Przejdź do głównej zawartości

Chouquettes - paczki eklerkowe

www.swiatmojejk.blogspot.com


Witam serdecznie. Dziś proponuje coś do kawy. Male zgrabne pączusie z masa budyniowa. Robi się je naprawdę szybko ale tez równie szybko znikają :) . Sa pyszne i warte zrobienia. Zapraszam.



Składniki :


  • 170 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 gram masła
  • 170 gram maki
  • 2 jajka

ponadto : 

  • masa budyniowa : będziecie potrzebować 1 opakowanie budyniu ( wybierzcie dobry sprawdzonej firmy lub zróbcie domowy waniliowy, smak robi tu duza różnice ) oraz ok łyżki masła i 2 łyżeczki extraktu z wanilii.
  • lukier : 2 łyżki masła + cukier puder ok 1 kubka + odrobina mleka.


Sposób przygotowania :


Do garnuszka wlewamy wodę + mleko + sol + cukier + masło  i na małym ogniu czekamy aż się rozpuści. 
Gdy składniki się rozpuszcza wrzucamy make i energicznie mieszamy tak długo, aż masa będzie przypominać jednolita gładką kule ciasta. Trwa to chwilkę. 
Całość przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
Po przestudzeniu - nie musi być zimne całkowicie - wmiksowujemy lub ręcznie mieszamy dodając jajka. Każde po kolei aż na gładką masę.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C i przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia. 
Mase ciasta wrzucamy do rożka - torby cukierniczej, lub szprycy z duża końcówką. Jeśli nie mamy to wystarczy torebka foliowa - taka do mrożonek - i wyciąć w rogu otwór. Wyciskamy nasze ciasto tworząc male kleksy obok siebie na blaszce. 
Całość do piekarnika na ok 20 minut. Nasze ciasto eklerkowe lekko urośnie i utworzy się pusta przestrzeń w środku. Beda bardzo leciutkie.
Studzimy chwile na kartce a w tym czasie przygotowujemy nasz budyń. Osobiście jeśli mam więcej czasu wole domowy ale jeśli nie macie ochoty ani czasu po prostu użyjcie gotowego tylko proponuje zastosować mniejsza ilość mleka. Ja stosuje w tym przypadku : jeśli na opakowaniu jest 500 ml mleka daje 300 ml. Do ugotowanego jeszcze ciepłego budyniu dodaje wanilie i ok jednej łyżki masła, całość zmiksować. Polepsza to smak zdecydowanie.
Jak już nasze eklerkowe paczki przestygną i budyń jest lekko przestudzony - nie czekamy do zimnego bo będzie ciężko go użyć- za pomocą szprycy z dość cienka, długą końcówką wbijamy w ciasto i napełniamy masa budyniowa nasze eklerki.
Lukier do polania -  w tym przypadku należy po prostu rozpuścić trochę masła, rozmieszać z około kubkiem cukru pudry i stopniowo mieszając dodać po odrobinie mleka. Musimy sami stwierdzić ile mleka i jak gesty chcemy lukier.Zazwyczaj to jakieś 2 łyżeczki mleka. 
I gotowe. Nasze pączusie najlepiej trzymać w lodowce i wyjąć krótko przed podaniem. U mnie znikają już w lodowce :)).
Polecam serdecznie i pozdrawiam. 




www.swiatmojejk.blogspot.com

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych