www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś propozycja na fajne aromatyczne mięsko na grilla ale nie tylko.
Jeżeli macie ochotę na soczyste mięsko z grilla i macie pogodę - wystarczy odpalić grilla. Ale nawet gdy pogoda nie dopisze wychodzą super robione na patelni grillowanej w kuchni. Wiec nie ma opcji ze nie wyjdzie :).
Do tego jakaś surówka z darów lata :) jakieś pieczone ziemniaczki i super jedzonko gotowe :))
Zapraszam.
Składniki :
- 1 kg filet z indyka
- 4 łyżki soja sos
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 trawa cytrynowa
- 1 papryczka chilli
- kawałek ok . 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- 2 cebulki szarlotki
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania marynaty i to w zasadzie cala nasza praca przy tym super mięsku :). Bo tak naprawdę sekret tkwi w tej pysznej, aromatycznej mieszance, która spowoduje ze nasze mięso będzie po prostu przepyszne.
Do dużej miski wlewamy soja sos + sos rybny + sos teriyaki + cukier brązowy = mieszamy.
Dorzucamy drobno pokrojone szarlotki + posiekany imbir + papryczkę chilli ( można bez pestek - dla nie lubiących zbyt ostrego aromatu ) + obrana i posiekana trawę cytrynowa.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na sekundę.
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w długie , średniej grubości paski.
Przekładamy do naszej marynaty i dobrze mieszamy. Odkładamy do lodówki na ok 3 godziny a nawet na noc.
Pozostaje nam tylko krótko przed podaniem wyjąć nasze mięso i każdy kawałek ponakluwac na metalowe patyki do grilla ( można tez użyć drewniane ). Nakłuwamy na przemienne - tworząc tzw. harmonijkę.
Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillowana i smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony na brązowy kolor.
Podajemy np. z sosem barbecue ( polecam mój niezawodny przepis na blogu :)).
Pasują tu także wszelkiego rodzaju surówki , pieczone ziemniaczki itd co lubicie najbardziej.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz