Przejdź do głównej zawartości

Muffiny dyniowo - marchewkowe.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was coś na słodko. Coś do kawy - do śniadania - dla dzieci do szkoły - na podwieczorek - do znajomych - ..... możecie wybierać w okazjach. Smakują super wiec tak naprawdę nie potrzebują żądnej okazji :))
Jeśli ktoś zrobił już zapasy mussu z dyni to wystarczy sekunda i ma te pychotki na stole.
Przepisy moje na mussy- purre z dyni znajdziecie tutaj ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html   ,    http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/09/dynia-jesienne-aromaty.html  ).
Zapraszam serdecznie.










Składniki :

  • 1 1/2 kubka maki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 marchewki
  • 1 kubek purre z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pumpkin pie spice - przyprawa korzenna
  • szczypta soli
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1 kubek oleju
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii








Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + olej + cukier = miksujemy chwilkę.
Dodajemy purre z dyni + starta na drobne wiórki marchewkę + extrakt z wanilii = miksujemy całość do połączenia.
W miseczce obok łączymy ze sobą suche składniki : make + sodę + sol + proszek do pieczenia + cynamon + pumpkin pie spice. Dokładnie mieszamy.
Dokładamy suche składniki do miksera i mieszamy całość do połączenia.
Przy pomocy - u mnie gałki do lodów ale możecie porcjować czym Wam łatwiej - nakładamy i wypełniamy każdą muffinke porcja ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 / 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
Na gotowo można posypać cukrem pudrem lub nawet udekorować kremem - bita śmietaną jeżeli ktoś lubi.
Gotowe.
Smaczne , szybkie i naprawdę warte zrobienia :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...