Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z orkiszem.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Zdrowe , ziarniste , aromatyczne i do tego chrupiące ciasteczka z orkiszem.
Super smakują i są przy tym zdrowe.
Mozecie je udekorować według uznania lub pozostawić takie jakie są i zabrać ze sobą na super przekąskę w ciągu dnia.
Zapewniam Was ze nie będziecie mogli się oderwać  :).
Zapraszam.








Składniki : 



  • 3 kubki maki graham orkiszowej ( można zastąpić maka owsiana )
  • 1/2 kubka orkiszu do wypieku chleba
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 225 g zimnego masła
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie posypka do udekorowania np. czekoladowa.








Sposób przygotowania : 



Do food procesora - malaksera wrzucamy : make + orkisz + proszek do pieczenia + soda + sol + cukier = wszystko razem miksujemy chwilkę . Jeżeli nie chcemy aby były wyczuwalne w ciastkach ziarenka orkiszu to miksujemy trochę dłużej.
Dorzucamy : masło + jajka + extrakt waniliowy + kardamon + cynamon = miksujemy na gładką kule ciasta.
Całość ciasta przekładamy na blat i uformowane w plaski dysk, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy sobie blaszki z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stop. C.
Przy pomocy malej gałki do lodów lub przy pomocy łyżeczek odrywamy kawałki ciasta i formujemy w kuleczki.
Układamy w pewnych odstępach od siebie na blaszkach.
Lekko spłaszczamy ręką.
Jeżeli chcemy posypujemy posypka.
Pieczemy ok. 15 - 20 minut. 
Studzimy.
Gotowe.
Smaczne i zdrowe a do tego super proste.
Spróbujcie sami.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...