Przejdź do głównej zawartości

Indyk w winie.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Powoli nadchodzą chłodniejsze dni. Witaja nas już chłodne poranki.
Jakbyśmy bardzo nie chcieli, koniec lata tuz tuz.
Choć muszę przyznać ze u mnie to zawsze radość na świeże grzybki , czas na piękne dynie, orzechy , kasztany i jakby nie patrzeć nowe fajne przepisy do wypróbowania :).
W związku z tym ze u mnie dziś chłodniej myślę ze czas na coś konkretnego.
Dziś przepyszna odsłona indyka - soczyste, mięciutkie i aromatyczne mięsko.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 1 duza pierś z indyka ( ok. 1 kg )
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • kawałek korzenia selera ( ok 10 cm )
  • kawałek świeżego imbiru ( ok. 4 cm )
  • 1 mały por
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 - 3 kubki wina białego
  • 2 kubki wody
  • sol i pierz do smaku
  • ocet balsamiczny lub worcestersouce
  • odrobina masła









Sposób przygotowania.

Wszystkie warzywa myjemy , osuszamy i obieramy.
Czosnek + imbir + cebule = kroimy na drobno.
Resztę warzyw po obraniu można zostawić w większych kawałkach.
Trawę cytrynowa obieramy ze zbędnych górnych liści. Odkrawamy końcówkę i dość mocno rozbijamy szerszy koniec aby uwolnić aromat.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju czosnkowego lub zwykłego i smażymy nasza pierś skora do góry. 
Oprószamy sola i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz.
Do garnka po mięsie wrzucamy wszystkie warzywa oprócz trawy cytrynowej i rozmarynu. Smażymy do zeszklenia.
Dokładamy rozmaryn i trawę cytrynowa + sol + pieprz i smażymy całość dalej.
Zalewamy nasze podsmażone warzywa winem + woda. Gdy całość się zagotuje dorzucamy z powrotem nasze mięso.
Gotujemy ok. 1,5 godziny. Do czasu aż nasze mięsko będzie bardzo mięciutkie a płyny zredukują się dość mocno i całość ładnie zgęstnieje.
Na koniec wyciągamy nasze mięso i przecedzamy nasz wywar.
Zagotowujemy jeszcze raz nasz powstały sos doprawiając go masłem + octem balsamicznym.
Gotowe.
Mozecie podać pokrojone mięsko z ulubiona surówką czy warzywami. Super smakuje tez z domowymi kopytkami :).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych