Przejdź do głównej zawartości

Greckie bułeczki.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Coraz ciemniejsze poranki i coraz zimniejsze. Niestety czas leci nieubłaganie i czy tego chcemy czy nie musimy się pogodzić z tym ze kolejne lato właśnie się kończy.
Ale nie ma tego złego - to przecież teraz będzie czas na pachnące domowe pieczywa czy super aromatyczne zupy z dyni czy imbiru. Teraz pachnąca jesień przyniesie grzyby ( u mnie już po pierwszych zbiorach :)) czy orzechy.
Wiec zamiast smucić się końcem lata , cieszmy się nadchodzącymi aromatami jesieni.
U mnie trochę zajęć , projektów i terminów ale na pewno kuchni nie upuszczę :) i z Wami będę na bieżąco - już teraz zachęcam gorąco :).
Dziś zapraszam na pyszne, świeżutkie i aromatyczne bułeczki wypełnione smakami Grecji. Bo gdzie jak nie właśnie w Grecji znajdziemy najlepsze oliwki, oliwy czy fetę. 
Postanowiłam zamknąć te pyszne aromaty w pieczywie i wyszło super - spróbujcie sami.
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto : 
  • 300 g maki pszennej
  • 300 g maki pszennej z orkiszem ( można zastąpić zwykłą )
  • łyżeczka soli
  • 40 g drożdży świeżych
  • łyżka miodu
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( nie polecam zastępowanie zwykłym olejem )
  • ok. 5 - 6 łyżek cieplej wody
  • 120 ml ciepłego mleka



na farsz : 

  • ok. 300 g fety
  • garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oliwie )
  • garść oliwek zielonych ( bez pestek )
  • garść oliwek czarnych ( bez pestek )
  • 1 łyżka kminku
  • 1 kubek startego parmezanu










Sposób przygotowania : 



Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem i wkruszamy drożdże + miód = mieszamy całość i odkładamy na ok. 5 minut.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy maki + sol + zioła prowansalskie + oliwę = mieszamy lekko.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto dokładnie na jednolite i sprężyste - ok. 7 minut.
Przekładamy nasze ciasto do wysmarowanej misy z oliwa i odkładamy pod przykryciem w cieple miejsce na 2 godziny. Musi porządnie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy sobie przygotować farsz.
Oliwki i suszone pomidory bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki.
Dodajemy kminek + parmezan = mieszamy całość dokładnie. Odstawiamy.
Ser feta możemy osobno w miseczce pokruszyć lub dodawać po kawałeczkach do bułeczek przy formowaniu.
Gdy nasze ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na stolnice i formujemy w długi, grubszy wałek.
Dzielimy na równe części - u mnie 10 szt.
Kazda część rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek.
Do środka każdego wkruszamy odrobinę naszej mieszanki z oliwek i suszonych pomidorów oraz odrobinę sera feta.
Całość zwijamy w roladkę - dłuższą strona.
Formujemy lekko w rekach na długi, mały wałeczek i formujemy małą bułeczkę robiąc tzw. pętelkę.
Możemy także zwinąć wałeczek jak ślimak , chowając końcówki do środka.
Metoda zwijania tak naprawdę dowolna - wybierzcie jaka Wam najbardziej odpowiada.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Dobrze jest przykryć ręcznikiem kuchennym.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobina mleka.
Pieczemy 25 - 30 minut.
Gotowe.
Pyszne , aromatyczne domowe pieczywo.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych