Przejdź do głównej zawartości

Pesto bazyliowo - pietruszkowe czyli mój sposób na pesto.


www.swiatmojejk.blogspot.com


www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie.
Tak jak wspomniałam kilka postów wcześniej - przy okazji wykorzystania pesto, najlepiej zrobić je samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani pracochłonne a zrobienie większej ilość starcza na dość długo. No i oczywiście ten niezastąpiony smak :). Polecam serdecznie.



Składniki : 


  • duży pęczek świeżej pietruszki ( około 4 kubków )
  • pęczek świeżej bazylii ( około 2 kubków )
  • 7 ząbków czosnku ( tutaj według uznania można dać nieco mniej )
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • skorka z limetki
  • sok z limetki
  • garść orzechów włoskich
  • sol i pieprz do smaku
  • ok 200 - 250 ml oliwy z oliwek ( użyjcie dobrej )

Sposób przygotowania : 


Pietruszkę i bazylie umyć i dobrze osuszyć. 
Ząbki czosnku obrać z łupinek.
Jeśli chcemy możemy orzechy najpierw lekko uprażyć na suchej patelni, polepszymy aromat. Nie jest to jednak konieczne.
Teraz wystarczy przygotować sobie blender , mikser lub co posiadacie za sprzęt aby wszystko ładnie zmiksować.
Wrzucamy pęczek pietruszki + bazylie + starty parmezan + skórkę i sok z limetki + orzechy + czosnki + odrobina soli i pieprzu. Całość miksujemy na drobno a pod koniec miksując cały czas dalej dolewamy oliwę z oliwek. Dobrze jest wlać 200 ml i sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada, czy chcemy mniej gęstą i wtedy stopniowo dodać więcej oliwy. U mnie pozostaje przy konsystencji dość gęstej papki. Tak samo ze smakiem, jeśli wyda nam się za mało soli lub pieprzu to własnie teraz pod koniec doprawiamy nasze pesto.
Całość najlepiej przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodowce. W miarę zapotrzebowania po prostu zużywać.
Zastosowań jest wiele dla pesto. Praktycznie pasuje to wszystkich dan z pomidorami, pizzy czy kanapek ale również do dan mięsnych np. z grilla czy nawet pierogów lub makaronów. Możliwości wiele. Warto wiec wypróbować.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.



www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...