Przejdź do głównej zawartości

Greckie bułeczki.






www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Coraz ciemniejsze poranki i coraz zimniejsze. Niestety czas leci nieubłaganie i czy tego chcemy czy nie musimy się pogodzić z tym ze kolejne lato właśnie się kończy.
Ale nie ma tego złego - to przecież teraz będzie czas na pachnące domowe pieczywa czy super aromatyczne zupy z dyni czy imbiru. Teraz pachnąca jesień przyniesie grzyby ( u mnie już po pierwszych zbiorach :)) czy orzechy.
Wiec zamiast smucić się końcem lata , cieszmy się nadchodzącymi aromatami jesieni.
U mnie trochę zajęć , projektów i terminów ale na pewno kuchni nie upuszczę :) i z Wami będę na bieżąco - już teraz zachęcam gorąco :).
Dziś zapraszam na pyszne, świeżutkie i aromatyczne bułeczki wypełnione smakami Grecji. Bo gdzie jak nie właśnie w Grecji znajdziemy najlepsze oliwki, oliwy czy fetę. 
Postanowiłam zamknąć te pyszne aromaty w pieczywie i wyszło super - spróbujcie sami.
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto : 
  • 300 g maki pszennej
  • 300 g maki pszennej z orkiszem ( można zastąpić zwykłą )
  • łyżeczka soli
  • 40 g drożdży świeżych
  • łyżka miodu
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( nie polecam zastępowanie zwykłym olejem )
  • ok. 5 - 6 łyżek cieplej wody
  • 120 ml ciepłego mleka



na farsz : 

  • ok. 300 g fety
  • garść suszonych pomidorów ( użyłam marynowanych w oliwie )
  • garść oliwek zielonych ( bez pestek )
  • garść oliwek czarnych ( bez pestek )
  • 1 łyżka kminku
  • 1 kubek startego parmezanu










Sposób przygotowania : 



Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem i wkruszamy drożdże + miód = mieszamy całość i odkładamy na ok. 5 minut.
Do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast wsypujemy maki + sol + zioła prowansalskie + oliwę = mieszamy lekko.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto dokładnie na jednolite i sprężyste - ok. 7 minut.
Przekładamy nasze ciasto do wysmarowanej misy z oliwa i odkładamy pod przykryciem w cieple miejsce na 2 godziny. Musi porządnie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy sobie przygotować farsz.
Oliwki i suszone pomidory bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki.
Dodajemy kminek + parmezan = mieszamy całość dokładnie. Odstawiamy.
Ser feta możemy osobno w miseczce pokruszyć lub dodawać po kawałeczkach do bułeczek przy formowaniu.
Gdy nasze ciasto ładnie wyrośnie wykładamy je na stolnice i formujemy w długi, grubszy wałek.
Dzielimy na równe części - u mnie 10 szt.
Kazda część rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek.
Do środka każdego wkruszamy odrobinę naszej mieszanki z oliwek i suszonych pomidorów oraz odrobinę sera feta.
Całość zwijamy w roladkę - dłuższą strona.
Formujemy lekko w rekach na długi, mały wałeczek i formujemy małą bułeczkę robiąc tzw. pętelkę.
Możemy także zwinąć wałeczek jak ślimak , chowając końcówki do środka.
Metoda zwijania tak naprawdę dowolna - wybierzcie jaka Wam najbardziej odpowiada.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Dobrze jest przykryć ręcznikiem kuchennym.
Piekarnik nastawiamy 200 stop. C.
Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobina mleka.
Pieczemy 25 - 30 minut.
Gotowe.
Pyszne , aromatyczne domowe pieczywo.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...