www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Powoli nadchodzą chłodniejsze dni. Witaja nas już chłodne poranki.
Jakbyśmy bardzo nie chcieli, koniec lata tuz tuz.
Choć muszę przyznać ze u mnie to zawsze radość na świeże grzybki , czas na piękne dynie, orzechy , kasztany i jakby nie patrzeć nowe fajne przepisy do wypróbowania :).
W związku z tym ze u mnie dziś chłodniej myślę ze czas na coś konkretnego.
Dziś przepyszna odsłona indyka - soczyste, mięciutkie i aromatyczne mięsko.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 duza pierś z indyka ( ok. 1 kg )
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- 4 marchewki
- 3 cebule
- kawałek korzenia selera ( ok 10 cm )
- kawałek świeżego imbiru ( ok. 4 cm )
- 1 mały por
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 - 3 kubki wina białego
- 2 kubki wody
- sol i pierz do smaku
- ocet balsamiczny lub worcestersouce
- odrobina masła
Sposób przygotowania.
Wszystkie warzywa myjemy , osuszamy i obieramy.
Czosnek + imbir + cebule = kroimy na drobno.
Resztę warzyw po obraniu można zostawić w większych kawałkach.
Trawę cytrynowa obieramy ze zbędnych górnych liści. Odkrawamy końcówkę i dość mocno rozbijamy szerszy koniec aby uwolnić aromat.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju czosnkowego lub zwykłego i smażymy nasza pierś skora do góry.
Oprószamy sola i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na talerz.
Do garnka po mięsie wrzucamy wszystkie warzywa oprócz trawy cytrynowej i rozmarynu. Smażymy do zeszklenia.
Dokładamy rozmaryn i trawę cytrynowa + sol + pieprz i smażymy całość dalej.
Zalewamy nasze podsmażone warzywa winem + woda. Gdy całość się zagotuje dorzucamy z powrotem nasze mięso.
Gotujemy ok. 1,5 godziny. Do czasu aż nasze mięsko będzie bardzo mięciutkie a płyny zredukują się dość mocno i całość ładnie zgęstnieje.
Na koniec wyciągamy nasze mięso i przecedzamy nasz wywar.
Zagotowujemy jeszcze raz nasz powstały sos doprawiając go masłem + octem balsamicznym.
Gotowe.
Mozecie podać pokrojone mięsko z ulubiona surówką czy warzywami. Super smakuje tez z domowymi kopytkami :).
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz