Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe mafiny.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś ostatni przepis w tym roku z serii Halloween.
Myślę ze z tych które już umieściłam na blogu uzbierała się spora garstka i na pewno każdy coś dla siebie wybierze.
Te mafiny powstaną naprawdę w minute a w miedzy czasie gdy będą się piekły możecie z masy przygotować deco - buźki.
Male pociechy na pewno się ucieszą z takich słodkości.:))
Bierzcie się do pracy - naprawdę są pyszne :))
Zapraszam.










Składniki :

  • 2 1/2 kubka maki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru
  • 1 1/2 kubka oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 kubek jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina barwnika czerwonego spożywczego  ( opcjonalnie, mafiny będą po prostu w środku czerwone )



dodatkowo :
  • odrobina masy cukrowej lub nawet masy marcepanowej
  • pisak spożywczy do dekorowania lub lukier kolorowy
  • kilka łyżeczek dowolnego dżemu lub konfitur do posmarowania










Sposób przygotowania :


Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie formę do mafinek i wykładamy ja papilotkami np. z motywami halloweenowymi. Odstawiamy na sekundę.
Do miski przesiewamy : make + sodę + proszek do pieczenia + kakao + sol. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy.
Dokładamy : olej + wanilie + barwnik spożywczy = miksujemy dalej.
Na koniec dokładamy po połowie raz make raz jogurt grecki = całość mieszamy do połączenia.
Ciasto porcjujemy do naszych przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy całkowicie.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie masę cukiernicza. Rozwałkowujemy ja na płasko i wykrawamy w niej kulka wielkości naszych mafin.
Tak aby każdą mafine pokryć w miarę z góry.
Zostawiamy masę chwilkę do wyschnięcia. 
Pisakiem spożywczym rysujemy dowolne buźki. Jeżeli nie mamy pod ręką pisaka możemy użyć lukru czarnego i przez małą tulejkę także ładnie udekorować.
Po całkowitym wystygnięciu mafinek pozostaje połączyć nasze deko w całość.
Jeżeli lubimy i chcemy więcej konfitur możemy na środku każdej mafiny wyciąć mały otwór i wlać tam nasza konfiturę + lekko posmarować gore każdej mafiny aby nasza masa cukrowa miała się do czego przykleić.
Przykładamy nasze buźki z masy cukrowej i gotowe.
Te mafiny są bardzo fajne, mięciutkie w środku z lekko chrupiąca skorka. A do tego krwiscie  czerwone i fajnie udekorowane będą dobrym sposobem na małych milusińskich pukających do drzwi :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...