Przejdź do głównej zawartości

Tarta dyniowa.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na dalsze przepisy z dynia. W końcu jeśli skorzystaliście z moich porad i zrobiliście muss z dyni to trzeba jak najbardziej to wykorzystać;))
Dziś mam dla Was kolejna odsłonę przepysznego mussu z dyni podanego w kruchym cieście.
To ciasto to pyszny deser i na ciepło i na zimno. Cos pomiędzy jabłecznikiem a sernikiem. Jest naprawdę bardzo pyszne i o tej porze roku smakuje chyba najlepiej .
Zachęcam do spróbowania  bo naprawdę warto !
Zapraszam.










Składniki :


na ciasto:

  • 2 1/2 kubka maki
  • 1/4 kubka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii ( może być extrakt z wanilii może tez być cukier waniliowy )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g tłuszczu roślinnego ( u mnie tłuszcz kokosowy ale można użyć dowolnego typu palma )
  • 3 żółtka
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu


na muss ;

  • 1 1/2 kubka mussu dyniowego ( czysty muss bez dodatków - możecie sięgnąć po przepisy u mnie na blogu jeśli macie ochotę )
  • 1 mleczko kondensowane ( 360 ml )
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka brązowego cukru typu muscowado
  • 1 kubek mussu - przecieru z jabłek ( u mnie domowej roboty który także podawałam już na blogu-http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html  - ale możecie zastąpić dowolnym nawet kupnym )
  • 2 łyżki oleju 
  • skorka i sok z 1 pomarańczy









Sposób przygotowania :


Zaczynamy od ciasta kruchego.
Wszystkie składniki tj. ; maka + cukier + sol + wanilia + proszek do pieczenia + zimne masło + tłuszcz rośliny + żółtka + cynamon = miksujemy w food procesorze, malakserze czy robocie kuchennym - co macie pod ręką, na kruszonkę kilka sekund. Pod koniec dodajemy po trochu zimna wodę aż ciasto zacznie się łączyć w jedna , gładką całość.
Powstałe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę do tartej w której będziemy zapiekać. 
Smarujemy po całości tłuszczem i posypujemy tarta bułką - razem z bokami. Odkładamy.
W dużej misce mieszamy składniki mussu ; muss z dyni + mleczko kondensowane + muss z jabłka + przyprawę do piernika + jajka + brązowy cukier + sol + olej + skorka i sok z pomarańczy . Odstawiamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 170 stop. C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki płat ciasta na lekko podsypanym blacie - do wielkości naszego naczynia do tartej. Ciasto musi pokryć dol i brzegi. Końce ciasta można lekko zawinąć pod spod tworząc gładki rand.
Na tak przygotowany spod ciasta wylewamy nasz muss z dyni.
Całość do piekarnika na ok. 60 minut.
Ciasto będzie lekko dygotało ale nie powinno być rzadkie.
Studzimy.
Podawać możemy przyprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów śmietankowych lub nawet śmietaną kremówką. Na ciepło i na zimno - smakuje w każdej wersji super fajnie;))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych