Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki serowe.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś propozycja na domowe , przepyszne drożdżówki. Bez tych wszystkich ulepszaczy i niepotrzebnej chemii którą dodają do kupnych.
Bardzo dobra propozycja do porannej kawy czy herbaty ale nie tylko. U mnie sprawdzają się bardzo dobrze gdy dzieci idą do szkoły. A ponieważ ten czasu już się zbliża to myślę, ze warto sięgnąć po taka propozycje drugiego śniadania.
Zdrowo - szybko - prosto - przepysznie - domowo !
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto:

  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 1/2 szklanki maki




na farsz : 
  • 500 g naturalnego quarku ( można zastąpić serkiem homogenizowanym lub twarogiem zwykłym )
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren wanilii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru ( do posypania )
  • 2 łyżki kaszy manny ( można zastąpić maczka kukurydziana )
  • 4 łyżki cukru waniliowego









Sposób przygotowania : 


Z tej ilości ciasta wychodzi mi 10 drożdżówek. 
Zaczynamy od ciasta.
W miseczce podgrzewamy mleko ( ma być letnie ) i wykruszamy drożdże + cukier = całość mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
W miedzy czasie wrzucamy do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast : make + sol + masło + cynamon + kardamon + jajko = mieszamy lekko. 
Dorzucamy nasz zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy dokładnie na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy do posmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem nasze ciasto na ok. 1 godzinę.
Ciasto musi podwoić swoja objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
W misce łączymy : quark + pasta z wanilii + żółtka + wanilia zmielona + kasza manna + cukier waniliowy = całość dobrze mieszamy np. trzepaczka do ubijania białek.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice.
Zagniatamy i dzielimy na 10 równych porcji.
Kazda porcje formujemy w kule i palcami lekko spłaszczamy środek, tworząc drożdżówkę. Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
Układamy nasze drożdżówki na blaszkach.
Rozkładamy po ok 2 łyżkach farszu na każdy środek drożdżówki. 
Posypujemy lekko z wierzchu cukrem brązowym każda drożdżówkę.
Boki ciasta można posmarować dodatkowo mlekiem lub rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do zbrązowienia i wypieczenia ciasta.
Studzimy.
Gotowe.
Bardzo aromatyczne i pyszne domowe drożdżówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...