www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie. Dziś proponuje coś do kawy. Male zgrabne pączusie z masa budyniowa. Robi się je naprawdę szybko ale tez równie szybko znikają :) . Sa pyszne i warte zrobienia. Zapraszam.
Składniki :
- 170 ml wody
- 170 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 100 gram masła
- 170 gram maki
- 2 jajka
- masa budyniowa : będziecie potrzebować 1 opakowanie budyniu ( wybierzcie dobry sprawdzonej firmy lub zróbcie domowy waniliowy, smak robi tu duza różnice ) oraz ok łyżki masła i 2 łyżeczki extraktu z wanilii.
- lukier : 2 łyżki masła + cukier puder ok 1 kubka + odrobina mleka.
Do garnuszka wlewamy wodę + mleko + sol + cukier + masło i na małym ogniu czekamy aż się rozpuści.
Gdy składniki się rozpuszcza wrzucamy make i energicznie mieszamy tak długo, aż masa będzie przypominać jednolita gładką kule ciasta. Trwa to chwilkę.
Całość przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
Po przestudzeniu - nie musi być zimne całkowicie - wmiksowujemy lub ręcznie mieszamy dodając jajka. Każde po kolei aż na gładką masę.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C i przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
Mase ciasta wrzucamy do rożka - torby cukierniczej, lub szprycy z duża końcówką. Jeśli nie mamy to wystarczy torebka foliowa - taka do mrożonek - i wyciąć w rogu otwór. Wyciskamy nasze ciasto tworząc male kleksy obok siebie na blaszce.
Całość do piekarnika na ok 20 minut. Nasze ciasto eklerkowe lekko urośnie i utworzy się pusta przestrzeń w środku. Beda bardzo leciutkie.
Studzimy chwile na kartce a w tym czasie przygotowujemy nasz budyń. Osobiście jeśli mam więcej czasu wole domowy ale jeśli nie macie ochoty ani czasu po prostu użyjcie gotowego tylko proponuje zastosować mniejsza ilość mleka. Ja stosuje w tym przypadku : jeśli na opakowaniu jest 500 ml mleka daje 300 ml. Do ugotowanego jeszcze ciepłego budyniu dodaje wanilie i ok jednej łyżki masła, całość zmiksować. Polepsza to smak zdecydowanie.
Jak już nasze eklerkowe paczki przestygną i budyń jest lekko przestudzony - nie czekamy do zimnego bo będzie ciężko go użyć- za pomocą szprycy z dość cienka, długą końcówką wbijamy w ciasto i napełniamy masa budyniowa nasze eklerki.
Lukier do polania - w tym przypadku należy po prostu rozpuścić trochę masła, rozmieszać z około kubkiem cukru pudry i stopniowo mieszając dodać po odrobinie mleka. Musimy sami stwierdzić ile mleka i jak gesty chcemy lukier.Zazwyczaj to jakieś 2 łyżeczki mleka.
I gotowe. Nasze pączusie najlepiej trzymać w lodowce i wyjąć krótko przed podaniem. U mnie znikają już w lodowce :)).
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz