Przejdź do głównej zawartości

Pasta z makreli.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dobra alternatywa na coś pysznego do kanapki. Bardzo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.
Ta pastę tak naprawdę znam i robię chyba od dziecka. Prawdopodobnie  jeszcze od mojej ukochanej babci i jej przepysznego i cudownego gotowania :). I pewnie nawet bym o niej nie pomyślała na bloga gdyby nie to ze za każdym razem gdy ktoś ja próbuje chce koniecznie przepis.
Dlatego dziś dziele się nim z Wami i zachęcam serdecznie - jest pyszna i bardzo prosta.
Zapraszam.










Składniki : 

  • 1 wędzona makrela ( ok. 300 g )
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała cebulka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 male jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy ( typu sarepska )
  • ok. 2 łyżeczek majonezu
  • ok. 3 - 4 łyżki keczupu lub sosu barbecue ( dla chętnych przepis na sos u mnie także na blogu - zachęcam :))  
  • sol i pieprz do smaku 










Sposób przygotowania : 


Do dużej miski obieramy z ości i dzielimy na mniejsze kęsy  wędzoną makrele.
Dorzucamy pokrojone w drobna kostkę ogórki + cebule + jabłko.
Jajka obieramy, kroimy w kostkę i łączymy z całością.
Na koniec doprawiamy sola + pieprzem + musztarda + majonezem + keczupem = delikatnie łączymy całość.
Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na jakiś czas aby smaki się przegryzły.
Gotowe.
Smakuje tez super z dodatkiem kukurydzy.
Szybka i smaczna pasta którą serdecznie polecam.
Spróbujcie sami.
Pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...