www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Zapraszam do upieczenia szybkiego , prostego i superr pysznego sernika. Jest mocno czekoladowy i rozpływa się w ustach. A dodatek truskawek doskonale go uzupełnia.
Jeśli jesteście smakoszami serników zapraszam do spróbowania tej wersji. Jestem przekonana ze Wam bardzo zasmakuje :).
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 1 kubek cukru
- 70 g masła
- 2 jajka
- 120 g maki
- 4 łyżki cacao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
na masę :
- 1 kubek świeżych borówek ( mogą być jagody lub tez inne owoce które preferujecie )
- 1-2 kubki świeżych truskawek
- 1 kubek cukru
- 2 jajka
- skorka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- 2 łyżki likieru amaretto
- 1 kubek mleka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 500 g twarogu ( można zastąpić quarkiem )
- 1/4 kubka oleju
- 1 kubek creme fresch
na kruszonkę :
- 130 g maki
- 2 łyżki cacao
- 75 g masła
- opcjonalnie odrobina ( 1/3 łyżeczki ) kawy espresso
Sposób przygotowania :
U mnie blaszka 25 / 35 cm ale możecie użyć jaka macie.
Smarujemy dobrze tłuszczem i oprószamy maka. Odkładamy na bok.
Do food procesora - malaksera wrzucamy składniki ciasta : cukier + maka + jajka + cacao + proszek do pieczenia + sol = miksujemy chwilkę aż ciasto zacznie się łączyć.
Wykładamy nasze ciasto na dno formy i rozkładamy je równo po całości.
Ciasto może się kleić wiec podczas układania dobrze jest zwilżyć ręce woda.
Na przygotowane ciasto wykładamy nasze owoce. Truskawki możemy pokroić na mniejsze cząstki a borówki rozsypać po całości.
Odkładamy ciasto na bok i przygotowujemy masę.
Do misy robota kuchennego wrzucamy : jajka + cukier = miksujemy na puszysta masę.
Dorzucamy : skorka i sok z cytryny + wanilie + syrop amaretto + mleko + olej = miksujemy chwilkę do połączenia.
Dodajemy : twaróg + creme fresch + budyń = mieszamy całość na gładką masę .
Piekarnik 200 stop. C.
Podpiekamy nasze ciasto ok 15 minut.
W tym czasie szybciutko robimy kruszonkę.
Możemy użyć tego samego - brudnego już od ciasta - food procesora.
Wkładamy składniki kruszonki : maka + cacao + cukier + masło + kawa espresso = miksujemy na kruszonkę.
Wyciągamy nasze podpieczone ciasto z piekarnika i posypujemy delikatnie z wierzchu kruszonka.
Z powrotem wkładamy calosc do pieca i pieczemy ok 35 - 40 minut.
Studzimy.
Gotowe.
Proste, szybkie a do tego smakuje niesamowicie.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz