Przejdź do głównej zawartości

Rukola z chrupiącym boczkiem i grzankami.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.Moja dzisiejsza propozycja to lekkie ale zarazem syte szybkie danie. Bardzo dobra alternatywa dla codziennego obiadu lub kolacji. Puki słoneczko grzeje warto skorzystać z lekkich dan :).
Zapraszam serdecznie.


Składniki: 

( porcja na 2 osoby )

  • 2 garści salaty rukoli ( ok 120 gram )
  • ok. 100 gram wędzonego boczku 
  • 4-6 kawałków czerstwego chleba typu ciabatta 
  • sol pieprz
  •  ok. łyżeczki czosnku sypkiego
  • oliwa z oliwek



Sposób przygotowania: 

Sałatę rukole myjemy i osuszamy.Wrzucamy do miski + sol + pieprz + odrobina oliwy z oliwek.Mieszamy lekko .Pamiętajmy ze sałata nie ma pływać w oliwie tylko lekko nabrać smaku i blasku :).(Oczywiście jeśli mamy ochotę możemy tutaj równie dobrze zastosować jakiś dresing, sposobów jest tysiące. Każdy wie co lubi a próbować nowych smaków zawsze warto. Ja jednak dziś podaje ja w tej prostej wersji.)
Kroimy boczek na plasterki, nie zbyt drobno aby po usmażeniu nie zamienił się w kruszonkę :).Wrzucamy go na sucha patelnie i smażymy aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący. Wyciągamy go na talerz na ręcznik papierowy na chwile. 
Na tej samej patelni po boczku z resztka tłuszczu który nam został smażymy pokrojony w małą kosteczkę chleb. Jeśli wasz boczek był chudy i nie pozostawił za dużo tłuszczu możecie dodać oliwy. Przyprawiamy sola + pieprzem + czosnkiem. Mieszamy od czasu do czasu aby chlebek nam się nie spalił i zrumienił równomiernie.
Łączymy całość. Wykładamy na talerz garść rukoli + posypujemy boczkiem + posypujemy grzankami.
Gotowe.
Serdecznie polecam.
www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych