Przejdź do głównej zawartości

Pajęczynki śniadaniowe :))





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Oczywiste jest ze najpierw jemy oczami - a już na pewno male pociechy czy niejadki zawsze najpierw musza popatrzeć , podłubać i popytać co jest w środku :))
Dziś pancakesy.
Mozecie je zrobić podając np. na śniadanie w leniwy poranek weekendowy lub do kolacji czy nawet w ciągu dnia będzie fajna uczta.
Nie wymagają one w zasadzie żadnej większej pracy a wzory to już Wasza kreatywność :))
Zapraszam serdecznie.













Składniki :

  • 3 jajka
  • 1 kubek mleka
  • 2 kubki maki
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( można zastąpić po prostu cynamonem )
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oleju









Sposób przygotowania:


Sposób najprostszy na świecie czyli - potrzebujemy dwie miski w których cala praca zostanie wykonana w dosłownie sekundę.
W mniejszej misce wlewamy mokre składniki : jajka + mleko + wanilia + olej + cukier = mieszamy całość najlepiej trzepaczka do ubijania aby powstały pęcherzyki powietrza. Odkładamy na sekundę.
W dużej misce odmierzamy : make + przyprawę do piernika + sol + cukier cynamonowy + sodę = wszystko razem dobrze mieszamy. 
Dolewamy do maki mokre składniki i całość mieszamy na jednolita, gładką masę.
Jeśli wyda Wam się zbyt zadka ( tutaj maka decyduje ) dosypcie troszkę maki.
Konsystencja powinna być dość gęsta ale lejąca.
Rozgrzewamy patelnie ( tutaj już nie dodajemy żadnego tłuszczu ).
Ciasto można przy pomocy dzbaneczka z lejkiem lub nawet dużej strzykawki do marynowania mies polewać na patelnie w rozmaite wzory na które macie ochotę.
Ale możecie także najprościej na świecie przy pomocy łyżki porcjować male porcje na pancakesy i tak smażyć chwilkę na patelni z obu stron.
Gotowe pancakesy możemy podawać z syropem klonowym, syropem owocowym, świeżymi owocami lub nawet przyprószone cukrem pudrem - co kto lubi. :))
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...