Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki maślane owocowe

www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.
...A może by tam śniadanie przy dobrej kawie i pachnących bułeczkach, na dobry początek dnia. Słońce jeszcze przebija się choć leniwie przez pochmurne i chłodne poranki wiec zapach pieczywa w naszym domu na pewno poprawi nastrój i zaostrzy smaki :) .Polecam.



Składniki :  


  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 kubka ciepłego mleka
  • 1/2 kubka zimnego mleka
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 1/2 kubka maki
  • 200 gram mieszanych owoców suszonych ( bakalie, figi, brzoskwinie, orzechy włoskie, rodzynki )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub jeśli nie mamy po prostu odrobinę cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków mielonych = co mamy pod ręką. ( taka przyprawę dobrze jest zrobić sobie samemu w słoiczku i teraz gdy przyjdzie jesień i zima, czas wypieków na pewno ja wykorzystamy bo jest super aromatycznym dodatkiem )
  • szczypta soli
  • dodatkowo do posmarowania jajko rozmącone z odrobina wody


Sposób przygotowania :

W mniejszym naczyniu wlewamy cieple mleko + drożdże + 1 łyżeczkę cukru = mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ok 10 minut ).
Po tym czasie do zaczynu dodajemy mleko zimne + masło roztopione + jajko = mieszamy i odstawiamy.
W dużej misce mieszamy make + cukier + suche owoce ( jeśli są duże warto je pokroić drobniej ) + nasze przyprawy, tak aby się ładnie wszystko wymieszało. Na samym środku robimy dziurkę palcem i wlewamy nasze drożdże. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie lekko klejące.
Na dość obficie podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy ok 10 minut. Ten etap jest bardzo ważny by nasze ciasto nabrało sprężystości i gładkości.
Przygotowujemy sobie miskę lekko skropiona oliwa z oliwek. Wkładamy do niej ciasto i przykrywamy folia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i jeszcze lekko tylko wyrabiamy przez chwilkę. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, formując z nich kule - nasze bułeczki.
Bułeczki okładamy obok siebie na wysmarowana tłuszczem blaszkę. ( wychodzi nam ok 12 szt. ).Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 40 minut.
Nastawiamy piekarnik 200 stop C. Smarujemy nasze bułeczki już pięknie wyrośnięte rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut potem zmniejszamy temperaturę do 180 stop C i pieczemy
 40 minut. Zaglądajmy co jakiś czas, każdy piekarnik jest inny  :).
Gotowe i naprawdę pyszne. Ten zapach przyciągnie na pewno wszystkich domowników :) .

Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych