Przejdź do głównej zawartości

Sernik - wersja letnia.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Zapraszam do upieczenia szybkiego , prostego i superr pysznego sernika. Jest mocno czekoladowy i rozpływa się w ustach. A dodatek truskawek doskonale go uzupełnia.
Jeśli jesteście smakoszami serników zapraszam do spróbowania tej wersji. Jestem przekonana ze Wam bardzo zasmakuje :).
Zapraszam.









Składniki : 

 na ciasto : 
  • 1 kubek cukru
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g maki
  • 4 łyżki cacao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



na masę :
  • 1 kubek świeżych borówek ( mogą być jagody lub tez inne owoce które preferujecie )
  • 1-2 kubki świeżych truskawek
  • 1 kubek cukru
  • 2 jajka
  • skorka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 kubek mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 g twarogu ( można zastąpić quarkiem )
  • 1/4 kubka oleju
  • 1 kubek creme fresch



na kruszonkę :
  • 130 g maki
  • 2 łyżki cacao
  • 75 g masła
  • opcjonalnie odrobina ( 1/3 łyżeczki ) kawy espresso








Sposób przygotowania : 

U mnie blaszka 25 / 35 cm ale możecie użyć jaka macie.
Smarujemy dobrze tłuszczem i oprószamy maka. Odkładamy na bok.
Do food procesora - malaksera wrzucamy składniki ciasta : cukier + maka + jajka + cacao + proszek do pieczenia + sol = miksujemy chwilkę aż ciasto zacznie się łączyć.
Wykładamy nasze ciasto na dno formy i rozkładamy je równo po całości.
Ciasto może się kleić wiec podczas układania dobrze jest zwilżyć ręce woda.
Na przygotowane ciasto wykładamy nasze owoce. Truskawki możemy pokroić na mniejsze cząstki a borówki rozsypać po całości.
Odkładamy ciasto na bok i przygotowujemy masę.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysta masę.
Dorzucamy : skorka i sok z cytryny + wanilie + syrop amaretto + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia. 
Dodajemy : twaróg + creme fresch + budyń = mieszamy całość na gładką masę .
Piekarnik 200 stop. C.
Podpiekamy nasze ciasto ok 15 minut.
W tym czasie szybciutko robimy kruszonkę.
Możemy użyć tego samego - brudnego już od ciasta - food procesora.
Wkładamy składniki kruszonki : maka + cacao + cukier + masło + kawa espresso = miksujemy na kruszonkę.
Wyciągamy nasze podpieczone ciasto z piekarnika i posypujemy delikatnie z wierzchu kruszonka.
Z powrotem wkładamy calosc do pieca i pieczemy ok 35 - 40 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Proste, szybkie a do tego smakuje niesamowicie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych