www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników czekolady :). U mnie na specjalna prośbę małego pożeracza czekolady :)).
Mozna śmiało powiedzieć ze to bomba czekoladowa :).
Wilgotne i pełne czekoladowe ciasto, przekładane musem czekoladowym, przełamane lekka nutka amaretto i owocami - musicie spróbować!
I czy będą to urodziny , imieniny czy nawet rozpoczęcie roku szkolnego, tak naprawdę nie ma znaczenia jaka okazja - będzie pysznie.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- 250 g masła
- 250 g czekolady
- 5 jajek
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 150 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g cacao ( prawdziwe )
- 1 łyżeczka kawy espresso
na granache :
- 300 g kuwertury
- 200 ml śmietany kremówki
dodatkowo :
- ok. kubka świeżych truskawek lub wiśni ( bez pestek )
- odrobina likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
- 1 opakowanie serka mascarpone
Sposób przygotowania :
Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Na parze wodnej rozpuszczamy masło + czekoladę. Zdejmujemy i lekko studzimy.
W misę miksera wrzucamy : żółtka + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dolewamy stopniowo przestudzona czekoladę i dalej miksujemy całość.
Do dużej miski obok przesiewamy make + proszek + sol + soda + kawa + cacao.
Przesypujemy do miksera i całość mieszamy już tylko do połączenia składników.
Osobno ubijamy białka i na koniec dokładamy do masy łącząc całość przy pomocy szpatułki.
Blaszka - tortownica, wykładamy spod papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy - możemy zawinąć w folie spożywczą i zostawić nawet na drugi dzień.
Jeśli jednak robimy tego samego dnia to dobrze jest odczekać parę godzin i zostawić ciasto pod przykryciem aby lepiej się kroiło.
Przygotowujemy granache.
Do miski drobno siekamy kuwerturę.
W małym garnuszku doprowadzamy do zagotowania śmietanę.
Polewamy gorąca śmietaną kuwerturę i mieszając cały czas energicznie doprowadzamy całość do gęstej , lśniącej, czekoladowej masy.
Całość przykrywamy i zostawiamy najlepiej także na noc, tak jak ciasto lub na kilka godzin. Nie wkładamy do lodówki.
Na następny dzień pozostaje nam tylko całość połączyć w pyszny tort.
Nasze ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części.
Kazda część delikatnie środek skrapiamy amaretto.
W mikserze wlewamy 1/2 przygotowanego granache + serek mascarpone = całość krótko miksujemy na puszysty krem.
Na każdą skropiona część tortu wykładamy po odrobinie świeżych truskawek lub wiśni + wykładamy część kremu.
Rozkładamy równomiernie i przykrywamy następną częścią.
Z pozostawionej części granach smarujemy boki i gore ciasta. Wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodowce.
Teraz jeżeli chcemy dekorujemy według upodobania.
U mnie w tej wersji ubiłam po prostu śmietanę kremówkę ( bez dodatku cukru - jest dobrym przełamaniem słodkiego tortu ) i lekko udekorowałam wiórkami białej czekolady.
Mozecie taki tort oczywiście udekorować nawet pięknie masa cukrowa, stosownie do okazji i upodobań. Możliwości wiele.
W każdym razie tort smakuje super i warto go przygotować.
Spróbujcie sami - nie będziecie żałować :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz