Przejdź do głównej zawartości

Pizzerki z ananasem.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
W moim domku bardzo lubiane dlatego często je robię w różnych wersjach.
Moga być fajnym drugim śniadaniem do szkoły lub przekąską w ciągu zabieganego dnia.
Sa naprawdę fajne w smaku, lekko przełamane słodkim dodatkiem ananasa a za sprawa kurczaka sycące.
Naprawdę warte wypróbowywania.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :
 
na ciasto : 
  • 3 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 40 g drożdży świeżych



na farsz : 
  • 1 opakowanie serka typu ricotta
  • 2 jajka
  • mała puszka ananasa 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • opcjonalnie usmażona lub ugotowana wcześniej pierś z kurczaka ( używam pozostałej z obiadu )
  • sol i pierz do smaku
  • 3 duże cebule
  • odrobina parmezanu do posypania na gore








Sposób przygotowania : 

Z tej porcji ciasta wychodzi mi 12 pizzerek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Zasada jest ta sama co przy pizzy i ciastach drożdżowych.
Najpierw w cieplej wodzie wykruszamy drożdże + cukier = odkładamy do wyrośnięcia.
W dużej misie miksera wrzucamy pozostałe składniki : maka + sol + oliwa.
Dorzucamy wyrośnięte drożdże i całość końcówką z hakiem do wyrabiania ciast mieszamy, do czasu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości - ok. 1 godziny.
W tym czasie możemy zabrać się za farsz.
Ananasy odsączamy na sitku i kroimy w drobniejsze kawałeczki. Odkładamy na chwilkę.
Kurczak jeżeli użyjemy ( u mnie został kawałek z obiadu i taki lubię wykorzystać ) kroimy w mniejsze kosteczki. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na wiórki. Smażymy na odrobinie oliwy + sol + pieprz.
Pod koniec gdy cebula się ze złoci dolewamy odrobinę wody i smażymy już tylko do odparowania płynów.
Odkładamy na bok do przestygnięcia.
W miseczce łączymy ze sobą : ricottę + jajka + sol + pieprz + oregano + tymianek + u mnie jeszcze odrobina potartego parmezanu = całość mieszamy. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy 2 blaszki które wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte już ciasto przekładamy na posypana stolnice i formujemy w kule.
Dzielimy na dwie równe części.
Kazda część rozwałkowujemy w wałeczek i dzielimy na 6 równych części.
To samo robimy z druga polowa ciasta.
Uzyskamy 12 pizzerek.
Kazda formujemy na kulkę i przy pomocy palców rozpłaszczamy na okrągłe pizzerki. Brzegi ciasta zostawiamy wyższe.
Układamy nasze uformowane pizzerki na blaszkach.
Na środek każdej nakładamy po łyżce cebuli + kilka kawałków ananasa + jeśli dajemy to kilka kawałków kurczaka .
Całość przykrywamy z góry po ok. łyżce farszu z ricotty i posypujemy potartym parmezanem.
Gdy piec jest już nagrzany wkładamy nasze pizzerki i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Zycze smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...