Przejdź do głównej zawartości

Sos czosnkowy - najlepszy !






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Tak jak obiecałam dziś dodaje mój super pyszny sos czosnkowy. 
Ten przepis wykorzystuje już w mojej kuchni od wielu, wielu lat i zawsze się sprawdza w 100 %.
Mozecie przygotować go raz i przechowywać w lodowce przed dłuższy czas.
Bardzo fajnie sprawdza się z pieczonym mięsem czy klopsikami , do grillowanego mięsa i warzyw , do kanapek , do pizzerek , burgerów czy własnie cygar których przepis podałam post wcześniej. 
Możliwości tysiące i dlatego warto sobie zrobić taki domowy i kiedy najdzie nas ochota na pyszne danie to właśnie dodatek tego sosu doprawi Wam pysznie całość dania.
Zapraszam.












Składniki :

  • 1 kostka twarogu ( 250 g )
  • 1/2 ogórka świeżego ( może być cały jeśli mniejszy )
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 kubek creme fraiche
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oregano
  • 1 pełna łyżka koperku









Sposób przygotowania :



Tak naprawdę ten sos to sekunda pracy.
Wystarczy obrać ze skory i miąższu ogórek -  Ja robię tak ze obieram co druga skórkę , zostawiając nieco. Następnie dziele ogórek na pół i wydrążam miąższ.
Tak przygotowany ogórek wrzucamy do food procesora ( można tez użyć blendera ) i dorzucamy : twaróg + czosnek + creme fraiche + majonez + sol + cukier + kolendra + pieprz + papryka słodka + sok z cytryny + oregano + koper = całość dobrze miksujemy. 
Bedzie dość gęsta konsystencja.
Pod koniec dobrze jest doprawić według własnego smaku - więcej soli lub cytryny. Tu już indywidualnie.
Gotowe.
Tak przygotowany sos możecie przelać do dużego słoika litrowego i przechowywać w lodowce.
Zużywać w miarę potrzeb - zachęcam do spróbowania go z cygarami z mojego poprzedniego postu :)).
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych