Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z orange- curd i prażonymi orzechami.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Przyszła ochota na sernik :). Ale co tam zwyczajny sernik. Cos bym dodała.... jakąś świeżość owoców .. w końcu wiosna idzie :)
Pomyślałam ze pomarańcze które właśnie kupiłam są super soczyste - dlaczego by nie wykorzystać tego jakoś razem.
A jeśli mam dobre pomarańcze lub cytrusy to od razu przychodzi mi jedno do głowy - przepyszny i orzeźwiający orange - curd, czyli nic więcej jak pyszny krem pomarańczowy.
Dodałam do tego nabyte bardzo dobre, lekkie ciasto francuskie i ... bomba , strzał w dziesiątkę!
Musicie tego spróbować.
Zapraszam.






Składniki : 


  • ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 gram twarogu mielonego lub qwarku 
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego lub pasty z wanilii
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru pudru



orange - curd  

  • skorka i sok z 3 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 gram cukru
  • 1 pełna łyżka maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

opcjonalnie : 

  • garść orzeszków  skarmelizowanych na patelni





Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania sobie foremki - ja użyłam formy od mafinek.
Smarujemy dokładnie roztopionym masłem. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Nasze ciasto kruche wykładamy sobie na deskę i kroimy na równe kwadraty. Kazdy powinien być trochę większy od naszym otworów od mafinek. Tak aby po włożeniu brzegi ciasta wychodziły, tworząc tzw. koszyczek. U mnie było to 12 cm na 12 cm.
Wykładamy każdy otwór ciastem dociskając do dna ciasto i lekko formując. 
W każdym dnie widelcem robimy dziurki w cieście.
Odkładamy na chwile nasze uformowane ciasto do lodówki.
W tym czasie robimy masę sernikowa.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + jajka + cukier puder + wanilie + skórkę i sok z pomarańczy = miksujemy całość na gładką masę.
Wyciągamy nasze schłodzone ciasto i wypełniamy każdą mafinke masa sernikowa - do 3/4 wysokości .
Brzegi ciasta, które wystają smarujemy mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 - 30 minut.
Do zrumienienia i stężenia środka.
Wyciągamy i studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na parę godzin.
W miedzy czasie robimy orange - curd.
W garnuszku najlepiej z grubym dnem wrzucamy : skorki i soki z pomarańczy + żółtka + jajka + cukier + mączkę ziemniaczana = wszystko cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwile do zgęstnienia masy.
Zdejmujemy z ognia.
Przy pomocy blendera miksujemy całość na jednolita gładką masę, powoli dodając odrobinę oliwy.
Studzimy.
Wyciągamy nasze serniczki i dopełniamy każdy na gorze po ok. łyżce naszego kremu.
Jeśli mamy ochotę możemy  skarmelizować orzeszki i drobno posiekanymi posypać każdy mini serniczek.
Przechowujemy w lodowce.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...