Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe batoniki dla małych i dużych.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was propozycje na dobry początek tygodnia.
Wiadomo ze poniedziałki czasem bywają ciężkie i dlatego mała dawka energii dodana naszemu organizmowi na pewno poprawi nam humor i pozwoli jakoś fajnie przejść przez dzienne obowiązki.
Te batoniki są smaczne, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.
U mnie uwielbiane przez małych i dużych. Dla małych to fajna alternatywa drugiego śniadania do szkoły , dla dużych fajna przekąska w ciągu zabieganego dnia :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :


  • 200 g  pszenicy dmuchanej - prażonej zwykłej niesłodzonej
  • 100 g płatków owsianych zwykłych
  • 1 puszka mleczka kondensowanego
  • 1 kubek suszonej żurawiny
  • 1 kubek orzechów ( tutaj pełna dowolność - włoskie , laskowe , migdały itd )
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka ziaren słonecznika
  • 1/3 kubka ziaren sezamu









Sposób przygotowania :



Do dużej miski odmierzamy: pszenice + płatki owsiane + drobniej pokrojona żurawinę + orzechy drobno pokrojone + szczyptę soli + przyprawę do piernika + wiórki kokosowe + słonecznik + sezam = razem wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 130 stop. C.
W małym garnuszku rozgrzewamy lekko mleczko kondensowane.
Przygotowujemy sobie foremkę o troszkę wyższych brzegach. U mnie 20 cm na 30 cm. Jeśli użyjecie większej to po prostu batoniki będą niższe- cieńsze.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na sekundę.
Podgrzane mleczko kondensowane wlewamy do reszty przygotowanych wcześniej składników i całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy przygotowana masę do formy i łyżką wyrównujemy całość lekko dociskając.
Tak przygotowana masę pieczemy ok. 45 minut. Masa lekko zrumieni brzegi.
Studzimy zostawiając jakieś 5 minut w formie i po tym czasie wyciągamy całość delikatnie na blat.
Ostrym nożem kroimy całość na mniejsze batoniki - tutaj wielkość w/g uznania.
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Beda fajne chrupiące.
Przechowywac mozna w zamknietym pojemniku , puszce przez dluzszy czas.
Gotowe.
Polecma i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...