Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylia.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was ale u mnie długi weekend, słoneczko, piękna pogoda i troszkę w biegu wiec będzie szybkie danie. Co nie znaczy wcale ze nie będzie pysznie :)) - będzie, będzie . 
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad a chcielibyście coś pysznego ale szybkiego to dziś polecam klopsiki w stylu włoskim.
Sa pyszne  i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy ze poświęcicie kilka chwil a będziecie mogli się delektować pysznym obiadem.
Zapraszam.











Składniki :

  • 1 opakowanie mięsa mielonego lub gotowych kiełbasek z mięsa mielonego ( ok. 400 - 500 g )
  • 1 duza cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki przyprawy typu Vegeta
  • porządna garść świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz i sol do smaku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 puszki - tej po pomidorach - wody








Sposób przygotowania :


Mięso mielone ( tutaj rodzaj mięsa jest zależny tylko od Waszych preferencji ) - u mnie gotowe we flakach uformowane kiełbaski - porcjujemy na wielkość klopsika i kulamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy przygotowane klopsiki.
Posypujemy odrobina Vegety i smażymy z każdej strony na zloty kolor. 
Odkładamy na chwilkę na talerz.
Na patelni po klopsach wrzucamy drobno pokrojona cebule +  czosnek + sol + pieprz + odrobinę Vegety + oregano + suszona bazylia = mieszamy i smażymy chwilkę.
Klopsiki wkładamy ponownie na patelnie.
Dorzucamy puszkę z pomidorami + odmierzamy 1/2 tej puszki wody + sol + pieprz + musztardę = całość zagotowujemy i na wolnym gotujemy kilka minut do zgęstnienia sosu.
Na koniec doprawiamy świeżymi listkami bazylii.
Danie serwować można w zależności od Waszych ulubionych dodatków - z makaronem, z ryżem czy nawet świeżym chrupiącym pieczywem. 
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...