Przejdź do głównej zawartości

Moj sposób na owsiane ciasteczka.

www.swiatmojejk.blogspot.com

Witam serdecznie. Propozycja która w moim domu znika bardzo szybko i gdziekolwiek zostanie podarowana proszą mnie o przepis wiec myślę ze warto skusić się i spróbować zrobić samemu.
Serdecznie zapraszam.



Składniki:

  • 250 gram płatków owsianych
  • 100 gram ziaren słonecznika
  • 200 gram sezamu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kakao (opcjonalnie )
  • 150 gram miodu
  • 100 gram syropu klonowego lub cukier karmelizowany gesty 
  • 2 łyżki oleju zwykłego
  • 100 gram posiekanych drobno orzechów ( opcjonalnie )
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • odrobina soli
Sposób przygotowania: 

Piekarnik nastawiamy na 150 stop. C .
Przygotowujemy 2 blaszki + papiery do pieczenia wykładamy.
Wszystkie składniki przygotowujemy a potem wrzucamy do dużej miski.Mieszamy całość dokładnie, aż składniki zaczną się lepić ze sobą.
Ciasto nakładamy np. łyżką do lodów, formując kulki i lekko je spłaszczając i wygładzając brzegi. Układamy obok siebie na blaszkach.
Pieczemy około 40 minut. Należy uważać żeby nie spalić. Jak tylko brzegi będą przyrumienione ciasteczka są gotowe.
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia .Ciastka stwardnieją a w domu będzie cudownie pachniało :)
Polecam i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych