Przejdź do głównej zawartości

Rukola z chrupiącym boczkiem i grzankami.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.Moja dzisiejsza propozycja to lekkie ale zarazem syte szybkie danie. Bardzo dobra alternatywa dla codziennego obiadu lub kolacji. Puki słoneczko grzeje warto skorzystać z lekkich dan :).
Zapraszam serdecznie.


Składniki: 

( porcja na 2 osoby )

  • 2 garści salaty rukoli ( ok 120 gram )
  • ok. 100 gram wędzonego boczku 
  • 4-6 kawałków czerstwego chleba typu ciabatta 
  • sol pieprz
  •  ok. łyżeczki czosnku sypkiego
  • oliwa z oliwek



Sposób przygotowania: 

Sałatę rukole myjemy i osuszamy.Wrzucamy do miski + sol + pieprz + odrobina oliwy z oliwek.Mieszamy lekko .Pamiętajmy ze sałata nie ma pływać w oliwie tylko lekko nabrać smaku i blasku :).(Oczywiście jeśli mamy ochotę możemy tutaj równie dobrze zastosować jakiś dresing, sposobów jest tysiące. Każdy wie co lubi a próbować nowych smaków zawsze warto. Ja jednak dziś podaje ja w tej prostej wersji.)
Kroimy boczek na plasterki, nie zbyt drobno aby po usmażeniu nie zamienił się w kruszonkę :).Wrzucamy go na sucha patelnie i smażymy aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący. Wyciągamy go na talerz na ręcznik papierowy na chwile. 
Na tej samej patelni po boczku z resztka tłuszczu który nam został smażymy pokrojony w małą kosteczkę chleb. Jeśli wasz boczek był chudy i nie pozostawił za dużo tłuszczu możecie dodać oliwy. Przyprawiamy sola + pieprzem + czosnkiem. Mieszamy od czasu do czasu aby chlebek nam się nie spalił i zrumienił równomiernie.
Łączymy całość. Wykładamy na talerz garść rukoli + posypujemy boczkiem + posypujemy grzankami.
Gotowe.
Serdecznie polecam.
www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...