Przejdź do głównej zawartości

Pepparkakor.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi już czas chłodnych wieczorów ogrzanych blaskiem świec i grzanych winem. Nadchodzi tez czas pieczenia ciast i ciasteczek a wszystko oczywiście z dużym uwzględnieniem przypraw świątecznych - aromatycznego imbiru , cynamonu , goździków.
I choć do samych Świat jeszcze trochę czasu zostało i typowych świątecznych ciasteczek tez , to już teraz male przedbiegi :) czyli Halloween i pieczenie ku uciesze naszych małych pociech :)).
Dziś ciasteczka, których original pochodzi ze Szwecji i jest ich odmiana naszych Polskich świątecznych pierników. 
Cieniutkie, korzenne, super kruchutkie i super pyszne.
Postanowiłam podjąć wyzwanie i troszkę zrobić je na swój sposób - wyszło super :)).
Te ciasteczka bardzo fajnie pasują zarówno do udekorowania na Halloween jak i na same Święta Bożego Narodzenia ale tak naprawdę smakują o każdej porze roku przepysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka melasy
  • 1 duże jajko
  • 3 kubki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździkowy mielonych
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki przypraw do piernika ( użyłam swoich domowej roboty ale można użyć kupnych, takich jakie macie pod ręką i najbardziej lubicie )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu











Sposób przygotowania :



Do food procesora ( możecie zastąpić robotem kuchennym lub nawet ręcznie przy pomocy dużej miski ) wrzucamy : masło + cukier brązowy = miksujemy.
Dokładamy melasę + jajko = dalej miksujemy na jednolita konsystencje.
W dużej misce obok łączymy ze sobą : make + sodę + cynamon + imbir + goździki + kardamon + przyprawę do piernika + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Suche składniki dosypujemy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
Całość przekładamy na blat i zagniatamy w kule. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszki - obkładamy je papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto najlepiej odcinać po kawałku i na lekko posypanej stolnicy rozwałkować na bardzo cienki płat ciasta.
Przy pomocy foremek do wykrawania ciasteczek lub nawet brzegu szklanki wykrawamy ciasteczka.
Układamy obok siebie na blaszce i pieczemy ok. 7 - 9 minut.
Należy obserwować ciasteczka bo gdy są bardzo cienkie szybko się zrumienia i przypieka.
Tutaj wystarczy zrumienić lekko brzegi.
Wyciągamy i studzimy całkowicie, wtedy będą fajne chrupiące.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...