Przejdź do głównej zawartości

Muffiny dyniowo - marchewkowe.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was coś na słodko. Coś do kawy - do śniadania - dla dzieci do szkoły - na podwieczorek - do znajomych - ..... możecie wybierać w okazjach. Smakują super wiec tak naprawdę nie potrzebują żądnej okazji :))
Jeśli ktoś zrobił już zapasy mussu z dyni to wystarczy sekunda i ma te pychotki na stole.
Przepisy moje na mussy- purre z dyni znajdziecie tutaj ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/09/muss-z-dyni.html   ,    http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/09/dynia-jesienne-aromaty.html  ).
Zapraszam serdecznie.










Składniki :

  • 1 1/2 kubka maki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 marchewki
  • 1 kubek purre z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pumpkin pie spice - przyprawa korzenna
  • szczypta soli
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1 kubek oleju
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii








Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + olej + cukier = miksujemy chwilkę.
Dodajemy purre z dyni + starta na drobne wiórki marchewkę + extrakt z wanilii = miksujemy całość do połączenia.
W miseczce obok łączymy ze sobą suche składniki : make + sodę + sol + proszek do pieczenia + cynamon + pumpkin pie spice. Dokładnie mieszamy.
Dokładamy suche składniki do miksera i mieszamy całość do połączenia.
Przy pomocy - u mnie gałki do lodów ale możecie porcjować czym Wam łatwiej - nakładamy i wypełniamy każdą muffinke porcja ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 / 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
Na gotowo można posypać cukrem pudrem lub nawet udekorować kremem - bita śmietaną jeżeli ktoś lubi.
Gotowe.
Smaczne , szybkie i naprawdę warte zrobienia :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych