Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe mafiny.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś ostatni przepis w tym roku z serii Halloween.
Myślę ze z tych które już umieściłam na blogu uzbierała się spora garstka i na pewno każdy coś dla siebie wybierze.
Te mafiny powstaną naprawdę w minute a w miedzy czasie gdy będą się piekły możecie z masy przygotować deco - buźki.
Male pociechy na pewno się ucieszą z takich słodkości.:))
Bierzcie się do pracy - naprawdę są pyszne :))
Zapraszam.










Składniki :

  • 2 1/2 kubka maki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru
  • 1 1/2 kubka oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 kubek jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina barwnika czerwonego spożywczego  ( opcjonalnie, mafiny będą po prostu w środku czerwone )



dodatkowo :
  • odrobina masy cukrowej lub nawet masy marcepanowej
  • pisak spożywczy do dekorowania lub lukier kolorowy
  • kilka łyżeczek dowolnego dżemu lub konfitur do posmarowania










Sposób przygotowania :


Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie formę do mafinek i wykładamy ja papilotkami np. z motywami halloweenowymi. Odstawiamy na sekundę.
Do miski przesiewamy : make + sodę + proszek do pieczenia + kakao + sol. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy.
Dokładamy : olej + wanilie + barwnik spożywczy = miksujemy dalej.
Na koniec dokładamy po połowie raz make raz jogurt grecki = całość mieszamy do połączenia.
Ciasto porcjujemy do naszych przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy całkowicie.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie masę cukiernicza. Rozwałkowujemy ja na płasko i wykrawamy w niej kulka wielkości naszych mafin.
Tak aby każdą mafine pokryć w miarę z góry.
Zostawiamy masę chwilkę do wyschnięcia. 
Pisakiem spożywczym rysujemy dowolne buźki. Jeżeli nie mamy pod ręką pisaka możemy użyć lukru czarnego i przez małą tulejkę także ładnie udekorować.
Po całkowitym wystygnięciu mafinek pozostaje połączyć nasze deko w całość.
Jeżeli lubimy i chcemy więcej konfitur możemy na środku każdej mafiny wyciąć mały otwór i wlać tam nasza konfiturę + lekko posmarować gore każdej mafiny aby nasza masa cukrowa miała się do czego przykleić.
Przykładamy nasze buźki z masy cukrowej i gotowe.
Te mafiny są bardzo fajne, mięciutkie w środku z lekko chrupiąca skorka. A do tego krwiscie  czerwone i fajnie udekorowane będą dobrym sposobem na małych milusińskich pukających do drzwi :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...