Przejdź do głównej zawartości

Tarta dyniowa.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pomyślałam ze czas już najwyższy na dalsze przepisy z dynia. W końcu jeśli skorzystaliście z moich porad i zrobiliście muss z dyni to trzeba jak najbardziej to wykorzystać;))
Dziś mam dla Was kolejna odsłonę przepysznego mussu z dyni podanego w kruchym cieście.
To ciasto to pyszny deser i na ciepło i na zimno. Cos pomiędzy jabłecznikiem a sernikiem. Jest naprawdę bardzo pyszne i o tej porze roku smakuje chyba najlepiej .
Zachęcam do spróbowania  bo naprawdę warto !
Zapraszam.










Składniki :


na ciasto:

  • 2 1/2 kubka maki
  • 1/4 kubka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii ( może być extrakt z wanilii może tez być cukier waniliowy )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g tłuszczu roślinnego ( u mnie tłuszcz kokosowy ale można użyć dowolnego typu palma )
  • 3 żółtka
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu


na muss ;

  • 1 1/2 kubka mussu dyniowego ( czysty muss bez dodatków - możecie sięgnąć po przepisy u mnie na blogu jeśli macie ochotę )
  • 1 mleczko kondensowane ( 360 ml )
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka brązowego cukru typu muscowado
  • 1 kubek mussu - przecieru z jabłek ( u mnie domowej roboty który także podawałam już na blogu-http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/10/muss-z-jabek-wersja-aromatyzowana.html  - ale możecie zastąpić dowolnym nawet kupnym )
  • 2 łyżki oleju 
  • skorka i sok z 1 pomarańczy









Sposób przygotowania :


Zaczynamy od ciasta kruchego.
Wszystkie składniki tj. ; maka + cukier + sol + wanilia + proszek do pieczenia + zimne masło + tłuszcz rośliny + żółtka + cynamon = miksujemy w food procesorze, malakserze czy robocie kuchennym - co macie pod ręką, na kruszonkę kilka sekund. Pod koniec dodajemy po trochu zimna wodę aż ciasto zacznie się łączyć w jedna , gładką całość.
Powstałe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie formę do tartej w której będziemy zapiekać. 
Smarujemy po całości tłuszczem i posypujemy tarta bułką - razem z bokami. Odkładamy.
W dużej misce mieszamy składniki mussu ; muss z dyni + mleczko kondensowane + muss z jabłka + przyprawę do piernika + jajka + brązowy cukier + sol + olej + skorka i sok z pomarańczy . Odstawiamy na sekundę.
Nastawiamy piekarnik na 170 stop. C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki płat ciasta na lekko podsypanym blacie - do wielkości naszego naczynia do tartej. Ciasto musi pokryć dol i brzegi. Końce ciasta można lekko zawinąć pod spod tworząc gładki rand.
Na tak przygotowany spod ciasta wylewamy nasz muss z dyni.
Całość do piekarnika na ok. 60 minut.
Ciasto będzie lekko dygotało ale nie powinno być rzadkie.
Studzimy.
Podawać możemy przyprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów śmietankowych lub nawet śmietaną kremówką. Na ciepło i na zimno - smakuje w każdej wersji super fajnie;))
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...