Przejdź do głównej zawartości

Chouquettes - paczki eklerkowe

www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie. Dziś proponuje coś do kawy. Male zgrabne pączusie z masa budyniowa. Robi się je naprawdę szybko ale tez równie szybko znikają :) . Sa pyszne i warte zrobienia. Zapraszam.



Składniki :


  • 170 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 gram masła
  • 170 gram maki
  • 2 jajka

ponadto : 

  • masa budyniowa : będziecie potrzebować 1 opakowanie budyniu ( wybierzcie dobry sprawdzonej firmy lub zróbcie domowy waniliowy, smak robi tu duza różnice ) oraz ok łyżki masła i 2 łyżeczki extraktu z wanilii.
  • lukier : 2 łyżki masła + cukier puder ok 1 kubka + odrobina mleka.


Sposób przygotowania :


Do garnuszka wlewamy wodę + mleko + sol + cukier + masło  i na małym ogniu czekamy aż się rozpuści. 
Gdy składniki się rozpuszcza wrzucamy make i energicznie mieszamy tak długo, aż masa będzie przypominać jednolita gładką kule ciasta. Trwa to chwilkę. 
Całość przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
Po przestudzeniu - nie musi być zimne całkowicie - wmiksowujemy lub ręcznie mieszamy dodając jajka. Każde po kolei aż na gładką masę.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C i przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia. 
Mase ciasta wrzucamy do rożka - torby cukierniczej, lub szprycy z duża końcówką. Jeśli nie mamy to wystarczy torebka foliowa - taka do mrożonek - i wyciąć w rogu otwór. Wyciskamy nasze ciasto tworząc male kleksy obok siebie na blaszce. 
Całość do piekarnika na ok 20 minut. Nasze ciasto eklerkowe lekko urośnie i utworzy się pusta przestrzeń w środku. Beda bardzo leciutkie.
Studzimy chwile na kartce a w tym czasie przygotowujemy nasz budyń. Osobiście jeśli mam więcej czasu wole domowy ale jeśli nie macie ochoty ani czasu po prostu użyjcie gotowego tylko proponuje zastosować mniejsza ilość mleka. Ja stosuje w tym przypadku : jeśli na opakowaniu jest 500 ml mleka daje 300 ml. Do ugotowanego jeszcze ciepłego budyniu dodaje wanilie i ok jednej łyżki masła, całość zmiksować. Polepsza to smak zdecydowanie.
Jak już nasze eklerkowe paczki przestygną i budyń jest lekko przestudzony - nie czekamy do zimnego bo będzie ciężko go użyć- za pomocą szprycy z dość cienka, długą końcówką wbijamy w ciasto i napełniamy masa budyniowa nasze eklerki.
Lukier do polania -  w tym przypadku należy po prostu rozpuścić trochę masła, rozmieszać z około kubkiem cukru pudry i stopniowo mieszając dodać po odrobinie mleka. Musimy sami stwierdzić ile mleka i jak gesty chcemy lukier.Zazwyczaj to jakieś 2 łyżeczki mleka. 
I gotowe. Nasze pączusie najlepiej trzymać w lodowce i wyjąć krótko przed podaniem. U mnie znikają już w lodowce :)).
Polecam serdecznie i pozdrawiam. 




www.swiatmojejk.blogspot.com

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...