Przejdź do głównej zawartości

Home-made Tortilla Chips - czyli domowe chipsy plus zdrowe dipy

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie. Słońce wróciło i dalej pozwala nam cieszyć się latem wiec, korzystajmy z tego jak tylko możemy. Jeśli macie ochotę proponuje dziś szybka wersje przekąsek przy których możecie np. cieszyć się piękną pogoda w ogrodzie lub tarasie ze znajomymi, popijając zimne napoje :).Zapraszam

Składniki :


  • 1 opakowanie placków Tortilla ( jeśli macie ochotę możecie zrobić je sami, nie jest to nic skomplikowanego - mój  przepis wkrótce )
  • przyprawy : papryka słodka + pieprz + sol + chili odrobina + kminek + czosnek. ( można użyć dowolnego zestawu przypraw jakie lubimy )


Dip salsa :

  • 2 pomidory pokrojone w mniejsza kosteczkę
  • 2 większe szczypiorki drobno posiekać
  • mały pęczek pietruszki drobno posiekać
  • pół papryczki chilli drobno pokroić ( opcjonalnie )
  • sok wyciśnięty z polowy cytryny limonki 
  • pieprz+ sol do smaku


Dip avocado:


  • 2 dojrzale avocado przekroić, wydrążyć i w drobna kostkę pokroić
  • garść świeżej pietruszki drobno posiekać
  • sok z 1 limonki
  • 1 twarde jabłko zielone pokroić w kosteczkę ( opcjonalnie )


Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C
Blaszki + papier do pieczenia.
Wszystkie tortille smarujemy cienko masłem lub skrapiamy oliwa z oliwek.Kroimy każdą tortille jak pizze w mniejsze trójkąty .Układamy na blaszkach najlepiej żeby się na siebie nie nakładały. Posypujemy je przyprawami. Pieczemy ok 8 - 10 minut, w połowie pieczenia odwracamy je na druga stronę.
Do dipów przygotowujemy 2 miseczki.Wszystkie składniki siekamy drobno i wrzucamy do miseczki. W jednej dip salsa w drugiej avocado. Mieszamy i odstawiamy.
Podajemy np. na dużym talerzu  wysypując ostudzone chipsy i obok stawiając miseczki z dipami.
Serdecznie polecam.

www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych