Przejdź do głównej zawartości

Grillowane szaszłyki.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś propozycja na fajne aromatyczne mięsko na grilla ale nie tylko.
Jeżeli macie ochotę na soczyste mięsko z grilla i macie pogodę - wystarczy odpalić grilla. Ale nawet gdy pogoda nie dopisze wychodzą super robione na patelni grillowanej w kuchni. Wiec nie ma opcji ze nie wyjdzie :).
Do tego jakaś surówka z darów lata :) jakieś pieczone ziemniaczki i super jedzonko gotowe :))
Zapraszam.









Składniki

  • 1 kg filet z indyka
  • 4 łyżki soja sos
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek ok . 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 2 cebulki szarlotki








Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania marynaty i to w zasadzie cala nasza praca przy tym super mięsku :). Bo tak naprawdę sekret tkwi w tej pysznej, aromatycznej mieszance, która spowoduje ze nasze mięso będzie po prostu przepyszne.
Do dużej miski wlewamy soja sos + sos rybny + sos teriyaki + cukier brązowy = mieszamy.
Dorzucamy drobno pokrojone szarlotki + posiekany imbir + papryczkę chilli ( można bez pestek - dla nie lubiących zbyt ostrego aromatu ) + obrana i posiekana trawę cytrynowa.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na sekundę.
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w długie , średniej grubości paski.
Przekładamy do naszej marynaty i dobrze mieszamy. Odkładamy do lodówki na ok 3 godziny a nawet na noc.
Pozostaje nam tylko krótko przed podaniem wyjąć nasze mięso i każdy kawałek ponakluwac na metalowe patyki do grilla ( można tez użyć drewniane ). Nakłuwamy na przemienne - tworząc tzw. harmonijkę.
Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillowana i smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony na brązowy kolor.
Podajemy np. z sosem barbecue ( polecam mój niezawodny przepis na blogu :)). 
Pasują tu także wszelkiego rodzaju surówki , pieczone ziemniaczki itd co lubicie najbardziej.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...