Przejdź do głównej zawartości

Cygara z feta, szpinakiem i sosem czosnkowym.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was super przekąskę. Choć przyznam ze u mnie zastąpiła obiad ;))
Male, chrupiące, zapiekane ruloniki z super aromatycznym farszem. 
Jeżeli lubicie fetę i macie dostępny pod ręką świeży szpinak  wystarczy parę chwil i danie gotowe.
Jest naprawdę warte spróbowania - nie będziecie mogli przestać jeść.
A jeśli zrobicie do tego mój super czosnkowy sos ( przepis podam już w następnym poście) to po prostu niebo w gębie :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta  typu Yufka  ( u mnie trójkąty gotowe 300 g = 20 szt. )
  • 1 jajko ( żółtko i białko osobno )
  • odrobina mleka
  • ok. 150 g sera typu feta
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sol i pierz do smaku
  • 2 łyżki pasty z papryki ( można zastąpić innym koncentratem który lubicie np. pomidorowym )
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 duza cebula
  • odrobina soku z cytryny
  • dodatkowo do posypania ziarna - u mnie mix : sezam + siemię lniane + słonecznik + mak
  • dodatkowo : sos czosnkowy lub sos barbecue do podania










Sposób przygotowania :


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy : posiekana drobno cebule + sol + pieprz + kminek + paprykę słodką + chilli = mieszamy całość.
Gdy cebulka ładnie się zeszkli dorzucamy świeży szpinak i smażymy całość ok. 3-4 minutki. 
Doprawiamy sokiem z cytryny.
Do dużej miski wkładamy nasz przygotowany szpinak + fetę + drobno posiekane suszone pomidory = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę na bok.
Przygotowujemy sobie blaszkę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W kubeczku roztrzepujemy białko z odrobina mleka do smarowania ciasta.
Teraz jeżeli ktoś posiada ciasto yufka w całości - jednym dużym kawałku, dzieli je na duże trójkąty lub prostokąty które potem będzie mógł zwinąć w tzw. cygara.
Jeżeli macie to szczęście dostać gotowe trójkąty - macie ten etap z głowy.
Wystarczy każdy trójkąt posmarować po całości  przygotowanym białkiem z mlekiem, na każdym szerszym kawałku ułożyć po ok. łyżeczce farszu a następnie zwinąć lekko brzegi do środka i całość zrolować na kształt cygara.
Tak postępować z każdym kawałkiem. 
Gotowe ruloniki układamy na przygotowanej blaszce.
Na koniec całość smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Na gotowo możemy podawać z sałatą i sosami np. sos barbecue i sos czosnkowy.
Przepis na moja wersje sosu barbecue znajdziecie tutaj :  ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
A przepis na mój super smaczny sos czosnkowy znajdziecie już w następnym poście gdzie zapraszam serdecznie - naprawdę warto :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com














Komentarze

  1. Co to jest ciasto Yufka i gdzie można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yufka to bardzo cienkie ciasto uzywane w kuchni Tureckiej , balkanskiej.Mozna je kupic w duzych platach zrolowanych lub juz pociete w trojkaty. Dostaniesz bez problemu w duzych marketach typu Kaufland lub sklepach z zywnoscia turecka, balkanska. Warto zasiegnac informacji w google. Pozdrawiam 👩‍🍳

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...