Przejdź do głównej zawartości

Zdrowo i kolorowo !






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś na blogu pyszne i szybkie danie a do tego samo zdrowie i pełnia kolorów na talerzu.
Bedzie fajnie , zdrowo i rozgrzewająco.
Wystarczy skoczyć do warzywniaka i złapać co pod ręką dobrego : bakłażan , cukinie , szpinak , brokuł,  imbir ... co tam jeszcze wybierzecie. Tutaj tak naprawdę możecie sami skomponować swoja ulubiona mieszankę warzyw.
Zapraszam serdecznie.









Składniki :


  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów ( u mnie pomidory z bazylia - wybierzcie jakiekolwiek dobrej jakości )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebulki typu szarlotki
  • 1 kostka świeżego imbiru ( wielkości dużego orzecha włoskiego )
  • sol i pierz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 2 mniejsze cukinie
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 główka świeżego brokuła
  • odrobina płatków chilli ( tutaj ostrość według własnych upodobań )
  • ok. 2 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 kubka ryżu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru










Sposób przygotowania.




Ta potrawa jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu wiec najlepiej zacząć od przygotowania sobie wcześniej wszystkich składników pod ręką  i umycia i osuszenia wszystkich warzyw.
Na dużej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy drobno pokrojony: czosnek + szarlotki + imbir = mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy male, odcięte główki brokuła i całość daje smażymy.
Dokładamy ryz = mieszając delikatnie całość jeszcze chwilkę podsmażamy.
Bakłażan obieramy ze skory i kroimy w większą kostek + cukinie także kroimy w większą kostkę ( zostawiamy skore ) = dokładamy do reszty i delikatnie mieszając smażymy ok 2 minutek.
Zalewamy całość naszymi pomidorami + bulion = gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Do czasu aż warzywa zmiękną i dojdzie nasz ryz.
Całość doprawiamy oregano + chilli + cukier + sol i pieprz.
Nasz sos mocno już się zredukuje a ryz napęcznieje.
Na koniec dorzucamy liście świeżego szpinaku i zostawiamy całość dosłownie 1 minutkę.
Gotowe.
Podajemy jak lubimy najbardziej. Jest to już danie samo w sobie wiec nie wymaga dodatków ale jeśli ktoś lubi może podawać np. z dowolnym mięskiem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...