Przejdź do głównej zawartości

Pavlova - czyli królowa beza :))







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami weekend czyli dobry czas na domowe wypieki.
Moja propozycja dla Was to super krucha, lekka , chrupiąca na zewnątrz a mięciutka , piankowa i delikatnie ciągnąca w środku pavlova.
Ciasto ulubione mojego męża i tak naprawdę właśnie dla Niego robione :)
Szczególnie lubię przygotowywać ja zima gdy czas na granaty - wtedy super komponuje się słodycz pavlovej z kwaskowatym świeżym posmakiem owocu.
Ponieważ my właśnie takie połączenia słodko - kwaśne lubimy i w tym przypadku użyłam owoców leśnych lekko kwaskowatych ale oczywiście jeżeli wolicie jak najbardziej polecam świeże owoce które lubicie.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


  • 1 1/2 kubka mrożonych owoców leśnych ( możecie zastąpić świeżymi owocami : truskawki , maliny, jagody , porzeczki itd )
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego z białym winem
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie cukier puder do posypania na gotowo










Sposób przygotowania : 



Owoce ( jeżeli używacie mrożonych ) wyciągamy na sitko i zostawiamy do odmrożenia i puszczenia soku.
Jeżeli używacie świeżych  oczyszczamy, myjemy i osuszamy na sitku.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Mise miksera smarujemy w środku zwilżonym w occie winnym papierowym ręcznikiem kuchennym.
Wrzucamy białka + sol i miksujemy do miękkiej puszystej pianki.
Dosypujemy pomału cukier dalej ubijając na sztywna , puszysta masę. Może to trwać parę minut.
Pod koniec wrzucamy mączkę ziemniaczana + ocet winny i miksujemy jeszcze chwilkę. 
Nasza pavlova powinna być bardzo puszysta, sztywna i lśniąca.
Całość przekładamy na środek naszej blaszki i lekko forujemy w kolo. Tworząc okrągły torcik.
Wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy grzanie na 150 stop. C.
Pieczemy 1h 10 minut.
Nie otwieramy piekarnika.
Zostawiamy upieczona po tym czasie pavlova w zamkniętym piekarniku do przestygnięcia.
Po wystudzeniu przekładamy na patere na której będziemy serwować.
Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. U mnie bez dodatkowego cukru pudru ponieważ sama pavlova już jest słodka i całość bardziej nam smakowo tak odpowiada. Jeżeli ktoś lubi jednak bardzo słodko może dodać odrobinę cukru pudru do ubijanej śmietany.
Dekorujemy torcik śmietaną i na gore owocami.
Mozna przed podaniem poprószyć cukrem pudrem a nawet udekorować wiórkami z czekolady.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych