www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przyszła ochota na sernik :). Ale co tam zwyczajny sernik. Cos bym dodała.... jakąś świeżość owoców .. w końcu wiosna idzie :)
Pomyślałam ze pomarańcze które właśnie kupiłam są super soczyste - dlaczego by nie wykorzystać tego jakoś razem.
A jeśli mam dobre pomarańcze lub cytrusy to od razu przychodzi mi jedno do głowy - przepyszny i orzeźwiający orange - curd, czyli nic więcej jak pyszny krem pomarańczowy.
Dodałam do tego nabyte bardzo dobre, lekkie ciasto francuskie i ... bomba , strzał w dziesiątkę!
Musicie tego spróbować.
Zapraszam.
Składniki :
- ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
- 500 gram twarogu mielonego lub qwarku
- skorka i sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego lub pasty z wanilii
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru pudru
orange - curd
- skorka i sok z 3 pomarańczy
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 gram cukru
- 1 pełna łyżka maczki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
opcjonalnie :
- garść orzeszków skarmelizowanych na patelni
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania sobie foremki - ja użyłam formy od mafinek.
Smarujemy dokładnie roztopionym masłem. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Nasze ciasto kruche wykładamy sobie na deskę i kroimy na równe kwadraty. Kazdy powinien być trochę większy od naszym otworów od mafinek. Tak aby po włożeniu brzegi ciasta wychodziły, tworząc tzw. koszyczek. U mnie było to 12 cm na 12 cm.
Wykładamy każdy otwór ciastem dociskając do dna ciasto i lekko formując.
W każdym dnie widelcem robimy dziurki w cieście.
Odkładamy na chwile nasze uformowane ciasto do lodówki.
W tym czasie robimy masę sernikowa.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + jajka + cukier puder + wanilie + skórkę i sok z pomarańczy = miksujemy całość na gładką masę.
Wyciągamy nasze schłodzone ciasto i wypełniamy każdą mafinke masa sernikowa - do 3/4 wysokości .
Brzegi ciasta, które wystają smarujemy mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 - 30 minut.
Do zrumienienia i stężenia środka.
Wyciągamy i studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na parę godzin.
W miedzy czasie robimy orange - curd.
W garnuszku najlepiej z grubym dnem wrzucamy : skorki i soki z pomarańczy + żółtka + jajka + cukier + mączkę ziemniaczana = wszystko cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwile do zgęstnienia masy.
Zdejmujemy z ognia.
Przy pomocy blendera miksujemy całość na jednolita gładką masę, powoli dodając odrobinę oliwy.
Studzimy.
Wyciągamy nasze serniczki i dopełniamy każdy na gorze po ok. łyżce naszego kremu.
Jeśli mamy ochotę możemy skarmelizować orzeszki i drobno posiekanymi posypać każdy mini serniczek.
Przechowujemy w lodowce.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz