www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
W moim domku bardzo lubiane dlatego często je robię w różnych wersjach.
Moga być fajnym drugim śniadaniem do szkoły lub przekąską w ciągu zabieganego dnia.
Sa naprawdę fajne w smaku, lekko przełamane słodkim dodatkiem ananasa a za sprawa kurczaka sycące.
Naprawdę warte wypróbowywania.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 3 1/2 kubka maki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 1/3 kubka cieplej wody
- 40 g drożdży świeżych
na farsz :
- 1 opakowanie serka typu ricotta
- 2 jajka
- mała puszka ananasa
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- opcjonalnie usmażona lub ugotowana wcześniej pierś z kurczaka ( używam pozostałej z obiadu )
- sol i pierz do smaku
- 3 duże cebule
- odrobina parmezanu do posypania na gore
Sposób przygotowania :
Z tej porcji ciasta wychodzi mi 12 pizzerek.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Zasada jest ta sama co przy pizzy i ciastach drożdżowych.
Najpierw w cieplej wodzie wykruszamy drożdże + cukier = odkładamy do wyrośnięcia.
W dużej misie miksera wrzucamy pozostałe składniki : maka + sol + oliwa.
Dorzucamy wyrośnięte drożdże i całość końcówką z hakiem do wyrabiania ciast mieszamy, do czasu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości - ok. 1 godziny.
W tym czasie możemy zabrać się za farsz.
Ananasy odsączamy na sitku i kroimy w drobniejsze kawałeczki. Odkładamy na chwilkę.
Kurczak jeżeli użyjemy ( u mnie został kawałek z obiadu i taki lubię wykorzystać ) kroimy w mniejsze kosteczki. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na wiórki. Smażymy na odrobinie oliwy + sol + pieprz.
Pod koniec gdy cebula się ze złoci dolewamy odrobinę wody i smażymy już tylko do odparowania płynów.
Odkładamy na bok do przestygnięcia.
W miseczce łączymy ze sobą : ricottę + jajka + sol + pieprz + oregano + tymianek + u mnie jeszcze odrobina potartego parmezanu = całość mieszamy. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy 2 blaszki które wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte już ciasto przekładamy na posypana stolnice i formujemy w kule.
Dzielimy na dwie równe części.
Kazda część rozwałkowujemy w wałeczek i dzielimy na 6 równych części.
To samo robimy z druga polowa ciasta.
Uzyskamy 12 pizzerek.
Kazda formujemy na kulkę i przy pomocy palców rozpłaszczamy na okrągłe pizzerki. Brzegi ciasta zostawiamy wyższe.
Układamy nasze uformowane pizzerki na blaszkach.
Na środek każdej nakładamy po łyżce cebuli + kilka kawałków ananasa + jeśli dajemy to kilka kawałków kurczaka .
Całość przykrywamy z góry po ok. łyżce farszu z ricotty i posypujemy potartym parmezanem.
Gdy piec jest już nagrzany wkładamy nasze pizzerki i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Zycze smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz