Przejdź do głównej zawartości

Indyk w winie.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Powoli nadchodzą chłodniejsze dni. Witaja nas już chłodne poranki.
Jakbyśmy bardzo nie chcieli, koniec lata tuz tuz.
Choć muszę przyznać ze u mnie to zawsze radość na świeże grzybki , czas na piękne dynie, orzechy , kasztany i jakby nie patrzeć nowe fajne przepisy do wypróbowania :).
W związku z tym ze u mnie dziś chłodniej myślę ze czas na coś konkretnego.
Dziś przepyszna odsłona indyka - soczyste, mięciutkie i aromatyczne mięsko.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 1 duza pierś z indyka ( ok. 1 kg )
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • kawałek korzenia selera ( ok 10 cm )
  • kawałek świeżego imbiru ( ok. 4 cm )
  • 1 mały por
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 - 3 kubki wina białego
  • 2 kubki wody
  • sol i pierz do smaku
  • ocet balsamiczny lub worcestersouce
  • odrobina masła









Sposób przygotowania.

Wszystkie warzywa myjemy , osuszamy i obieramy.
Czosnek + imbir + cebule = kroimy na drobno.
Resztę warzyw po obraniu można zostawić w większych kawałkach.
Trawę cytrynowa obieramy ze zbędnych górnych liści. Odkrawamy końcówkę i dość mocno rozbijamy szerszy koniec aby uwolnić aromat.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju czosnkowego lub zwykłego i smażymy nasza pierś skora do góry. 
Oprószamy sola i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz.
Do garnka po mięsie wrzucamy wszystkie warzywa oprócz trawy cytrynowej i rozmarynu. Smażymy do zeszklenia.
Dokładamy rozmaryn i trawę cytrynowa + sol + pieprz i smażymy całość dalej.
Zalewamy nasze podsmażone warzywa winem + woda. Gdy całość się zagotuje dorzucamy z powrotem nasze mięso.
Gotujemy ok. 1,5 godziny. Do czasu aż nasze mięsko będzie bardzo mięciutkie a płyny zredukują się dość mocno i całość ładnie zgęstnieje.
Na koniec wyciągamy nasze mięso i przecedzamy nasz wywar.
Zagotowujemy jeszcze raz nasz powstały sos doprawiając go masłem + octem balsamicznym.
Gotowe.
Mozecie podać pokrojone mięsko z ulubiona surówką czy warzywami. Super smakuje tez z domowymi kopytkami :).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...