Przejdź do głównej zawartości

Nektarynki w chrupiącej panierce.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Nektarynki , brzoskwinie. morele a nawet śliwki, teraz najlepszy czas właśnie na te owoce i z nich moja dzisiejsza propozycja.
Super fajny i prosty sposób na deser z wykorzystaniem słodkich owoców sezonowych i połączenie go z aromatem płatków migdałowych, pomarańczy i cukru muscovado.
Zapewniam ze jest pysznie :).
Póki jeszcze sezon w pełni , póki lato cieszy nas kolorowymi straganami pełnymi owoców i warzyw, wykorzystujmy i cieszmy się nimi ile się da.
Zapraszam.









Składniki :

  • 8 nektarynek ( możecie użyć brzoskwiń  , moreli czy nawet śliwek , co macie dostępne )
  • 100 g masła miękkiego
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • skorka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii ( można zastąpić aromatem waniliowym )
  • odrobina płatków migdałowych do posypania na gorze 










Sposób przygotowania : 


Nektarynki myjemy , osuszamy i dzielimy na pół. Pozbawiamy pestki.
Układamy nasze połówki  ( środkiem do góry ) na półmisku w którym będziemy zapiekać. Może być żaroodporny lub nawet mała forma do zapiekania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W miseczce łączymy ze sobą : miękkie masło + cukier mascovado + skorka i sok z pomarańczy + wiórki kokosowe + wanilia = wyrabiamy całość widelcem na jednolita masę.
Na każdy środek nektarynki nakładamy po ok. łyżeczce przygotowanego farszu.
Całość przyprószamy migdałami.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Serwujemy na ciepło.
Smakuje tez super z lodami śmietankowymi.
Gotowe.
Wypróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...