www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie. Nie wiem jak u Was ale u mnie ten weekend to czas grillowania. Cala okolica pięknie pachnie a wszyscy sąsiedzi jakby się zmówili :). W związku z tym propozycja dla Was grillowane cieniutkie plasterki mięska z lekka nutka orientu czyli imbir, czosnek oraz trawa cytrynowa.Pycha - polecam.
Składniki :
- 400 gram mięsa ( w moim przypadku było to tym razem mięso gulaszowe, dobrze obrane pozbawione zbędnego tłuszczu ale może to być mięso dowolne wołowe, wieprzowe,drobiowe na jakie macie ochotę i co macie pod ręką )
- ok. 2 cm korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki soja sos
- 1 łyżeczka kolendry - sypka
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej - sypka
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Do dużej miski wrzucamy obrany i starty na drobnej tarce korzeń imbiru + starte czosnki + drobno pokrojona cebula oraz resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i decydujemy czy czegoś nam brakuje- jeśli tak dodajemy.
Mięso kroimy w cieniutkie plasterki.Tak aby przeszły ładnie marynata i szybko nam się zgrillowaly. Moje miały ok 2 cm na 3 cm. Wrzucamy do marynaty, dobrze mieszamy i odstawiamy na jakieś 3 godzinki.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Po tym czasie pozostaje nam już tylko odpalić grilla a cienkie plasterki mięsa powyciągać z marynaty i ponakładać na patyczki - szaszłyki.
Mięsko grillujemy parę minut na każdej stronie.
Gotowe. Możemy podawać np. z sałatą i grzankami. ( przepis post wyżej :))
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz