www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Tak jak wspomniałam kilka postów wcześniej - przy okazji wykorzystania pesto, najlepiej zrobić je samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani pracochłonne a zrobienie większej ilość starcza na dość długo. No i oczywiście ten niezastąpiony smak :). Polecam serdecznie.
Składniki :
- duży pęczek świeżej pietruszki ( około 4 kubków )
- pęczek świeżej bazylii ( około 2 kubków )
- 7 ząbków czosnku ( tutaj według uznania można dać nieco mniej )
- 1/2 kubka startego parmezanu
- skorka z limetki
- sok z limetki
- garść orzechów włoskich
- sol i pieprz do smaku
- ok 200 - 250 ml oliwy z oliwek ( użyjcie dobrej )
Sposób przygotowania :
Pietruszkę i bazylie umyć i dobrze osuszyć.
Ząbki czosnku obrać z łupinek.
Jeśli chcemy możemy orzechy najpierw lekko uprażyć na suchej patelni, polepszymy aromat. Nie jest to jednak konieczne.
Teraz wystarczy przygotować sobie blender , mikser lub co posiadacie za sprzęt aby wszystko ładnie zmiksować.
Wrzucamy pęczek pietruszki + bazylie + starty parmezan + skórkę i sok z limetki + orzechy + czosnki + odrobina soli i pieprzu. Całość miksujemy na drobno a pod koniec miksując cały czas dalej dolewamy oliwę z oliwek. Dobrze jest wlać 200 ml i sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada, czy chcemy mniej gęstą i wtedy stopniowo dodać więcej oliwy. U mnie pozostaje przy konsystencji dość gęstej papki. Tak samo ze smakiem, jeśli wyda nam się za mało soli lub pieprzu to własnie teraz pod koniec doprawiamy nasze pesto.
Całość najlepiej przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodowce. W miarę zapotrzebowania po prostu zużywać.
Zastosowań jest wiele dla pesto. Praktycznie pasuje to wszystkich dan z pomidorami, pizzy czy kanapek ale również do dan mięsnych np. z grilla czy nawet pierogów lub makaronów. Możliwości wiele. Warto wiec wypróbować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz