www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Coraz ciemniejsze poranki i coraz zimniejsze. Niestety czas leci nieubłaganie i czy tego chcemy czy nie musimy się pogodzić z tym ze kolejne lato właśnie się kończy.
Ale nie ma tego złego - to przecież teraz będzie czas na pachnące domowe pieczywa czy super aromatyczne zupy z dyni czy imbiru. Teraz pachnąca jesień przyniesie grzyby ( u mnie już po pierwszych zbiorach :)) czy orzechy.
Wiec zamiast smucić się końcem lata , cieszmy się nadchodzącymi aromatami jesieni.
U mnie trochę zajęć , projektów i terminów ale na pewno kuchni nie upuszczę :) i z Wami będę na bieżąco - już teraz zachęcam gorąco :).
Dziś zapraszam na pyszne, świeżutkie i aromatyczne bułeczki wypełnione smakami Grecji. Bo gdzie jak nie właśnie w Grecji znajdziemy najlepsze oliwki, oliwy czy fetę.
Postanowiłam zamknąć te pyszne aromaty w pieczywie i wyszło super - spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 300 g maki pszennej
- 300 g maki pszennej z orkiszem ( można zastąpić zwykłą )
- łyżeczka soli
- 40 g drożdży świeżych
- łyżka miodu
- łyżka ziół prowansalskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek ( nie polecam zastępowanie zwykłym olejem )
- ok. 5 - 6 łyżek cieplej wody
- 120 ml ciepłego mleka
na farsz :
- ok. 300 g fety
- garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oliwie )
- garść oliwek zielonych ( bez pestek )
- garść oliwek czarnych ( bez pestek )
- 1 łyżka kminku
- 1 kubek startego parmezanu
Sposób przygotowania :
Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem i wkruszamy drożdże + miód = mieszamy całość i odkładamy na ok. 5 minut.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy maki + sol + zioła prowansalskie + oliwę = mieszamy lekko.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto dokładnie na jednolite i sprężyste - ok. 7 minut.
Przekładamy nasze ciasto do wysmarowanej misy z oliwa i odkładamy pod przykryciem w cieple miejsce na 2 godziny. Musi porządnie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy sobie przygotować farsz.
Oliwki i suszone pomidory bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki.
Dodajemy kminek + parmezan = mieszamy całość dokładnie. Odstawiamy.
Ser feta możemy osobno w miseczce pokruszyć lub dodawać po kawałeczkach do bułeczek przy formowaniu.
Gdy nasze ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na stolnice i formujemy w długi, grubszy wałek.
Dzielimy na równe części - u mnie 10 szt.
Kazda część rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek.
Do środka każdego wkruszamy odrobinę naszej mieszanki z oliwek i suszonych pomidorów oraz odrobinę sera feta.
Całość zwijamy w roladkę - dłuższą strona.
Formujemy lekko w rekach na długi, mały wałeczek i formujemy małą bułeczkę robiąc tzw. pętelkę.
Możemy także zwinąć wałeczek jak ślimak , chowając końcówki do środka.
Metoda zwijania tak naprawdę dowolna - wybierzcie jaka Wam najbardziej odpowiada.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Dobrze jest przykryć ręcznikiem kuchennym.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobina mleka.
Pieczemy 25 - 30 minut.
Gotowe.
Pyszne , aromatyczne domowe pieczywo.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz