Przejdź do głównej zawartości

Zdrowo i kolorowo !






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś na blogu pyszne i szybkie danie a do tego samo zdrowie i pełnia kolorów na talerzu.
Bedzie fajnie , zdrowo i rozgrzewająco.
Wystarczy skoczyć do warzywniaka i złapać co pod ręką dobrego : bakłażan , cukinie , szpinak , brokuł,  imbir ... co tam jeszcze wybierzecie. Tutaj tak naprawdę możecie sami skomponować swoja ulubiona mieszankę warzyw.
Zapraszam serdecznie.









Składniki :


  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów ( u mnie pomidory z bazylia - wybierzcie jakiekolwiek dobrej jakości )
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebulki typu szarlotki
  • 1 kostka świeżego imbiru ( wielkości dużego orzecha włoskiego )
  • sol i pierz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 2 mniejsze cukinie
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 główka świeżego brokuła
  • odrobina płatków chilli ( tutaj ostrość według własnych upodobań )
  • ok. 2 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 kubka ryżu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru










Sposób przygotowania.




Ta potrawa jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu wiec najlepiej zacząć od przygotowania sobie wcześniej wszystkich składników pod ręką  i umycia i osuszenia wszystkich warzyw.
Na dużej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy oliwę + masło.
Wrzucamy drobno pokrojony: czosnek + szarlotki + imbir = mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy male, odcięte główki brokuła i całość daje smażymy.
Dokładamy ryz = mieszając delikatnie całość jeszcze chwilkę podsmażamy.
Bakłażan obieramy ze skory i kroimy w większą kostek + cukinie także kroimy w większą kostkę ( zostawiamy skore ) = dokładamy do reszty i delikatnie mieszając smażymy ok 2 minutek.
Zalewamy całość naszymi pomidorami + bulion = gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Do czasu aż warzywa zmiękną i dojdzie nasz ryz.
Całość doprawiamy oregano + chilli + cukier + sol i pieprz.
Nasz sos mocno już się zredukuje a ryz napęcznieje.
Na koniec dorzucamy liście świeżego szpinaku i zostawiamy całość dosłownie 1 minutkę.
Gotowe.
Podajemy jak lubimy najbardziej. Jest to już danie samo w sobie wiec nie wymaga dodatków ale jeśli ktoś lubi może podawać np. z dowolnym mięskiem.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...