www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
...A może by tam śniadanie przy dobrej kawie i pachnących bułeczkach, na dobry początek dnia. Słońce jeszcze przebija się choć leniwie przez pochmurne i chłodne poranki wiec zapach pieczywa w naszym domu na pewno poprawi nastrój i zaostrzy smaki :) .Polecam.
Składniki :
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 kubka ciepłego mleka
- 1/2 kubka zimnego mleka
- 50 gram roztopionego masła
- 1 jajko
- 3 1/2 kubka maki
- 200 gram mieszanych owoców suszonych ( bakalie, figi, brzoskwinie, orzechy włoskie, rodzynki )
- 1/3 kubka cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub jeśli nie mamy po prostu odrobinę cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków mielonych = co mamy pod ręką. ( taka przyprawę dobrze jest zrobić sobie samemu w słoiczku i teraz gdy przyjdzie jesień i zima, czas wypieków na pewno ja wykorzystamy bo jest super aromatycznym dodatkiem )
- szczypta soli
- dodatkowo do posmarowania jajko rozmącone z odrobina wody
Sposób przygotowania :
W mniejszym naczyniu wlewamy cieple mleko + drożdże + 1 łyżeczkę cukru = mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ok 10 minut ).
Po tym czasie do zaczynu dodajemy mleko zimne + masło roztopione + jajko = mieszamy i odstawiamy.
W dużej misce mieszamy make + cukier + suche owoce ( jeśli są duże warto je pokroić drobniej ) + nasze przyprawy, tak aby się ładnie wszystko wymieszało. Na samym środku robimy dziurkę palcem i wlewamy nasze drożdże. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie lekko klejące.
Na dość obficie podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy ok 10 minut. Ten etap jest bardzo ważny by nasze ciasto nabrało sprężystości i gładkości.
Przygotowujemy sobie miskę lekko skropiona oliwa z oliwek. Wkładamy do niej ciasto i przykrywamy folia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i jeszcze lekko tylko wyrabiamy przez chwilkę. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, formując z nich kule - nasze bułeczki.
Bułeczki okładamy obok siebie na wysmarowana tłuszczem blaszkę. ( wychodzi nam ok 12 szt. ).Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 40 minut.
Nastawiamy piekarnik 200 stop C. Smarujemy nasze bułeczki już pięknie wyrośnięte rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut potem zmniejszamy temperaturę do 180 stop C i pieczemy
40 minut. Zaglądajmy co jakiś czas, każdy piekarnik jest inny :).
Gotowe i naprawdę pyszne. Ten zapach przyciągnie na pewno wszystkich domowników :) .
Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz