Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki maślane owocowe

www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie.
...A może by tam śniadanie przy dobrej kawie i pachnących bułeczkach, na dobry początek dnia. Słońce jeszcze przebija się choć leniwie przez pochmurne i chłodne poranki wiec zapach pieczywa w naszym domu na pewno poprawi nastrój i zaostrzy smaki :) .Polecam.



Składniki :  


  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 kubka ciepłego mleka
  • 1/2 kubka zimnego mleka
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 1/2 kubka maki
  • 200 gram mieszanych owoców suszonych ( bakalie, figi, brzoskwinie, orzechy włoskie, rodzynki )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub jeśli nie mamy po prostu odrobinę cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków mielonych = co mamy pod ręką. ( taka przyprawę dobrze jest zrobić sobie samemu w słoiczku i teraz gdy przyjdzie jesień i zima, czas wypieków na pewno ja wykorzystamy bo jest super aromatycznym dodatkiem )
  • szczypta soli
  • dodatkowo do posmarowania jajko rozmącone z odrobina wody


Sposób przygotowania :

W mniejszym naczyniu wlewamy cieple mleko + drożdże + 1 łyżeczkę cukru = mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ok 10 minut ).
Po tym czasie do zaczynu dodajemy mleko zimne + masło roztopione + jajko = mieszamy i odstawiamy.
W dużej misce mieszamy make + cukier + suche owoce ( jeśli są duże warto je pokroić drobniej ) + nasze przyprawy, tak aby się ładnie wszystko wymieszało. Na samym środku robimy dziurkę palcem i wlewamy nasze drożdże. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie lekko klejące.
Na dość obficie podsypana maka stolnice wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy ok 10 minut. Ten etap jest bardzo ważny by nasze ciasto nabrało sprężystości i gładkości.
Przygotowujemy sobie miskę lekko skropiona oliwa z oliwek. Wkładamy do niej ciasto i przykrywamy folia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i jeszcze lekko tylko wyrabiamy przez chwilkę. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, formując z nich kule - nasze bułeczki.
Bułeczki okładamy obok siebie na wysmarowana tłuszczem blaszkę. ( wychodzi nam ok 12 szt. ).Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 40 minut.
Nastawiamy piekarnik 200 stop C. Smarujemy nasze bułeczki już pięknie wyrośnięte rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut potem zmniejszamy temperaturę do 180 stop C i pieczemy
 40 minut. Zaglądajmy co jakiś czas, każdy piekarnik jest inny  :).
Gotowe i naprawdę pyszne. Ten zapach przyciągnie na pewno wszystkich domowników :) .

Zapraszam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...