Przejdź do głównej zawartości

Tarta dyniowa.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na dalsze przepisy z dynia. W końcu jeśli skorzystaliście z moich porad i zrobiliście muss z dyni to trzeba jak najbardziej to wykorzystać;))
Dziś mam dla Was kolejna odsłonę przepysznego mussu z dyni podanego w kruchym cieście.
To ciasto to pyszny deser i na ciepło i na zimno. Cos pomiędzy jabłecznikiem a sernikiem. Jest naprawdę bardzo pyszne i o tej porze roku smakuje chyba najlepiej .
Zachęcam do spróbowania  bo naprawdę warto !
Zapraszam.










Składniki :


na ciasto:

  • 2 1/2 kubka maki
  • 1/4 kubka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii ( może być extrakt z wanilii może tez być cukier waniliowy )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g tłuszczu roślinnego ( u mnie tłuszcz kokosowy ale można użyć dowolnego typu palma )
  • 3 żółtka
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu


na muss ;

  • 1 1/2 kubka mussu dyniowego ( czysty muss bez dodatków - możecie sięgnąć po przepisy u mnie na blogu jeśli macie ochotę )
  • 1 mleczko kondensowane ( 360 ml )
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka brązowego cukru typu muscowado
  • 1 kubek mussu - przecieru z jabłek ( u mnie domowej roboty który także podawałam już na blogu-http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html  - ale możecie zastąpić dowolnym nawet kupnym )
  • 2 łyżki oleju 
  • skorka i sok z 1 pomarańczy









Sposób przygotowania :


Zaczynamy od ciasta kruchego.
Wszystkie składniki tj. ; maka + cukier + sol + wanilia + proszek do pieczenia + zimne masło + tłuszcz rośliny + żółtka + cynamon = miksujemy w food procesorze, malakserze czy robocie kuchennym - co macie pod ręką, na kruszonkę kilka sekund. Pod koniec dodajemy po trochu zimna wodę aż ciasto zacznie się łączyć w jedna , gładką całość.
Powstałe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę do tartej w której będziemy zapiekać. 
Smarujemy po całości tłuszczem i posypujemy tarta bułką - razem z bokami. Odkładamy.
W dużej misce mieszamy składniki mussu ; muss z dyni + mleczko kondensowane + muss z jabłka + przyprawę do piernika + jajka + brązowy cukier + sol + olej + skorka i sok z pomarańczy . Odstawiamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 170 stop. C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki płat ciasta na lekko podsypanym blacie - do wielkości naszego naczynia do tartej. Ciasto musi pokryć dol i brzegi. Końce ciasta można lekko zawinąć pod spod tworząc gładki rand.
Na tak przygotowany spod ciasta wylewamy nasz muss z dyni.
Całość do piekarnika na ok. 60 minut.
Ciasto będzie lekko dygotało ale nie powinno być rzadkie.
Studzimy.
Podawać możemy przyprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów śmietankowych lub nawet śmietaną kremówką. Na ciepło i na zimno - smakuje w każdej wersji super fajnie;))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...