Przejdź do głównej zawartości

Zdrowo i kolorowo !






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś na blogu pyszne i szybkie danie a do tego samo zdrowie i pełnia kolorów na talerzu.
Bedzie fajnie , zdrowo i rozgrzewająco.
Wystarczy skoczyć do warzywniaka i złapać co pod ręką dobrego : bakłażan , cukinie , szpinak , brokuł,  imbir ... co tam jeszcze wybierzecie. Tutaj tak naprawdę możecie sami skomponować swoja ulubiona mieszankę warzyw.
Zapraszam serdecznie.









Składniki :


  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów ( u mnie pomidory z bazylia - wybierzcie jakiekolwiek dobrej jakości )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebulki typu szarlotki
  • 1 kostka świeżego imbiru ( wielkości dużego orzecha włoskiego )
  • sol i pierz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 2 mniejsze cukinie
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 główka świeżego brokuła
  • odrobina płatków chilli ( tutaj ostrość według własnych upodobań )
  • ok. 2 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 kubka ryżu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru










Sposób przygotowania.




Ta potrawa jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu wiec najlepiej zacząć od przygotowania sobie wcześniej wszystkich składników pod ręką  i umycia i osuszenia wszystkich warzyw.
Na dużej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy drobno pokrojony: czosnek + szarlotki + imbir = mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy male, odcięte główki brokuła i całość daje smażymy.
Dokładamy ryz = mieszając delikatnie całość jeszcze chwilkę podsmażamy.
Bakłażan obieramy ze skory i kroimy w większą kostek + cukinie także kroimy w większą kostkę ( zostawiamy skore ) = dokładamy do reszty i delikatnie mieszając smażymy ok 2 minutek.
Zalewamy całość naszymi pomidorami + bulion = gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Do czasu aż warzywa zmiękną i dojdzie nasz ryz.
Całość doprawiamy oregano + chilli + cukier + sol i pieprz.
Nasz sos mocno już się zredukuje a ryz napęcznieje.
Na koniec dorzucamy liście świeżego szpinaku i zostawiamy całość dosłownie 1 minutkę.
Gotowe.
Podajemy jak lubimy najbardziej. Jest to już danie samo w sobie wiec nie wymaga dodatków ale jeśli ktoś lubi może podawać np. z dowolnym mięskiem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych