www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie. Moja propozycja na dziś lekkie a zarazem sycące i bardzo zdrowe pierogi ze szpinakiem.Musze powiedzieć ze smakują nawet tym którzy do tej pory nie przepadali za szpinakiem.Warto wiec poświecić chwile w kuchni i spróbować. Zapraszam.
Składniki
nadzienie:
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 6 ząbków czosnku (male)
- 500 gram twarogu lub sera typu ricotta
- 1 limonka
- 2 łyżki pesto bazyliowe lub pietruszkowe ( najlepiej zrobić samemu :) )
- 1 kubek startego parmezanu
- sol i pieprz do smaku
składniki na ciasto:
- okolo 400 gram maki
- 1 jajko
- okolo 1/2 szklanki cieplej wody
- sol
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Obieramy i kroimy drobno czosnek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju czosnkowego ( może być zwykły ) i smażymy szpinak chwilkę. Szpinak bardzo szybko zredukuje się o polowe.Nie należny go smażyć długo tylko około minuty.Dodajemy następnie czosnek, sol i pieprz oraz skórkę i sok z limonki.Kilka sekund jeszcze smażymy. Odstawiamy do przestygnięcia a w tym czasie zabieramy się za ciasto.
Na stolnicy wysypujemy make, robiąc w środku palcem dziurkę w którą rozbijamy jajko.Dodajemy sol. Całość zaczynamy lekko mieszać i powoli dodajemy po trochu wody.Zagniatamy ciasto i jeśli w trakcie wydaje nam się zbyt suche dodajemy troszkę wody.Dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto nie powinno już nam się kleić do rak ale tez nie powinno być zbyt twarde i suche.Zawijamy je na chwilkę w folie i dajemy odpocząć.
W tym czasie do miski wrzucamy przestudzony szpinak + twaróg lub ricottę (jeśli kupny posiada dużo wody to najpierw go odsączmy) + pesto + około 1/2 kubka startego parmezanu ( resztę zostawiamy zarazie) + sol i pieprz do smaku.Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy.
I teraz jeśli mamy maszynkę do makaronu to super. Po prostu dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy cienko rozwałkowujemy maszynka. Jeśli nie mamy to ręcznie, za pomocą walka do ciasta starajmy się rozwałkować jak cienko się da.Wykrawamy kolka takiej wielkości jakiej chcemy np. za pomocą szklanki. Nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy. Mozna przy tym brzegi ciasta lekko zwilżyć woda aby lepiej się skleiły nam pierogi.
Zagotowujemy wodę z sola. Wrzucamy na wrzątek pierogi.
W tym samym czasie na patelni obok roztapiamy 2 łyżki masła + 4 łyżki tartej bułki + resztę startego parmezanu i całość smażymy na lekko brązowo.
Pierogi jeśli są cienko rozwałkowane po wypłynięciu na powierzchnie powinny się gotować jakieś 2 - 3 minutki i będą gotowe, jeśli grubsze to troszkę dłużej.
Gotowe pierogi wykładamy na talerz i posypujemy przesmażonym parmezanem z tarta bułka.
Polecam gorąco :) i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz