www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi już czas chłodnych wieczorów ogrzanych blaskiem świec i grzanych winem. Nadchodzi tez czas pieczenia ciast i ciasteczek a wszystko oczywiście z dużym uwzględnieniem przypraw świątecznych - aromatycznego imbiru , cynamonu , goździków.
I choć do samych Świat jeszcze trochę czasu zostało i typowych świątecznych ciasteczek tez , to już teraz male przedbiegi :) czyli Halloween i pieczenie ku uciesze naszych małych pociech :)).
Dziś ciasteczka, których original pochodzi ze Szwecji i jest ich odmiana naszych Polskich świątecznych pierników.
Cieniutkie, korzenne, super kruchutkie i super pyszne.
Postanowiłam podjąć wyzwanie i troszkę zrobić je na swój sposób - wyszło super :)).
Te ciasteczka bardzo fajnie pasują zarówno do udekorowania na Halloween jak i na same Święta Bożego Narodzenia ale tak naprawdę smakują o każdej porze roku przepysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 kubka brązowego cukru
- 1/2 kubka melasy
- 1 duże jajko
- 3 kubki maki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki goździkowy mielonych
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki przypraw do piernika ( użyłam swoich domowej roboty ale można użyć kupnych, takich jakie macie pod ręką i najbardziej lubicie )
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu
Sposób przygotowania :
Do food procesora ( możecie zastąpić robotem kuchennym lub nawet ręcznie przy pomocy dużej miski ) wrzucamy : masło + cukier brązowy = miksujemy.
Dokładamy melasę + jajko = dalej miksujemy na jednolita konsystencje.
W dużej misce obok łączymy ze sobą : make + sodę + cynamon + imbir + goździki + kardamon + przyprawę do piernika + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Suche składniki dosypujemy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
Całość przekładamy na blat i zagniatamy w kule. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszki - obkładamy je papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto najlepiej odcinać po kawałku i na lekko posypanej stolnicy rozwałkować na bardzo cienki płat ciasta.
Przy pomocy foremek do wykrawania ciasteczek lub nawet brzegu szklanki wykrawamy ciasteczka.
Układamy obok siebie na blaszce i pieczemy ok. 7 - 9 minut.
Należy obserwować ciasteczka bo gdy są bardzo cienkie szybko się zrumienia i przypieka.
Tutaj wystarczy zrumienić lekko brzegi.
Wyciągamy i studzimy całkowicie, wtedy będą fajne chrupiące.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz