Przejdź do głównej zawartości

Grillowane szaszłyki.





www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś propozycja na fajne aromatyczne mięsko na grilla ale nie tylko.
Jeżeli macie ochotę na soczyste mięsko z grilla i macie pogodę - wystarczy odpalić grilla. Ale nawet gdy pogoda nie dopisze wychodzą super robione na patelni grillowanej w kuchni. Wiec nie ma opcji ze nie wyjdzie :).
Do tego jakaś surówka z darów lata :) jakieś pieczone ziemniaczki i super jedzonko gotowe :))
Zapraszam.









Składniki

  • 1 kg filet z indyka
  • 4 łyżki soja sos
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek ok . 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 2 cebulki szarlotki








Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania marynaty i to w zasadzie cala nasza praca przy tym super mięsku :). Bo tak naprawdę sekret tkwi w tej pysznej, aromatycznej mieszance, która spowoduje ze nasze mięso będzie po prostu przepyszne.
Do dużej miski wlewamy soja sos + sos rybny + sos teriyaki + cukier brązowy = mieszamy.
Dorzucamy drobno pokrojone szarlotki + posiekany imbir + papryczkę chilli ( można bez pestek - dla nie lubiących zbyt ostrego aromatu ) + obrana i posiekana trawę cytrynowa.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na sekundę.
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w długie , średniej grubości paski.
Przekładamy do naszej marynaty i dobrze mieszamy. Odkładamy do lodówki na ok 3 godziny a nawet na noc.
Pozostaje nam tylko krótko przed podaniem wyjąć nasze mięso i każdy kawałek ponakluwac na metalowe patyki do grilla ( można tez użyć drewniane ). Nakłuwamy na przemienne - tworząc tzw. harmonijkę.
Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillowana i smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony na brązowy kolor.
Podajemy np. z sosem barbecue ( polecam mój niezawodny przepis na blogu :)). 
Pasują tu także wszelkiego rodzaju surówki , pieczone ziemniaczki itd co lubicie najbardziej.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...