www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was propozycje na dobry początek tygodnia.
Wiadomo ze poniedziałki czasem bywają ciężkie i dlatego mała dawka energii dodana naszemu organizmowi na pewno poprawi nam humor i pozwoli jakoś fajnie przejść przez dzienne obowiązki.
Te batoniki są smaczne, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.
U mnie uwielbiane przez małych i dużych. Dla małych to fajna alternatywa drugiego śniadania do szkoły , dla dużych fajna przekąska w ciągu zabieganego dnia :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 200 g pszenicy dmuchanej - prażonej zwykłej niesłodzonej
- 100 g płatków owsianych zwykłych
- 1 puszka mleczka kondensowanego
- 1 kubek suszonej żurawiny
- 1 kubek orzechów ( tutaj pełna dowolność - włoskie , laskowe , migdały itd )
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- 1/2 kubka ziaren słonecznika
- 1/3 kubka ziaren sezamu
Sposób przygotowania :
Do dużej miski odmierzamy: pszenice + płatki owsiane + drobniej pokrojona żurawinę + orzechy drobno pokrojone + szczyptę soli + przyprawę do piernika + wiórki kokosowe + słonecznik + sezam = razem wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 130 stop. C.
W małym garnuszku rozgrzewamy lekko mleczko kondensowane.
Przygotowujemy sobie foremkę o troszkę wyższych brzegach. U mnie 20 cm na 30 cm. Jeśli użyjecie większej to po prostu batoniki będą niższe- cieńsze.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę.
Podgrzane mleczko kondensowane wlewamy do reszty przygotowanych wcześniej składników i całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy przygotowana masę do formy i łyżką wyrównujemy całość lekko dociskając.
Tak przygotowana masę pieczemy ok. 45 minut. Masa lekko zrumieni brzegi.
Studzimy zostawiając jakieś 5 minut w formie i po tym czasie wyciągamy całość delikatnie na blat.
Ostrym nożem kroimy całość na mniejsze batoniki - tutaj wielkość w/g uznania.
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Beda fajne chrupiące.
Przechowywac mozna w zamknietym pojemniku , puszce przez dluzszy czas.
Gotowe.
Polecma i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz