Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe batoniki dla małych i dużych.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was propozycje na dobry początek tygodnia.
Wiadomo ze poniedziałki czasem bywają ciężkie i dlatego mała dawka energii dodana naszemu organizmowi na pewno poprawi nam humor i pozwoli jakoś fajnie przejść przez dzienne obowiązki.
Te batoniki są smaczne, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.
U mnie uwielbiane przez małych i dużych. Dla małych to fajna alternatywa drugiego śniadania do szkoły , dla dużych fajna przekąska w ciągu zabieganego dnia :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • 200 g  pszenicy dmuchanej - prażonej zwykłej niesłodzonej
  • 100 g płatków owsianych zwykłych
  • 1 puszka mleczka kondensowanego
  • 1 kubek suszonej żurawiny
  • 1 kubek orzechów ( tutaj pełna dowolność - włoskie , laskowe , migdały itd )
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka ziaren słonecznika
  • 1/3 kubka ziaren sezamu









Sposób przygotowania :



Do dużej miski odmierzamy: pszenice + płatki owsiane + drobniej pokrojona żurawinę + orzechy drobno pokrojone + szczyptę soli + przyprawę do piernika + wiórki kokosowe + słonecznik + sezam = razem wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 130 stop. C.
W małym garnuszku rozgrzewamy lekko mleczko kondensowane.
Przygotowujemy sobie foremkę o troszkę wyższych brzegach. U mnie 20 cm na 30 cm. Jeśli użyjecie większej to po prostu batoniki będą niższe- cieńsze.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę.
Podgrzane mleczko kondensowane wlewamy do reszty przygotowanych wcześniej składników i całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy przygotowana masę do formy i łyżką wyrównujemy całość lekko dociskając.
Tak przygotowana masę pieczemy ok. 45 minut. Masa lekko zrumieni brzegi.
Studzimy zostawiając jakieś 5 minut w formie i po tym czasie wyciągamy całość delikatnie na blat.
Ostrym nożem kroimy całość na mniejsze batoniki - tutaj wielkość w/g uznania.
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Beda fajne chrupiące.
Przechowywac mozna w zamknietym pojemniku , puszce przez dluzszy czas.
Gotowe.
Polecma i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych