Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylia.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie długi weekend, słoneczko, piękna pogoda i troszkę w biegu wiec będzie szybkie danie. Co nie znaczy wcale ze nie będzie pysznie :)) - będzie, będzie . 
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad a chcielibyście coś pysznego ale szybkiego to dziś polecam klopsiki w stylu włoskim.
Sa pyszne  i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy ze poświęcicie kilka chwil a będziecie mogli się delektować pysznym obiadem.
Zapraszam.











Składniki :

  • 1 opakowanie mięsa mielonego lub gotowych kiełbasek z mięsa mielonego ( ok. 400 - 500 g )
  • 1 duza cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki przyprawy typu Vegeta
  • porządna garść świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz i sol do smaku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 puszki - tej po pomidorach - wody








Sposób przygotowania :


Mięso mielone ( tutaj rodzaj mięsa jest zależny tylko od Waszych preferencji ) - u mnie gotowe we flakach uformowane kiełbaski - porcjujemy na wielkość klopsika i kulamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy przygotowane klopsiki.
Posypujemy odrobina Vegety i smażymy z każdej strony na zloty kolor. 
Odkładamy na chwilkę na talerz.
Na patelni po klopsach wrzucamy drobno pokrojona cebule +  czosnek + sol + pieprz + odrobinę Vegety + oregano + suszona bazylia = mieszamy i smażymy chwilkę.
Klopsiki wkładamy ponownie na patelnie.
Dorzucamy puszkę z pomidorami + odmierzamy 1/2 tej puszki wody + sol + pieprz + musztardę = całość zagotowujemy i na wolnym gotujemy kilka minut do zgęstnienia sosu.
Na koniec doprawiamy świeżymi listkami bazylii.
Danie serwować można w zależności od Waszych ulubionych dodatków - z makaronem, z ryżem czy nawet świeżym chrupiącym pieczywem. 
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych