Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe ciasteczka.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam  serdecznie.
Juz tylko kilka dni zostało do Hallooweenowego szaleństwa i zapewne ten kto bierze udział w tego typu zabawach po mału się przygotowuje. I choć to przede wszystkim nasi mali milusińscy uwielbiają, dla dorosłych tez może być całkiem fajna zabawa.
Ale póki co pomijając wybór stroju czy make up/u musimy przygotować podstawę tej zabawy czyli lupy - słodycze))).
Dziś zapraszam na pyszna odsłonę słodyczy pod postacią kruchych i przepysznych ciasteczek, które u mnie najczęściej znikają pod czas tej zabawy.
Mozecie zaprosić do wspólnego dekorowania Wasze pociechy i użyć foremek i form jakie tylko macie pod ręką.
Zapraszam. 










Składniki :

  • 150 g masła
  • 300 g maki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu / likieru amaretto - bezalkoholowy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ziarenka po mielonej wanilii

dodatkowo :

  • dowolne foremki do wyciskania ciasteczek
  • ok. 2 białek + 400 g cukru pudru - do ozdobnego lukru
  • kilka  dowolnych kolorów spożywczego barwniku













Sposób przygotowania :




Ciasto na ciasteczka jest bardzo fajne i przyjemne do pracy dlatego tez u mnie zawsze szybko i sprawnie wyrabiam je w food procesorze ale możecie użyć np. miksera - co tam macie pod ręką.
Do misy miksera wrzucamy : make + sol + proszek do pieczenia + cukier puder = wszystko krótko miksujemy.
Dokładamy : masło + extrakt waniliowy + ziarenka wanilii + syrop amaretto + jajko = miksujemy do czasu aż nasze ciasto zacznie sklejać się w kule.
Przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy krótko. Formujemy w plaski dysk i zawinięte w folie spożywczą wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując lekko maka na dosyć cienka warstwę i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy ok. 8 - 10 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Pamiętajmy ze czym cieńsze ciasteczka tym mniej czasu się pieką i warto cały czas mieć je na oku.
Po upieczeniu studzimy całkowicie starając się odgonić czyhającą już resztę domowników, która nie będzie się w stanie opszec przez zapachy jakie będą unosić się w Waszych domach w tym momencie :)).
Teraz wystarczy przygotować sobie lukier z białek i cukru pudru - tutaj po prostu musicie mieszać i uzyskać dość gęstą konsystencje lukru, którym  potem zabarwiony możecie przy pomoc woreczków po porcjować i przez małą dziurkę pięknie dekorować Wasze ciasteczka.
Lub jeśli wolicie możecie kupić gotowe kolorowe lukry do dekorowania w np. tupkach.
Tutaj pełna dowolność :)).
A male diabolki i inne wszelakie stworki które zapukają do waszych drzwi będą na pewno zadowolone :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...