Przejdź do głównej zawartości

Pajęczynki śniadaniowe :))





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Oczywiste jest ze najpierw jemy oczami - a już na pewno male pociechy czy niejadki zawsze najpierw musza popatrzeć , podłubać i popytać co jest w środku :))
Dziś pancakesy.
Mozecie je zrobić podając np. na śniadanie w leniwy poranek weekendowy lub do kolacji czy nawet w ciągu dnia będzie fajna uczta.
Nie wymagają one w zasadzie żadnej większej pracy a wzory to już Wasza kreatywność :))
Zapraszam serdecznie.













Składniki :

  • 3 jajka
  • 1 kubek mleka
  • 2 kubki maki
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( można zastąpić po prostu cynamonem )
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oleju









Sposób przygotowania:


Sposób najprostszy na świecie czyli - potrzebujemy dwie miski w których cala praca zostanie wykonana w dosłownie sekundę.
W mniejszej misce wlewamy mokre składniki : jajka + mleko + wanilia + olej + cukier = mieszamy całość najlepiej trzepaczka do ubijania aby powstały pęcherzyki powietrza. Odkładamy na sekundę.
W dużej misce odmierzamy : make + przyprawę do piernika + sol + cukier cynamonowy + sodę = wszystko razem dobrze mieszamy. 
Dolewamy do maki mokre składniki i całość mieszamy na jednolita, gładką masę.
Jeśli wyda Wam się zbyt zadka ( tutaj maka decyduje ) dosypcie troszkę maki.
Konsystencja powinna być dość gęsta ale lejąca.
Rozgrzewamy patelnie ( tutaj już nie dodajemy żadnego tłuszczu ).
Ciasto można przy pomocy dzbaneczka z lejkiem lub nawet dużej strzykawki do marynowania mies polewać na patelnie w rozmaite wzory na które macie ochotę.
Ale możecie także najprościej na świecie przy pomocy łyżki porcjować male porcje na pancakesy i tak smażyć chwilkę na patelni z obu stron.
Gotowe pancakesy możemy podawać z syropem klonowym, syropem owocowym, świeżymi owocami lub nawet przyprószone cukrem pudrem - co kto lubi. :))
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych