powoli dodajemy po trochu wody.Zagniatamy ciasto i jeśli w trakcie wydaje nam się zbyt suche dodajemy troszkę wody.Dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto nie powinno już nam się kleić do rak ale tez nie powinno być zbyt twarde i suche.Zawijamy je na chwilkę w folie i dajemy odpocząć.
W tym czasie do miski wrzucamy przestudzony szpinak + twaróg lub ricottę (jeśli kupny posiada dużo wody to najpierw go odsączmy) + pesto + około 1/2 kubka startego parmezanu ( resztę zostawiamy zarazie) + sol i pieprz do smaku.Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy.
I teraz jeśli mamy maszynkę do makaronu to super. Po prostu dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy cienko rozwałkowujemy maszynka. Jeśli nie mamy to ręcznie, za pomocą walka do ciasta starajmy się rozwałkować jak cienko się da.Wykrawamy kolka takiej wielkości jakiej chcemy np. za pomocą szklanki. Nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy. Mozna przy tym brzegi ciasta lekko zwilżyć woda aby lepiej się skleiły nam pierogi.
Zagotowujemy wodę z sola. Wrzucamy na wrzątek pierogi.
W tym samym czasie na patelni obok roztapiamy 2 łyżki masła + 4 łyżki tartej bułki + resztę startego parmezanu i całość smażymy na lekko brązowo.
Pierogi jeśli są cienko rozwałkowane po wypłynięciu na powierzchnie powinny się gotować jakieś 2 - 3 minutki i będą gotowe, jeśli grubsze to troszkę dłużej.
Gotowe pierogi wykładamy na talerz i posypujemy przesmażonym parmezanem z tarta bułka.
Polecam gorąco :) i pozdrawiam. 
www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...