Przejdź do głównej zawartości

Pavlova - czyli królowa beza :))







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami weekend czyli dobry czas na domowe wypieki.
Moja propozycja dla Was to super krucha, lekka , chrupiąca na zewnątrz a mięciutka , piankowa i delikatnie ciągnąca w środku pavlova.
Ciasto ulubione mojego męża i tak naprawdę właśnie dla Niego robione :)
Szczególnie lubię przygotowywać ja zima gdy czas na granaty - wtedy super komponuje się słodycz pavlovej z kwaskowatym świeżym posmakiem owocu.
Ponieważ my właśnie takie połączenia słodko - kwaśne lubimy i w tym przypadku użyłam owoców leśnych lekko kwaskowatych ale oczywiście jeżeli wolicie jak najbardziej polecam świeże owoce które lubicie.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


  • 1 1/2 kubka mrożonych owoców leśnych ( możecie zastąpić świeżymi owocami : truskawki , maliny, jagody , porzeczki itd )
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego z białym winem
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie cukier puder do posypania na gotowo










Sposób przygotowania : 



Owoce ( jeżeli używacie mrożonych ) wyciągamy na sitko i zostawiamy do odmrożenia i puszczenia soku.
Jeżeli używacie świeżych  oczyszczamy, myjemy i osuszamy na sitku.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Mise miksera smarujemy w środku zwilżonym w occie winnym papierowym ręcznikiem kuchennym.
Wrzucamy białka + sol i miksujemy do miękkiej puszystej pianki.
Dosypujemy pomału cukier dalej ubijając na sztywna , puszysta masę. Może to trwać parę minut.
Pod koniec wrzucamy mączkę ziemniaczana + ocet winny i miksujemy jeszcze chwilkę. 
Nasza pavlova powinna być bardzo puszysta, sztywna i lśniąca.
Całość przekładamy na środek naszej blaszki i lekko forujemy w kolo. Tworząc okrągły torcik.
Wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy grzanie na 150 stop. C.
Pieczemy 1h 10 minut.
Nie otwieramy piekarnika.
Zostawiamy upieczona po tym czasie pavlova w zamkniętym piekarniku do przestygnięcia.
Po wystudzeniu przekładamy na patere na której będziemy serwować.
Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. U mnie bez dodatkowego cukru pudru ponieważ sama pavlova już jest słodka i całość bardziej nam smakowo tak odpowiada. Jeżeli ktoś lubi jednak bardzo słodko może dodać odrobinę cukru pudru do ubijanej śmietany.
Dekorujemy torcik śmietaną i na gore owocami.
Mozna przed podaniem poprószyć cukrem pudrem a nawet udekorować wiórkami z czekolady.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...