Przejdź do głównej zawartości

Pavlova - czyli królowa beza :))







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami weekend czyli dobry czas na domowe wypieki.
Moja propozycja dla Was to super krucha, lekka , chrupiąca na zewnątrz a mięciutka , piankowa i delikatnie ciągnąca w środku pavlova.
Ciasto ulubione mojego męża i tak naprawdę właśnie dla Niego robione :)
Szczególnie lubię przygotowywać ja zima gdy czas na granaty - wtedy super komponuje się słodycz pavlovej z kwaskowatym świeżym posmakiem owocu.
Ponieważ my właśnie takie połączenia słodko - kwaśne lubimy i w tym przypadku użyłam owoców leśnych lekko kwaskowatych ale oczywiście jeżeli wolicie jak najbardziej polecam świeże owoce które lubicie.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


  • 1 1/2 kubka mrożonych owoców leśnych ( możecie zastąpić świeżymi owocami : truskawki , maliny, jagody , porzeczki itd )
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka maczki ziemniaczanej
  • 1 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego z białym winem
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie cukier puder do posypania na gotowo










Sposób przygotowania : 



Owoce ( jeżeli używacie mrożonych ) wyciągamy na sitko i zostawiamy do odmrożenia i puszczenia soku.
Jeżeli używacie świeżych  oczyszczamy, myjemy i osuszamy na sitku.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Mise miksera smarujemy w środku zwilżonym w occie winnym papierowym ręcznikiem kuchennym.
Wrzucamy białka + sol i miksujemy do miękkiej puszystej pianki.
Dosypujemy pomału cukier dalej ubijając na sztywna , puszysta masę. Może to trwać parę minut.
Pod koniec wrzucamy mączkę ziemniaczana + ocet winny i miksujemy jeszcze chwilkę. 
Nasza pavlova powinna być bardzo puszysta, sztywna i lśniąca.
Całość przekładamy na środek naszej blaszki i lekko forujemy w kolo. Tworząc okrągły torcik.
Wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy grzanie na 150 stop. C.
Pieczemy 1h 10 minut.
Nie otwieramy piekarnika.
Zostawiamy upieczona po tym czasie pavlova w zamkniętym piekarniku do przestygnięcia.
Po wystudzeniu przekładamy na patere na której będziemy serwować.
Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. U mnie bez dodatkowego cukru pudru ponieważ sama pavlova już jest słodka i całość bardziej nam smakowo tak odpowiada. Jeżeli ktoś lubi jednak bardzo słodko może dodać odrobinę cukru pudru do ubijanej śmietany.
Dekorujemy torcik śmietaną i na gore owocami.
Mozna przed podaniem poprószyć cukrem pudrem a nawet udekorować wiórkami z czekolady.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...