Przejdź do głównej zawartości

Pepparkakor.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi już czas chłodnych wieczorów ogrzanych blaskiem świec i grzanych winem. Nadchodzi tez czas pieczenia ciast i ciasteczek a wszystko oczywiście z dużym uwzględnieniem przypraw świątecznych - aromatycznego imbiru , cynamonu , goździków.
I choć do samych Świat jeszcze trochę czasu zostało i typowych świątecznych ciasteczek tez , to już teraz male przedbiegi :) czyli Halloween i pieczenie ku uciesze naszych małych pociech :)).
Dziś ciasteczka, których original pochodzi ze Szwecji i jest ich odmiana naszych Polskich świątecznych pierników. 
Cieniutkie, korzenne, super kruchutkie i super pyszne.
Postanowiłam podjąć wyzwanie i troszkę zrobić je na swój sposób - wyszło super :)).
Te ciasteczka bardzo fajnie pasują zarówno do udekorowania na Halloween jak i na same Święta Bożego Narodzenia ale tak naprawdę smakują o każdej porze roku przepysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka melasy
  • 1 duże jajko
  • 3 kubki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździkowy mielonych
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki przypraw do piernika ( użyłam swoich domowej roboty ale można użyć kupnych, takich jakie macie pod ręką i najbardziej lubicie )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu











Sposób przygotowania :



Do food procesora ( możecie zastąpić robotem kuchennym lub nawet ręcznie przy pomocy dużej miski ) wrzucamy : masło + cukier brązowy = miksujemy.
Dokładamy melasę + jajko = dalej miksujemy na jednolita konsystencje.
W dużej misce obok łączymy ze sobą : make + sodę + cynamon + imbir + goździki + kardamon + przyprawę do piernika + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Suche składniki dosypujemy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
Całość przekładamy na blat i zagniatamy w kule. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszki - obkładamy je papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto najlepiej odcinać po kawałku i na lekko posypanej stolnicy rozwałkować na bardzo cienki płat ciasta.
Przy pomocy foremek do wykrawania ciasteczek lub nawet brzegu szklanki wykrawamy ciasteczka.
Układamy obok siebie na blaszce i pieczemy ok. 7 - 9 minut.
Należy obserwować ciasteczka bo gdy są bardzo cienkie szybko się zrumienia i przypieka.
Tutaj wystarczy zrumienić lekko brzegi.
Wyciągamy i studzimy całkowicie, wtedy będą fajne chrupiące.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...