Przejdź do głównej zawartości

Halloweenowe mafiny.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś ostatni przepis w tym roku z serii Halloween.
Myślę ze z tych które już umieściłam na blogu uzbierała się spora garstka i na pewno każdy coś dla siebie wybierze.
Te mafiny powstaną naprawdę w minute a w miedzy czasie gdy będą się piekły możecie z masy przygotować deco - buźki.
Male pociechy na pewno się ucieszą z takich słodkości.:))
Bierzcie się do pracy - naprawdę są pyszne :))
Zapraszam.










Składniki :

  • 2 1/2 kubka maki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru
  • 1 1/2 kubka oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 kubek jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina barwnika czerwonego spożywczego  ( opcjonalnie, mafiny będą po prostu w środku czerwone )



dodatkowo :
  • odrobina masy cukrowej lub nawet masy marcepanowej
  • pisak spożywczy do dekorowania lub lukier kolorowy
  • kilka łyżeczek dowolnego dżemu lub konfitur do posmarowania










Sposób przygotowania :


Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stop. C.
Przygotowujemy sobie formę do mafinek i wykładamy ja papilotkami np. z motywami halloweenowymi. Odstawiamy na sekundę.
Do miski przesiewamy : make + sodę + proszek do pieczenia + kakao + sol. Odkładamy.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy.
Dokładamy : olej + wanilie + barwnik spożywczy = miksujemy dalej.
Na koniec dokładamy po połowie raz make raz jogurt grecki = całość mieszamy do połączenia.
Ciasto porcjujemy do naszych przygotowanych wcześniej foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 - 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy całkowicie.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie masę cukiernicza. Rozwałkowujemy ja na płasko i wykrawamy w niej kulka wielkości naszych mafin.
Tak aby każdą mafine pokryć w miarę z góry.
Zostawiamy masę chwilkę do wyschnięcia. 
Pisakiem spożywczym rysujemy dowolne buźki. Jeżeli nie mamy pod ręką pisaka możemy użyć lukru czarnego i przez małą tulejkę także ładnie udekorować.
Po całkowitym wystygnięciu mafinek pozostaje połączyć nasze deko w całość.
Jeżeli lubimy i chcemy więcej konfitur możemy na środku każdej mafiny wyciąć mały otwór i wlać tam nasza konfiturę + lekko posmarować gore każdej mafiny aby nasza masa cukrowa miała się do czego przykleić.
Przykładamy nasze buźki z masy cukrowej i gotowe.
Te mafiny są bardzo fajne, mięciutkie w środku z lekko chrupiąca skorka. A do tego krwiscie  czerwone i fajnie udekorowane będą dobrym sposobem na małych milusińskich pukających do drzwi :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych