www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nektarynki , brzoskwinie. morele a nawet śliwki, teraz najlepszy czas właśnie na te owoce i z nich moja dzisiejsza propozycja.
Super fajny i prosty sposób na deser z wykorzystaniem słodkich owoców sezonowych i połączenie go z aromatem płatków migdałowych, pomarańczy i cukru muscovado.
Zapewniam ze jest pysznie :).
Póki jeszcze sezon w pełni , póki lato cieszy nas kolorowymi straganami pełnymi owoców i warzyw, wykorzystujmy i cieszmy się nimi ile się da.
Zapraszam.
Składniki :
- 8 nektarynek ( możecie użyć brzoskwiń , moreli czy nawet śliwek , co macie dostępne )
- 100 g masła miękkiego
- 3 łyżki cukru muscovado
- skorka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki zmielonej wanilii ( można zastąpić aromatem waniliowym )
- odrobina płatków migdałowych do posypania na gorze
Sposób przygotowania :
Nektarynki myjemy , osuszamy i dzielimy na pół. Pozbawiamy pestki.
Układamy nasze połówki ( środkiem do góry ) na półmisku w którym będziemy zapiekać. Może być żaroodporny lub nawet mała forma do zapiekania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W miseczce łączymy ze sobą : miękkie masło + cukier mascovado + skorka i sok z pomarańczy + wiórki kokosowe + wanilia = wyrabiamy całość widelcem na jednolita masę.
Na każdy środek nektarynki nakładamy po ok. łyżeczce przygotowanego farszu.
Całość przyprószamy migdałami.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Serwujemy na ciepło.
Smakuje tez super z lodami śmietankowymi.
Gotowe.
Wypróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz