Przejdź do głównej zawartości

Marynowane lekko orientalnie mięso - szaszłyki z grilla




www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie. Nie wiem jak u Was ale u mnie ten weekend to czas grillowania. Cala okolica pięknie pachnie a wszyscy sąsiedzi jakby się zmówili :). W związku z tym propozycja dla Was grillowane cieniutkie plasterki mięska z lekka nutka orientu czyli imbir, czosnek oraz trawa cytrynowa.Pycha - polecam.



Składniki :

  • 400 gram mięsa ( w moim przypadku było to tym razem mięso gulaszowe, dobrze obrane pozbawione zbędnego tłuszczu ale może to być mięso dowolne wołowe, wieprzowe,drobiowe na jakie macie ochotę i co macie pod ręką )
  • ok. 2 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki soja sos
  • 1 łyżeczka kolendry - sypka
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej - sypka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire


Sposób przygotowania:

Do dużej miski wrzucamy obrany i starty na drobnej tarce korzeń imbiru + starte czosnki + drobno pokrojona cebula oraz resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i decydujemy czy czegoś nam brakuje- jeśli tak dodajemy. 
Mięso kroimy w cieniutkie plasterki.Tak aby przeszły ładnie marynata i szybko nam się zgrillowaly. Moje miały ok 2 cm na 3 cm. Wrzucamy do marynaty, dobrze mieszamy  i odstawiamy na jakieś 3 godzinki.

www.swiatmojejk.blogspot.com


Po tym czasie pozostaje nam już tylko odpalić grilla a cienkie plasterki mięsa powyciągać z marynaty i ponakładać na patyczki - szaszłyki.
Mięsko grillujemy parę minut na każdej stronie.
Gotowe. Możemy podawać np. z sałatą i grzankami. ( przepis post wyżej :))
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.

www.swiatmojejk.blogspot.com

www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...