Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa królowa :).






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników czekolady :). U mnie na specjalna prośbę małego pożeracza czekolady :)).
Mozna śmiało powiedzieć ze to bomba czekoladowa :).
Wilgotne i pełne czekoladowe ciasto, przekładane musem czekoladowym, przełamane lekka nutka amaretto i owocami  - musicie spróbować!
I czy będą to urodziny , imieniny czy nawet rozpoczęcie roku szkolnego, tak naprawdę nie ma znaczenia jaka okazja - będzie pysznie.
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto : 
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g cacao ( prawdziwe )
  • 1 łyżeczka kawy espresso


na granache : 
  • 300 g kuwertury
  • 200 ml śmietany kremówki


dodatkowo : 
  • ok. kubka świeżych truskawek lub wiśni ( bez pestek )
  • odrobina likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 1 opakowanie serka mascarpone








Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Na parze wodnej rozpuszczamy masło + czekoladę. Zdejmujemy i lekko studzimy.
W misę miksera wrzucamy : żółtka + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dolewamy stopniowo przestudzona czekoladę i dalej miksujemy całość.
Do dużej miski obok przesiewamy make + proszek + sol + soda + kawa + cacao.
Przesypujemy do miksera i całość mieszamy już tylko do połączenia składników.
Osobno ubijamy białka i na koniec dokładamy do masy łącząc całość przy pomocy szpatułki.
Blaszka - tortownica, wykładamy spod papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy - możemy zawinąć w folie spożywczą i zostawić nawet na drugi dzień.
Jeśli jednak robimy tego samego dnia to dobrze jest odczekać parę godzin i zostawić ciasto pod przykryciem aby lepiej się kroiło.
Przygotowujemy granache.
Do miski drobno siekamy kuwerturę.
W małym garnuszku doprowadzamy do zagotowania śmietanę.
Polewamy gorąca śmietaną kuwerturę i mieszając cały czas energicznie doprowadzamy całość do gęstej , lśniącej, czekoladowej masy.
Całość przykrywamy i zostawiamy najlepiej także na noc, tak jak ciasto lub na kilka godzin. Nie wkładamy do lodówki.
Na następny dzień pozostaje nam tylko całość połączyć w pyszny tort.
Nasze ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części.
Kazda część delikatnie środek skrapiamy amaretto.
W mikserze wlewamy 1/2 przygotowanego granache + serek mascarpone = całość krótko miksujemy na puszysty krem.
Na każdą skropiona część tortu wykładamy po odrobinie świeżych truskawek lub wiśni + wykładamy część kremu. 
Rozkładamy równomiernie i przykrywamy następną częścią.
Z pozostawionej części granach  smarujemy boki i gore ciasta. Wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodowce.
Teraz jeżeli chcemy dekorujemy według upodobania.
U mnie w tej wersji ubiłam po prostu śmietanę kremówkę ( bez dodatku cukru - jest dobrym przełamaniem słodkiego tortu ) i lekko udekorowałam wiórkami białej czekolady.
Mozecie taki tort oczywiście udekorować nawet pięknie masa cukrowa, stosownie do okazji i upodobań. Możliwości wiele.
W każdym razie tort smakuje super i warto go przygotować.
Spróbujcie sami - nie będziecie żałować :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...