Przejdź do głównej zawartości

Pesto bazyliowo - pietruszkowe czyli mój sposób na pesto.


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Tak jak wspomniałam kilka postów wcześniej - przy okazji wykorzystania pesto, najlepiej zrobić je samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani pracochłonne a zrobienie większej ilość starcza na dość długo. No i oczywiście ten niezastąpiony smak :). Polecam serdecznie.



Składniki : 


  • duży pęczek świeżej pietruszki ( około 4 kubków )
  • pęczek świeżej bazylii ( około 2 kubków )
  • 7 ząbków czosnku ( tutaj według uznania można dać nieco mniej )
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • skorka z limetki
  • sok z limetki
  • garść orzechów włoskich
  • sol i pieprz do smaku
  • ok 200 - 250 ml oliwy z oliwek ( użyjcie dobrej )

Sposób przygotowania : 


Pietruszkę i bazylie umyć i dobrze osuszyć. 
Ząbki czosnku obrać z łupinek.
Jeśli chcemy możemy orzechy najpierw lekko uprażyć na suchej patelni, polepszymy aromat. Nie jest to jednak konieczne.
Teraz wystarczy przygotować sobie blender , mikser lub co posiadacie za sprzęt aby wszystko ładnie zmiksować.
Wrzucamy pęczek pietruszki + bazylie + starty parmezan + skórkę i sok z limetki + orzechy + czosnki + odrobina soli i pieprzu. Całość miksujemy na drobno a pod koniec miksując cały czas dalej dolewamy oliwę z oliwek. Dobrze jest wlać 200 ml i sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada, czy chcemy mniej gęstą i wtedy stopniowo dodać więcej oliwy. U mnie pozostaje przy konsystencji dość gęstej papki. Tak samo ze smakiem, jeśli wyda nam się za mało soli lub pieprzu to własnie teraz pod koniec doprawiamy nasze pesto.
Całość najlepiej przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodowce. W miarę zapotrzebowania po prostu zużywać.
Zastosowań jest wiele dla pesto. Praktycznie pasuje to wszystkich dan z pomidorami, pizzy czy kanapek ale również do dan mięsnych np. z grilla czy nawet pierogów lub makaronów. Możliwości wiele. Warto wiec wypróbować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych