Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe ciasteczka.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam  serdecznie.
Juz tylko kilka dni zostało do Hallooweenowego szaleństwa i zapewne ten kto bierze udział w tego typu zabawach po mału się przygotowuje. I choć to przede wszystkim nasi mali milusińscy uwielbiają, dla dorosłych tez może być całkiem fajna zabawa.
Ale póki co pomijając wybór stroju czy make up/u musimy przygotować podstawę tej zabawy czyli lupy - słodycze))).
Dziś zapraszam na pyszna odsłonę słodyczy pod postacią kruchych i przepysznych ciasteczek, które u mnie najczęściej znikają pod czas tej zabawy.
Mozecie zaprosić do wspólnego dekorowania Wasze pociechy i użyć foremek i form jakie tylko macie pod ręką.
Zapraszam. 










Składniki :

  • 150 g masła
  • 300 g maki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu / likieru amaretto - bezalkoholowy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ziarenka po mielonej wanilii

dodatkowo :

  • dowolne foremki do wyciskania ciasteczek
  • ok. 2 białek + 400 g cukru pudru - do ozdobnego lukru
  • kilka  dowolnych kolorów spożywczego barwniku













Sposób przygotowania :




Ciasto na ciasteczka jest bardzo fajne i przyjemne do pracy dlatego tez u mnie zawsze szybko i sprawnie wyrabiam je w food procesorze ale możecie użyć np. miksera - co tam macie pod ręką.
Do misy miksera wrzucamy : make + sol + proszek do pieczenia + cukier puder = wszystko krótko miksujemy.
Dokładamy : masło + extrakt waniliowy + ziarenka wanilii + syrop amaretto + jajko = miksujemy do czasu aż nasze ciasto zacznie sklejać się w kule.
Przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy krótko. Formujemy w plaski dysk i zawinięte w folie spożywczą wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując lekko maka na dosyć cienka warstwę i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy ok. 8 - 10 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Pamiętajmy ze czym cieńsze ciasteczka tym mniej czasu się pieką i warto cały czas mieć je na oku.
Po upieczeniu studzimy całkowicie starając się odgonić czyhającą już resztę domowników, która nie będzie się w stanie opszec przez zapachy jakie będą unosić się w Waszych domach w tym momencie :)).
Teraz wystarczy przygotować sobie lukier z białek i cukru pudru - tutaj po prostu musicie mieszać i uzyskać dość gęstą konsystencje lukru, którym  potem zabarwiony możecie przy pomoc woreczków po porcjować i przez małą dziurkę pięknie dekorować Wasze ciasteczka.
Lub jeśli wolicie możecie kupić gotowe kolorowe lukry do dekorowania w np. tupkach.
Tutaj pełna dowolność :)).
A male diabolki i inne wszelakie stworki które zapukają do waszych drzwi będą na pewno zadowolone :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych