www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś propozycja na domowe , przepyszne drożdżówki. Bez tych wszystkich ulepszaczy i niepotrzebnej chemii którą dodają do kupnych.
Bardzo dobra propozycja do porannej kawy czy herbaty ale nie tylko. U mnie sprawdzają się bardzo dobrze gdy dzieci idą do szkoły. A ponieważ ten czasu już się zbliża to myślę, ze warto sięgnąć po taka propozycje drugiego śniadania.
Zdrowo - szybko - prosto - przepysznie - domowo !
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
Składniki :
na ciasto:
- 160 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 1/2 szklanki maki
na farsz :
- 500 g naturalnego quarku ( można zastąpić serkiem homogenizowanym lub twarogiem zwykłym )
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren wanilii
- 2 łyżeczki brązowego cukru ( do posypania )
- 2 łyżki kaszy manny ( można zastąpić maczka kukurydziana )
- 4 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania :
Z tej ilości ciasta wychodzi mi 10 drożdżówek.
Zaczynamy od ciasta.
W miseczce podgrzewamy mleko ( ma być letnie ) i wykruszamy drożdże + cukier = całość mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
W miedzy czasie wrzucamy do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast : make + sol + masło + cynamon + kardamon + jajko = mieszamy lekko.
Dorzucamy nasz zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy dokładnie na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy do posmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem nasze ciasto na ok. 1 godzinę.
Ciasto musi podwoić swoja objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
W misce łączymy : quark + pasta z wanilii + żółtka + wanilia zmielona + kasza manna + cukier waniliowy = całość dobrze mieszamy np. trzepaczka do ubijania białek.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice.
Zagniatamy i dzielimy na 10 równych porcji.
Kazda porcje formujemy w kule i palcami lekko spłaszczamy środek, tworząc drożdżówkę. Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
Układamy nasze drożdżówki na blaszkach.
Rozkładamy po ok 2 łyżkach farszu na każdy środek drożdżówki.
Posypujemy lekko z wierzchu cukrem brązowym każda drożdżówkę.
Boki ciasta można posmarować dodatkowo mlekiem lub rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do zbrązowienia i wypieczenia ciasta.
Studzimy.
Gotowe.
Bardzo aromatyczne i pyszne domowe drożdżówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz