Przejdź do głównej zawartości

Pizza z ricotta i kurczakiem.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
To jedna z tych ulubionych w naszym domu :). 
Jest prosta, nie ma wielu dodatków ale za to smakuje wyśmienicie.
Bardzo często robię ja gdy zostaje mi mięso z obiadu np. kurczak pieczony lub pieczeń. Tak naprawdę można zastąpić ulubionym dodatkiem - tym co mamy pod ręką.
Polecam gorąco i zapraszam do spróbowania.







Składniki : 

do ciasta
  • 3 1/2 kubka maki pszennej
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/3 kubka cieplej wody



dodatki - farsz 

  • kilka łyżek sosu barbecue  ( najlepiej domowy ale kupny tez możecie użyć lub zastąpić dobrym keczupem - sosem pomidorowym )
  • 1-2 palki z kurczaka upieczone ( lub inne mięso jakie macie pod ręką )
  • 1 opakowanie sera typu ricotta ( 200 g )
  • 100 gram startego żółtego sera
  • 1- 2 łyżeczki oregano
  • 2 cebule








Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od ciasta na pizze. Z podanej ilości wychodzą dwie duże pizze.
Do miseczki wykruszamy świeże drożdże i zalewamy ciepłą woda + łyżeczka cukru = lekko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia zaczynu ok 5 minut.
W tym czasie do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast ( lub w dużej misce, jeśli wyrabiamy ręcznie ) wsypujemy make + sol + oliwę = sekundę mieszamy.
Dolewamy nasz pracujący już zaczyn drożdżowy i wszystko razem miksujemy dokładnie ok. 7 minut na jednolite, sprężyste ciasto.
Całość przekładamy do miski nasmarowanej delikatnie oliwa i przykrywamy.
Ostawiamy nasze ciasto do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Musi podwoić swoja objętość.
W tym czasie przygotowujemy nasze dodatki.
Ser jeśli mamy w całości ścieramy na wiórki i odkładamy na bok.
Nasze mięso obieramy i widelcem rozdrabniamy na mniejsze cząstki. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka.
Smażymy na odrobinie oliwy na zloty kolor.
Doprawiamy sola , pieprzem i oregano.
Dobrze jest pod koniec smażenia cebuli jak zacznie nabierać koloru podlać odrobina wody i smażyć dalej do całkowitego odparowania. Wtedy będzie jeszcze lepsza.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Gdy nasze ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy na lekko podsypana stolnice. 
Dzielimy na pół i formujemy dwie duże , okrągłe , cienkie pizze. Dobrze jest zostawić brzegi trochę wyższe formując je palcami.
Kazda pizze układamy na przygotowanych blaszkach. 
Smarujemy każdą  ok. 2-3 łyżkami sosu barbecue pomijając brzegi ciasta.
Posypujemy nasza usmażoną cebulka.
Rozkładamy kawałki kurczaka.
Przy pomocy dwóch łyżek układamy na każdej pizzy gdzie nie gdzie odrobinę ricotty.
Całość posypujemy na koniec żółtym serem.
Pizze wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...