Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe ciasteczka.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam  serdecznie.
Juz tylko kilka dni zostało do Hallooweenowego szaleństwa i zapewne ten kto bierze udział w tego typu zabawach po mału się przygotowuje. I choć to przede wszystkim nasi mali milusińscy uwielbiają, dla dorosłych tez może być całkiem fajna zabawa.
Ale póki co pomijając wybór stroju czy make up/u musimy przygotować podstawę tej zabawy czyli lupy - słodycze))).
Dziś zapraszam na pyszna odsłonę słodyczy pod postacią kruchych i przepysznych ciasteczek, które u mnie najczęściej znikają pod czas tej zabawy.
Mozecie zaprosić do wspólnego dekorowania Wasze pociechy i użyć foremek i form jakie tylko macie pod ręką.
Zapraszam. 










Składniki :

  • 150 g masła
  • 300 g maki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu / likieru amaretto - bezalkoholowy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ziarenka po mielonej wanilii

dodatkowo :

  • dowolne foremki do wyciskania ciasteczek
  • ok. 2 białek + 400 g cukru pudru - do ozdobnego lukru
  • kilka  dowolnych kolorów spożywczego barwniku













Sposób przygotowania :




Ciasto na ciasteczka jest bardzo fajne i przyjemne do pracy dlatego tez u mnie zawsze szybko i sprawnie wyrabiam je w food procesorze ale możecie użyć np. miksera - co tam macie pod ręką.
Do misy miksera wrzucamy : make + sol + proszek do pieczenia + cukier puder = wszystko krótko miksujemy.
Dokładamy : masło + extrakt waniliowy + ziarenka wanilii + syrop amaretto + jajko = miksujemy do czasu aż nasze ciasto zacznie sklejać się w kule.
Przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy krótko. Formujemy w plaski dysk i zawinięte w folie spożywczą wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując lekko maka na dosyć cienka warstwę i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy ok. 8 - 10 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Pamiętajmy ze czym cieńsze ciasteczka tym mniej czasu się pieką i warto cały czas mieć je na oku.
Po upieczeniu studzimy całkowicie starając się odgonić czyhającą już resztę domowników, która nie będzie się w stanie opszec przez zapachy jakie będą unosić się w Waszych domach w tym momencie :)).
Teraz wystarczy przygotować sobie lukier z białek i cukru pudru - tutaj po prostu musicie mieszać i uzyskać dość gęstą konsystencje lukru, którym  potem zabarwiony możecie przy pomoc woreczków po porcjować i przez małą dziurkę pięknie dekorować Wasze ciasteczka.
Lub jeśli wolicie możecie kupić gotowe kolorowe lukry do dekorowania w np. tupkach.
Tutaj pełna dowolność :)).
A male diabolki i inne wszelakie stworki które zapukają do waszych drzwi będą na pewno zadowolone :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...