Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki serowe.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś propozycja na domowe , przepyszne drożdżówki. Bez tych wszystkich ulepszaczy i niepotrzebnej chemii którą dodają do kupnych.
Bardzo dobra propozycja do porannej kawy czy herbaty ale nie tylko. U mnie sprawdzają się bardzo dobrze gdy dzieci idą do szkoły. A ponieważ ten czasu już się zbliża to myślę, ze warto sięgnąć po taka propozycje drugiego śniadania.
Zdrowo - szybko - prosto - przepysznie - domowo !
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto:

  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 1/2 szklanki maki




na farsz : 
  • 500 g naturalnego quarku ( można zastąpić serkiem homogenizowanym lub twarogiem zwykłym )
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren wanilii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru ( do posypania )
  • 2 łyżki kaszy manny ( można zastąpić maczka kukurydziana )
  • 4 łyżki cukru waniliowego









Sposób przygotowania : 


Z tej ilości ciasta wychodzi mi 10 drożdżówek. 
Zaczynamy od ciasta.
W miseczce podgrzewamy mleko ( ma być letnie ) i wykruszamy drożdże + cukier = całość mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
W miedzy czasie wrzucamy do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast : make + sol + masło + cynamon + kardamon + jajko = mieszamy lekko. 
Dorzucamy nasz zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy dokładnie na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy do posmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem nasze ciasto na ok. 1 godzinę.
Ciasto musi podwoić swoja objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
W misce łączymy : quark + pasta z wanilii + żółtka + wanilia zmielona + kasza manna + cukier waniliowy = całość dobrze mieszamy np. trzepaczka do ubijania białek.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice.
Zagniatamy i dzielimy na 10 równych porcji.
Kazda porcje formujemy w kule i palcami lekko spłaszczamy środek, tworząc drożdżówkę. Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
Układamy nasze drożdżówki na blaszkach.
Rozkładamy po ok 2 łyżkach farszu na każdy środek drożdżówki. 
Posypujemy lekko z wierzchu cukrem brązowym każda drożdżówkę.
Boki ciasta można posmarować dodatkowo mlekiem lub rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do zbrązowienia i wypieczenia ciasta.
Studzimy.
Gotowe.
Bardzo aromatyczne i pyszne domowe drożdżówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych