Przejdź do głównej zawartości

Pizzerki z ananasem.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
W moim domku bardzo lubiane dlatego często je robię w różnych wersjach.
Moga być fajnym drugim śniadaniem do szkoły lub przekąską w ciągu zabieganego dnia.
Sa naprawdę fajne w smaku, lekko przełamane słodkim dodatkiem ananasa a za sprawa kurczaka sycące.
Naprawdę warte wypróbowywania.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :
 
na ciasto : 
  • 3 1/2 kubka maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 40 g drożdży świeżych



na farsz : 
  • 1 opakowanie serka typu ricotta
  • 2 jajka
  • mała puszka ananasa 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • opcjonalnie usmażona lub ugotowana wcześniej pierś z kurczaka ( używam pozostałej z obiadu )
  • sol i pierz do smaku
  • 3 duże cebule
  • odrobina parmezanu do posypania na gore








Sposób przygotowania : 

Z tej porcji ciasta wychodzi mi 12 pizzerek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Zasada jest ta sama co przy pizzy i ciastach drożdżowych.
Najpierw w cieplej wodzie wykruszamy drożdże + cukier = odkładamy do wyrośnięcia.
W dużej misie miksera wrzucamy pozostałe składniki : maka + sol + oliwa.
Dorzucamy wyrośnięte drożdże i całość końcówką z hakiem do wyrabiania ciast mieszamy, do czasu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości - ok. 1 godziny.
W tym czasie możemy zabrać się za farsz.
Ananasy odsączamy na sitku i kroimy w drobniejsze kawałeczki. Odkładamy na chwilkę.
Kurczak jeżeli użyjemy ( u mnie został kawałek z obiadu i taki lubię wykorzystać ) kroimy w mniejsze kosteczki. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na wiórki. Smażymy na odrobinie oliwy + sol + pieprz.
Pod koniec gdy cebula się ze złoci dolewamy odrobinę wody i smażymy już tylko do odparowania płynów.
Odkładamy na bok do przestygnięcia.
W miseczce łączymy ze sobą : ricottę + jajka + sol + pieprz + oregano + tymianek + u mnie jeszcze odrobina potartego parmezanu = całość mieszamy. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy 2 blaszki które wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte już ciasto przekładamy na posypana stolnice i formujemy w kule.
Dzielimy na dwie równe części.
Kazda część rozwałkowujemy w wałeczek i dzielimy na 6 równych części.
To samo robimy z druga polowa ciasta.
Uzyskamy 12 pizzerek.
Kazda formujemy na kulkę i przy pomocy palców rozpłaszczamy na okrągłe pizzerki. Brzegi ciasta zostawiamy wyższe.
Układamy nasze uformowane pizzerki na blaszkach.
Na środek każdej nakładamy po łyżce cebuli + kilka kawałków ananasa + jeśli dajemy to kilka kawałków kurczaka .
Całość przykrywamy z góry po ok. łyżce farszu z ricotty i posypujemy potartym parmezanem.
Gdy piec jest już nagrzany wkładamy nasze pizzerki i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Zycze smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...