Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka amaretto.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Ciasteczka które będą Wam się rozpływać w ustach. Lekko chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku.
Sa niesamowicie aromatyczne przez dodanie pomarańczy i likieru amaretto.
Jeśli macie kilka minut to zachęcam gorąco do spróbowania - nie będziecie żałować :))
Zapraszam.









Składniki :


  • 140 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 50 g palmy ( pokojowa temperatura )
  • 1 kubek cukru
  • 2 kubki maki
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii ( można zastąpić extraktem z wanilii )
  • 2 jajka ( temperatura pokojowa )
  • skorka z pomarańczy
  • 2 łyżeczki syropu amaretto lub likieru amaretto








Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Do misy miksera wrzucamy cukier + masło + palmę = całość miksujemy kilka minut na jasna, puszysta masę.
Dodajemy jajka i miksujemy dalej.
Dorzucamy : skórkę z pomarańczy + syrop amaretto + wanilie = mieszamy do połączenia.
Na koniec suche składniki : maka + sol = mieszamy już krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto jest miękkie wiec najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy do wygniatania kremów i ciastek porcjujemy okrągłe ciasteczka.
Jeżeli nie macie akurat rękawa cukierniczego ani szprycy możecie po prostu zastąpić to wszystko zwykłym woreczkiem do przechowywania żywności - wystarczy wyciąć różek i wyciskać porcje ciasta.
Pamiętajmy żeby zostawić odstępy miedzy ciastkami.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Studzimy.
Gotowe.
Pyszne , pachnące i super smaczne :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...