Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa królowa :).






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników czekolady :). U mnie na specjalna prośbę małego pożeracza czekolady :)).
Mozna śmiało powiedzieć ze to bomba czekoladowa :).
Wilgotne i pełne czekoladowe ciasto, przekładane musem czekoladowym, przełamane lekka nutka amaretto i owocami  - musicie spróbować!
I czy będą to urodziny , imieniny czy nawet rozpoczęcie roku szkolnego, tak naprawdę nie ma znaczenia jaka okazja - będzie pysznie.
Zapraszam.








Składniki : 

na ciasto : 
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g cacao ( prawdziwe )
  • 1 łyżeczka kawy espresso


na granache : 
  • 300 g kuwertury
  • 200 ml śmietany kremówki


dodatkowo : 
  • ok. kubka świeżych truskawek lub wiśni ( bez pestek )
  • odrobina likieru amaretto ( u mnie bezalkoholowy )
  • 1 opakowanie serka mascarpone








Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 175 stop. C.
Na parze wodnej rozpuszczamy masło + czekoladę. Zdejmujemy i lekko studzimy.
W misę miksera wrzucamy : żółtka + cukier = miksujemy na puszysta , jasna masę.
Dolewamy stopniowo przestudzona czekoladę i dalej miksujemy całość.
Do dużej miski obok przesiewamy make + proszek + sol + soda + kawa + cacao.
Przesypujemy do miksera i całość mieszamy już tylko do połączenia składników.
Osobno ubijamy białka i na koniec dokładamy do masy łącząc całość przy pomocy szpatułki.
Blaszka - tortownica, wykładamy spod papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 60 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy - możemy zawinąć w folie spożywczą i zostawić nawet na drugi dzień.
Jeśli jednak robimy tego samego dnia to dobrze jest odczekać parę godzin i zostawić ciasto pod przykryciem aby lepiej się kroiło.
Przygotowujemy granache.
Do miski drobno siekamy kuwerturę.
W małym garnuszku doprowadzamy do zagotowania śmietanę.
Polewamy gorąca śmietaną kuwerturę i mieszając cały czas energicznie doprowadzamy całość do gęstej , lśniącej, czekoladowej masy.
Całość przykrywamy i zostawiamy najlepiej także na noc, tak jak ciasto lub na kilka godzin. Nie wkładamy do lodówki.
Na następny dzień pozostaje nam tylko całość połączyć w pyszny tort.
Nasze ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części.
Kazda część delikatnie środek skrapiamy amaretto.
W mikserze wlewamy 1/2 przygotowanego granache + serek mascarpone = całość krótko miksujemy na puszysty krem.
Na każdą skropiona część tortu wykładamy po odrobinie świeżych truskawek lub wiśni + wykładamy część kremu. 
Rozkładamy równomiernie i przykrywamy następną częścią.
Z pozostawionej części granach  smarujemy boki i gore ciasta. Wyrównujemy.
Całość schładzamy w lodowce.
Teraz jeżeli chcemy dekorujemy według upodobania.
U mnie w tej wersji ubiłam po prostu śmietanę kremówkę ( bez dodatku cukru - jest dobrym przełamaniem słodkiego tortu ) i lekko udekorowałam wiórkami białej czekolady.
Mozecie taki tort oczywiście udekorować nawet pięknie masa cukrowa, stosownie do okazji i upodobań. Możliwości wiele.
W każdym razie tort smakuje super i warto go przygotować.
Spróbujcie sami - nie będziecie żałować :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com
















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych