www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.Moja dzisiejsza propozycja to lekkie ale zarazem syte szybkie danie. Bardzo dobra alternatywa dla codziennego obiadu lub kolacji. Puki słoneczko grzeje warto skorzystać z lekkich dan :).
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
( porcja na 2 osoby )
- 2 garści salaty rukoli ( ok 120 gram )
- ok. 100 gram wędzonego boczku
- 4-6 kawałków czerstwego chleba typu ciabatta
- sol pieprz
- ok. łyżeczki czosnku sypkiego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Sałatę rukole myjemy i osuszamy.Wrzucamy do miski + sol + pieprz + odrobina oliwy z oliwek.Mieszamy lekko .Pamiętajmy ze sałata nie ma pływać w oliwie tylko lekko nabrać smaku i blasku :).(Oczywiście jeśli mamy ochotę możemy tutaj równie dobrze zastosować jakiś dresing, sposobów jest tysiące. Każdy wie co lubi a próbować nowych smaków zawsze warto. Ja jednak dziś podaje ja w tej prostej wersji.)
Kroimy boczek na plasterki, nie zbyt drobno aby po usmażeniu nie zamienił się w kruszonkę :).Wrzucamy go na sucha patelnie i smażymy aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący. Wyciągamy go na talerz na ręcznik papierowy na chwile.
Na tej samej patelni po boczku z resztka tłuszczu który nam został smażymy pokrojony w małą kosteczkę chleb. Jeśli wasz boczek był chudy i nie pozostawił za dużo tłuszczu możecie dodać oliwy. Przyprawiamy sola + pieprzem + czosnkiem. Mieszamy od czasu do czasu aby chlebek nam się nie spalił i zrumienił równomiernie.
Łączymy całość. Wykładamy na talerz garść rukoli + posypujemy boczkiem + posypujemy grzankami.
Gotowe.
Serdecznie polecam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz