Przejdź do głównej zawartości

Indyk w winie.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Powoli nadchodzą chłodniejsze dni. Witaja nas już chłodne poranki.
Jakbyśmy bardzo nie chcieli, koniec lata tuz tuz.
Choć muszę przyznać ze u mnie to zawsze radość na świeże grzybki , czas na piękne dynie, orzechy , kasztany i jakby nie patrzeć nowe fajne przepisy do wypróbowania :).
W związku z tym ze u mnie dziś chłodniej myślę ze czas na coś konkretnego.
Dziś przepyszna odsłona indyka - soczyste, mięciutkie i aromatyczne mięsko.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 1 duza pierś z indyka ( ok. 1 kg )
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • kawałek korzenia selera ( ok 10 cm )
  • kawałek świeżego imbiru ( ok. 4 cm )
  • 1 mały por
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 - 3 kubki wina białego
  • 2 kubki wody
  • sol i pierz do smaku
  • ocet balsamiczny lub worcestersouce
  • odrobina masła









Sposób przygotowania.

Wszystkie warzywa myjemy , osuszamy i obieramy.
Czosnek + imbir + cebule = kroimy na drobno.
Resztę warzyw po obraniu można zostawić w większych kawałkach.
Trawę cytrynowa obieramy ze zbędnych górnych liści. Odkrawamy końcówkę i dość mocno rozbijamy szerszy koniec aby uwolnić aromat.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju czosnkowego lub zwykłego i smażymy nasza pierś skora do góry. 
Oprószamy sola i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz.
Do garnka po mięsie wrzucamy wszystkie warzywa oprócz trawy cytrynowej i rozmarynu. Smażymy do zeszklenia.
Dokładamy rozmaryn i trawę cytrynowa + sol + pieprz i smażymy całość dalej.
Zalewamy nasze podsmażone warzywa winem + woda. Gdy całość się zagotuje dorzucamy z powrotem nasze mięso.
Gotujemy ok. 1,5 godziny. Do czasu aż nasze mięsko będzie bardzo mięciutkie a płyny zredukują się dość mocno i całość ładnie zgęstnieje.
Na koniec wyciągamy nasze mięso i przecedzamy nasz wywar.
Zagotowujemy jeszcze raz nasz powstały sos doprawiając go masłem + octem balsamicznym.
Gotowe.
Mozecie podać pokrojone mięsko z ulubiona surówką czy warzywami. Super smakuje tez z domowymi kopytkami :).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...