Przejdź do głównej zawartości

Sernik - wersja letnia.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Zapraszam do upieczenia szybkiego , prostego i superr pysznego sernika. Jest mocno czekoladowy i rozpływa się w ustach. A dodatek truskawek doskonale go uzupełnia.
Jeśli jesteście smakoszami serników zapraszam do spróbowania tej wersji. Jestem przekonana ze Wam bardzo zasmakuje :).
Zapraszam.









Składniki : 

 na ciasto : 
  • 1 kubek cukru
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g maki
  • 4 łyżki cacao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



na masę :
  • 1 kubek świeżych borówek ( mogą być jagody lub tez inne owoce które preferujecie )
  • 1-2 kubki świeżych truskawek
  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka
  • skorka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 kubek mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 g twarogu ( można zastąpić quarkiem )
  • 1/4 kubka oleju
  • 1 kubek creme fresch



na kruszonkę :
  • 130 g maki
  • 2 łyżki cacao
  • 75 g masła
  • opcjonalnie odrobina ( 1/3 łyżeczki ) kawy espresso








Sposób przygotowania : 

U mnie blaszka 25 / 35 cm ale możecie użyć jaka macie.
Smarujemy dobrze tłuszczem i oprószamy maka. Odkładamy na bok.
Do food procesora - malaksera wrzucamy składniki ciasta : cukier + maka + jajka + cacao + proszek do pieczenia + sol = miksujemy chwilkę aż ciasto zacznie się łączyć.
Wykładamy nasze ciasto na dno formy i rozkładamy je równo po całości.
Ciasto może się kleić wiec podczas układania dobrze jest zwilżyć ręce woda.
Na przygotowane ciasto wykładamy nasze owoce. Truskawki możemy pokroić na mniejsze cząstki a borówki rozsypać po całości.
Odkładamy ciasto na bok i przygotowujemy masę.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysta masę.
Dorzucamy : skorka i sok z cytryny + wanilie + syrop amaretto + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia. 
Dodajemy : twaróg + creme fresch + budyń = mieszamy całość na gładką masę .
Piekarnik 200 stop. C.
Podpiekamy nasze ciasto ok 15 minut.
W tym czasie szybciutko robimy kruszonkę.
Możemy użyć tego samego - brudnego już od ciasta - food procesora.
Wkładamy składniki kruszonki : maka + cacao + cukier + masło + kawa espresso = miksujemy na kruszonkę.
Wyciągamy nasze podpieczone ciasto z piekarnika i posypujemy delikatnie z wierzchu kruszonka.
Z powrotem wkładamy calosc do pieca i pieczemy ok 35 - 40 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Proste, szybkie a do tego smakuje niesamowicie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...