www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na dalsze przepisy z dynia. W końcu jeśli skorzystaliście z moich porad i zrobiliście muss z dyni to trzeba jak najbardziej to wykorzystać;))
Dziś mam dla Was kolejna odsłonę przepysznego mussu z dyni podanego w kruchym cieście.
To ciasto to pyszny deser i na ciepło i na zimno. Cos pomiędzy jabłecznikiem a sernikiem. Jest naprawdę bardzo pyszne i o tej porze roku smakuje chyba najlepiej .
Zachęcam do spróbowania bo naprawdę warto !
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
- 2 1/2 kubka maki
- 1/4 kubka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii ( może być extrakt z wanilii może tez być cukier waniliowy )
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 60 g tłuszczu roślinnego ( u mnie tłuszcz kokosowy ale można użyć dowolnego typu palma )
- 3 żółtka
- kilka łyżek zimnej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
na muss ;
- 1 1/2 kubka mussu dyniowego ( czysty muss bez dodatków - możecie sięgnąć po przepisy u mnie na blogu jeśli macie ochotę )
- 1 mleczko kondensowane ( 360 ml )
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 kubka brązowego cukru typu muscowado
- 1 kubek mussu - przecieru z jabłek ( u mnie domowej roboty który także podawałam już na blogu-http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html - ale możecie zastąpić dowolnym nawet kupnym )
- 2 łyżki oleju
- skorka i sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta kruchego.
Wszystkie składniki tj. ; maka + cukier + sol + wanilia + proszek do pieczenia + zimne masło + tłuszcz rośliny + żółtka + cynamon = miksujemy w food procesorze, malakserze czy robocie kuchennym - co macie pod ręką, na kruszonkę kilka sekund. Pod koniec dodajemy po trochu zimna wodę aż ciasto zacznie się łączyć w jedna , gładką całość.
Powstałe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę do tartej w której będziemy zapiekać.
Smarujemy po całości tłuszczem i posypujemy tarta bułką - razem z bokami. Odkładamy.
W dużej misce mieszamy składniki mussu ; muss z dyni + mleczko kondensowane + muss z jabłka + przyprawę do piernika + jajka + brązowy cukier + sol + olej + skorka i sok z pomarańczy . Odstawiamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 170 stop. C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki płat ciasta na lekko podsypanym blacie - do wielkości naszego naczynia do tartej. Ciasto musi pokryć dol i brzegi. Końce ciasta można lekko zawinąć pod spod tworząc gładki rand.
Na tak przygotowany spod ciasta wylewamy nasz muss z dyni.
Całość do piekarnika na ok. 60 minut.
Ciasto będzie lekko dygotało ale nie powinno być rzadkie.
Studzimy.
Podawać możemy przyprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów śmietankowych lub nawet śmietaną kremówką. Na ciepło i na zimno - smakuje w każdej wersji super fajnie;))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz