Przejdź do głównej zawartości

Pepparkakor.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Małymi krokami nadchodzi już czas chłodnych wieczorów ogrzanych blaskiem świec i grzanych winem. Nadchodzi tez czas pieczenia ciast i ciasteczek a wszystko oczywiście z dużym uwzględnieniem przypraw świątecznych - aromatycznego imbiru , cynamonu , goździków.
I choć do samych Świat jeszcze trochę czasu zostało i typowych świątecznych ciasteczek tez , to już teraz male przedbiegi :) czyli Halloween i pieczenie ku uciesze naszych małych pociech :)).
Dziś ciasteczka, których original pochodzi ze Szwecji i jest ich odmiana naszych Polskich świątecznych pierników. 
Cieniutkie, korzenne, super kruchutkie i super pyszne.
Postanowiłam podjąć wyzwanie i troszkę zrobić je na swój sposób - wyszło super :)).
Te ciasteczka bardzo fajnie pasują zarówno do udekorowania na Halloween jak i na same Święta Bożego Narodzenia ale tak naprawdę smakują o każdej porze roku przepysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 kubka brązowego cukru
  • 1/2 kubka melasy
  • 1 duże jajko
  • 3 kubki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździkowy mielonych
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki przypraw do piernika ( użyłam swoich domowej roboty ale można użyć kupnych, takich jakie macie pod ręką i najbardziej lubicie )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu











Sposób przygotowania :



Do food procesora ( możecie zastąpić robotem kuchennym lub nawet ręcznie przy pomocy dużej miski ) wrzucamy : masło + cukier brązowy = miksujemy.
Dokładamy melasę + jajko = dalej miksujemy na jednolita konsystencje.
W dużej misce obok łączymy ze sobą : make + sodę + cynamon + imbir + goździki + kardamon + przyprawę do piernika + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Suche składniki dosypujemy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
Całość przekładamy na blat i zagniatamy w kule. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Przygotowujemy blaszki - obkładamy je papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto najlepiej odcinać po kawałku i na lekko posypanej stolnicy rozwałkować na bardzo cienki płat ciasta.
Przy pomocy foremek do wykrawania ciasteczek lub nawet brzegu szklanki wykrawamy ciasteczka.
Układamy obok siebie na blaszce i pieczemy ok. 7 - 9 minut.
Należy obserwować ciasteczka bo gdy są bardzo cienkie szybko się zrumienia i przypieka.
Tutaj wystarczy zrumienić lekko brzegi.
Wyciągamy i studzimy całkowicie, wtedy będą fajne chrupiące.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych