www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
To jedna z tych ulubionych w naszym domu :).
Jest prosta, nie ma wielu dodatków ale za to smakuje wyśmienicie.
Bardzo często robię ja gdy zostaje mi mięso z obiadu np. kurczak pieczony lub pieczeń. Tak naprawdę można zastąpić ulubionym dodatkiem - tym co mamy pod ręką.
Polecam gorąco i zapraszam do spróbowania.
Składniki :
do ciasta
- 3 1/2 kubka maki pszennej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/3 kubka cieplej wody
dodatki - farsz
- kilka łyżek sosu barbecue ( najlepiej domowy ale kupny tez możecie użyć lub zastąpić dobrym keczupem - sosem pomidorowym )
- 1-2 palki z kurczaka upieczone ( lub inne mięso jakie macie pod ręką )
- 1 opakowanie sera typu ricotta ( 200 g )
- 100 gram startego żółtego sera
- 1- 2 łyżeczki oregano
- 2 cebule
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta na pizze. Z podanej ilości wychodzą dwie duże pizze.
Do miseczki wykruszamy świeże drożdże i zalewamy ciepłą woda + łyżeczka cukru = lekko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia zaczynu ok 5 minut.
W tym czasie do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast ( lub w dużej misce, jeśli wyrabiamy ręcznie ) wsypujemy make + sol + oliwę = sekundę mieszamy.
Dolewamy nasz pracujący już zaczyn drożdżowy i wszystko razem miksujemy dokładnie ok. 7 minut na jednolite, sprężyste ciasto.
Całość przekładamy do miski nasmarowanej delikatnie oliwa i przykrywamy.
Ostawiamy nasze ciasto do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Musi podwoić swoja objętość.
W tym czasie przygotowujemy nasze dodatki.
Ser jeśli mamy w całości ścieramy na wiórki i odkładamy na bok.
Nasze mięso obieramy i widelcem rozdrabniamy na mniejsze cząstki. Odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy na piórka.
Smażymy na odrobinie oliwy na zloty kolor.
Doprawiamy sola , pieprzem i oregano.
Dobrze jest pod koniec smażenia cebuli jak zacznie nabierać koloru podlać odrobina wody i smażyć dalej do całkowitego odparowania. Wtedy będzie jeszcze lepsza.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia.
Gdy nasze ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy na lekko podsypana stolnice.
Dzielimy na pół i formujemy dwie duże , okrągłe , cienkie pizze. Dobrze jest zostawić brzegi trochę wyższe formując je palcami.
Kazda pizze układamy na przygotowanych blaszkach.
Smarujemy każdą ok. 2-3 łyżkami sosu barbecue pomijając brzegi ciasta.
Posypujemy nasza usmażoną cebulka.
Rozkładamy kawałki kurczaka.
Przy pomocy dwóch łyżek układamy na każdej pizzy gdzie nie gdzie odrobinę ricotty.
Całość posypujemy na koniec żółtym serem.
Pizze wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz