Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa królowa :).






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników czekolady :). U mnie na specjalna prośbę małego pożeracza czekolady :)).
Mozna śmiało powiedzieć ze to bomba czekoladowa :).
Wilgotne i pełne czekoladowe ciasto, przekładane musem czekoladowym, przełamane lekka nutka amaretto i owocami  - musicie spróbować!
I czy będą to urodziny , imieniny czy nawet rozpoczęcie roku szkolnego, tak naprawdę nie ma znaczenia jaka okazja - będzie pysznie.
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto : 
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g cacao ( prawdziwe )
  • 1 łyżeczka kawy espresso


na granache : 
  • 300 g kuwertury
  • 200 ml śmietany kremówki


dodatkowo : 
  • ok. kubka świeżych truskawek lub wiśni ( bez pestek )
  • odrobina likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 1 opakowanie serka mascarpone








Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Na parze wodnej rozpuszczamy masło + czekoladę. Zdejmujemy i lekko studzimy.
W misę miksera wrzucamy : żółtka + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dolewamy stopniowo przestudzona czekoladę i dalej miksujemy całość.
Do dużej miski obok przesiewamy make + proszek + sol + soda + kawa + cacao.
Przesypujemy do miksera i całość mieszamy już tylko do połączenia składników.
Osobno ubijamy białka i na koniec dokładamy do masy łącząc całość przy pomocy szpatułki.
Blaszka - tortownica, wykładamy spod papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy - możemy zawinąć w folie spożywczą i zostawić nawet na drugi dzień.
Jeśli jednak robimy tego samego dnia to dobrze jest odczekać parę godzin i zostawić ciasto pod przykryciem aby lepiej się kroiło.
Przygotowujemy granache.
Do miski drobno siekamy kuwerturę.
W małym garnuszku doprowadzamy do zagotowania śmietanę.
Polewamy gorąca śmietaną kuwerturę i mieszając cały czas energicznie doprowadzamy całość do gęstej , lśniącej, czekoladowej masy.
Całość przykrywamy i zostawiamy najlepiej także na noc, tak jak ciasto lub na kilka godzin. Nie wkładamy do lodówki.
Na następny dzień pozostaje nam tylko całość połączyć w pyszny tort.
Nasze ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części.
Kazda część delikatnie środek skrapiamy amaretto.
W mikserze wlewamy 1/2 przygotowanego granache + serek mascarpone = całość krótko miksujemy na puszysty krem.
Na każdą skropiona część tortu wykładamy po odrobinie świeżych truskawek lub wiśni + wykładamy część kremu. 
Rozkładamy równomiernie i przykrywamy następną częścią.
Z pozostawionej części granach  smarujemy boki i gore ciasta. Wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodowce.
Teraz jeżeli chcemy dekorujemy według upodobania.
U mnie w tej wersji ubiłam po prostu śmietanę kremówkę ( bez dodatku cukru - jest dobrym przełamaniem słodkiego tortu ) i lekko udekorowałam wiórkami białej czekolady.
Mozecie taki tort oczywiście udekorować nawet pięknie masa cukrowa, stosownie do okazji i upodobań. Możliwości wiele.
W każdym razie tort smakuje super i warto go przygotować.
Spróbujcie sami - nie będziecie żałować :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...