Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe batoniki dla małych i dużych.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was propozycje na dobry początek tygodnia.
Wiadomo ze poniedziałki czasem bywają ciężkie i dlatego mała dawka energii dodana naszemu organizmowi na pewno poprawi nam humor i pozwoli jakoś fajnie przejść przez dzienne obowiązki.
Te batoniki są smaczne, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.
U mnie uwielbiane przez małych i dużych. Dla małych to fajna alternatywa drugiego śniadania do szkoły , dla dużych fajna przekąska w ciągu zabieganego dnia :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • 200 g  pszenicy dmuchanej - prażonej zwykłej niesłodzonej
  • 100 g płatków owsianych zwykłych
  • 1 puszka mleczka kondensowanego
  • 1 kubek suszonej żurawiny
  • 1 kubek orzechów ( tutaj pełna dowolność - włoskie , laskowe , migdały itd )
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka ziaren słonecznika
  • 1/3 kubka ziaren sezamu









Sposób przygotowania :



Do dużej miski odmierzamy: pszenice + płatki owsiane + drobniej pokrojona żurawinę + orzechy drobno pokrojone + szczyptę soli + przyprawę do piernika + wiórki kokosowe + słonecznik + sezam = razem wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 130 stop. C.
W małym garnuszku rozgrzewamy lekko mleczko kondensowane.
Przygotowujemy sobie foremkę o troszkę wyższych brzegach. U mnie 20 cm na 30 cm. Jeśli użyjecie większej to po prostu batoniki będą niższe- cieńsze.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę.
Podgrzane mleczko kondensowane wlewamy do reszty przygotowanych wcześniej składników i całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy przygotowana masę do formy i łyżką wyrównujemy całość lekko dociskając.
Tak przygotowana masę pieczemy ok. 45 minut. Masa lekko zrumieni brzegi.
Studzimy zostawiając jakieś 5 minut w formie i po tym czasie wyciągamy całość delikatnie na blat.
Ostrym nożem kroimy całość na mniejsze batoniki - tutaj wielkość w/g uznania.
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Beda fajne chrupiące.
Przechowywac mozna w zamknietym pojemniku , puszce przez dluzszy czas.
Gotowe.
Polecma i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...