Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka amaretto.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Ciasteczka które będą Wam się rozpływać w ustach. Lekko chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku.
Sa niesamowicie aromatyczne przez dodanie pomarańczy i likieru amaretto.
Jeśli macie kilka minut to zachęcam gorąco do spróbowania - nie będziecie żałować :))
Zapraszam.









Składniki :


  • 140 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 50 g palmy ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 kubki maki
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii ( można zastąpić extraktem z wanilii )
  • 2 jajka ( temperatura pokojowa )
  • skorka z pomarańczy
  • 2 łyżeczki syropu amaretto lub likieru amaretto








Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Do misy miksera wrzucamy cukier + masło + palmę = całość miksujemy kilka minut na jasna, puszysta masę.
Dodajemy jajka i miksujemy dalej.
Dorzucamy : skórkę z pomarańczy + syrop amaretto + wanilie = mieszamy do połączenia.
Na koniec suche składniki : maka + sol = mieszamy już krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto jest miękkie wiec najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy do wygniatania kremów i ciastek porcjujemy okrągłe ciasteczka.
Jeżeli nie macie akurat rękawa cukierniczego ani szprycy możecie po prostu zastąpić to wszystko zwykłym woreczkiem do przechowywania żywności - wystarczy wyciąć różek i wyciskać porcje ciasta.
Pamiętajmy żeby zostawić odstępy miedzy ciastkami.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszne , pachnące i super smaczne :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...