www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was super przekąskę. Choć przyznam ze u mnie zastąpiła obiad ;))
Male, chrupiące, zapiekane ruloniki z super aromatycznym farszem.
Jeżeli lubicie fetę i macie dostępny pod ręką świeży szpinak wystarczy parę chwil i danie gotowe.
Jest naprawdę warte spróbowania - nie będziecie mogli przestać jeść.
A jeśli zrobicie do tego mój super czosnkowy sos ( przepis podam już w następnym poście) to po prostu niebo w gębie :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta typu Yufka ( u mnie trójkąty gotowe 300 g = 20 szt. )
- 1 jajko ( żółtko i białko osobno )
- odrobina mleka
- ok. 150 g sera typu feta
- pęczek świeżego szpinaku
- sol i pierz do smaku
- 2 łyżki pasty z papryki ( można zastąpić innym koncentratem który lubicie np. pomidorowym )
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- garść suszonych pomidorów
- 1 duza cebula
- odrobina soku z cytryny
- dodatkowo do posypania ziarna - u mnie mix : sezam + siemię lniane + słonecznik + mak
- dodatkowo : sos czosnkowy lub sos barbecue do podania
Sposób przygotowania :
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy : posiekana drobno cebule + sol + pieprz + kminek + paprykę słodką + chilli = mieszamy całość.
Gdy cebulka ładnie się zeszkli dorzucamy świeży szpinak i smażymy całość ok. 3-4 minutki.
Doprawiamy sokiem z cytryny.
Do dużej miski wkładamy nasz przygotowany szpinak + fetę + drobno posiekane suszone pomidory = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę na bok.
Przygotowujemy sobie blaszkę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W kubeczku roztrzepujemy białko z odrobina mleka do smarowania ciasta.
Teraz jeżeli ktoś posiada ciasto yufka w całości - jednym dużym kawałku, dzieli je na duże trójkąty lub prostokąty które potem będzie mógł zwinąć w tzw. cygara.
Jeżeli macie to szczęście dostać gotowe trójkąty - macie ten etap z głowy.
Wystarczy każdy trójkąt posmarować po całości przygotowanym białkiem z mlekiem, na każdym szerszym kawałku ułożyć po ok. łyżeczce farszu a następnie zwinąć lekko brzegi do środka i całość zrolować na kształt cygara.
Tak postępować z każdym kawałkiem.
Gotowe ruloniki układamy na przygotowanej blaszce.
Na koniec całość smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Na gotowo możemy podawać z sałatą i sosami np. sos barbecue i sos czosnkowy.
Przepis na moja wersje sosu barbecue znajdziecie tutaj : ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
A przepis na mój super smaczny sos czosnkowy znajdziecie już w następnym poście gdzie zapraszam serdecznie - naprawdę warto :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Co to jest ciasto Yufka i gdzie można kupić?
OdpowiedzUsuńYufka to bardzo cienkie ciasto uzywane w kuchni Tureckiej , balkanskiej.Mozna je kupic w duzych platach zrolowanych lub juz pociete w trojkaty. Dostaniesz bez problemu w duzych marketach typu Kaufland lub sklepach z zywnoscia turecka, balkanska. Warto zasiegnac informacji w google. Pozdrawiam 👩🍳
Usuń