Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki serowe.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś propozycja na domowe , przepyszne drożdżówki. Bez tych wszystkich ulepszaczy i niepotrzebnej chemii którą dodają do kupnych.
Bardzo dobra propozycja do porannej kawy czy herbaty ale nie tylko. U mnie sprawdzają się bardzo dobrze gdy dzieci idą do szkoły. A ponieważ ten czasu już się zbliża to myślę, ze warto sięgnąć po taka propozycje drugiego śniadania.
Zdrowo - szybko - prosto - przepysznie - domowo !
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto:

  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 1/2 szklanki maki




na farsz : 
  • 500 g naturalnego quarku ( można zastąpić serkiem homogenizowanym lub twarogiem zwykłym )
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren wanilii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru ( do posypania )
  • 2 łyżki kaszy manny ( można zastąpić maczka kukurydziana )
  • 4 łyżki cukru waniliowego









Sposób przygotowania : 


Z tej ilości ciasta wychodzi mi 10 drożdżówek. 
Zaczynamy od ciasta.
W miseczce podgrzewamy mleko ( ma być letnie ) i wykruszamy drożdże + cukier = całość mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
W miedzy czasie wrzucamy do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast : make + sol + masło + cynamon + kardamon + jajko = mieszamy lekko. 
Dorzucamy nasz zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy dokładnie na jednolite , sprężyste ciasto.
Przekładamy do posmarowanej oliwa miski i zostawiamy pod przykryciem nasze ciasto na ok. 1 godzinę.
Ciasto musi podwoić swoja objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
W misce łączymy : quark + pasta z wanilii + żółtka + wanilia zmielona + kasza manna + cukier waniliowy = całość dobrze mieszamy np. trzepaczka do ubijania białek.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypana stolnice.
Zagniatamy i dzielimy na 10 równych porcji.
Kazda porcje formujemy w kule i palcami lekko spłaszczamy środek, tworząc drożdżówkę. Brzegi zostawiamy lekko wyższe.
Układamy nasze drożdżówki na blaszkach.
Rozkładamy po ok 2 łyżkach farszu na każdy środek drożdżówki. 
Posypujemy lekko z wierzchu cukrem brązowym każda drożdżówkę.
Boki ciasta można posmarować dodatkowo mlekiem lub rozmąconym jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do zbrązowienia i wypieczenia ciasta.
Studzimy.
Gotowe.
Bardzo aromatyczne i pyszne domowe drożdżówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...