Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z orange- curd i prażonymi orzechami.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Przyszła ochota na sernik :). Ale co tam zwyczajny sernik. Cos bym dodała.... jakąś świeżość owoców .. w końcu wiosna idzie :)
Pomyślałam ze pomarańcze które właśnie kupiłam są super soczyste - dlaczego by nie wykorzystać tego jakoś razem.
A jeśli mam dobre pomarańcze lub cytrusy to od razu przychodzi mi jedno do głowy - przepyszny i orzeźwiający orange - curd, czyli nic więcej jak pyszny krem pomarańczowy.
Dodałam do tego nabyte bardzo dobre, lekkie ciasto francuskie i ... bomba , strzał w dziesiątkę!
Musicie tego spróbować.
Zapraszam.






Składniki : 


  • ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 gram twarogu mielonego lub qwarku 
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego lub pasty z wanilii
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru pudru



orange - curd  

  • skorka i sok z 3 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 gram cukru
  • 1 pełna łyżka maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

opcjonalnie : 

  • garść orzeszków  skarmelizowanych na patelni





Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania sobie foremki - ja użyłam formy od mafinek.
Smarujemy dokładnie roztopionym masłem. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Nasze ciasto kruche wykładamy sobie na deskę i kroimy na równe kwadraty. Kazdy powinien być trochę większy od naszym otworów od mafinek. Tak aby po włożeniu brzegi ciasta wychodziły, tworząc tzw. koszyczek. U mnie było to 12 cm na 12 cm.
Wykładamy każdy otwór ciastem dociskając do dna ciasto i lekko formując. 
W każdym dnie widelcem robimy dziurki w cieście.
Odkładamy na chwile nasze uformowane ciasto do lodówki.
W tym czasie robimy masę sernikowa.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + jajka + cukier puder + wanilie + skórkę i sok z pomarańczy = miksujemy całość na gładką masę.
Wyciągamy nasze schłodzone ciasto i wypełniamy każdą mafinke masa sernikowa - do 3/4 wysokości .
Brzegi ciasta, które wystają smarujemy mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 - 30 minut.
Do zrumienienia i stężenia środka.
Wyciągamy i studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na parę godzin.
W miedzy czasie robimy orange - curd.
W garnuszku najlepiej z grubym dnem wrzucamy : skorki i soki z pomarańczy + żółtka + jajka + cukier + mączkę ziemniaczana = wszystko cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwile do zgęstnienia masy.
Zdejmujemy z ognia.
Przy pomocy blendera miksujemy całość na jednolita gładką masę, powoli dodając odrobinę oliwy.
Studzimy.
Wyciągamy nasze serniczki i dopełniamy każdy na gorze po ok. łyżce naszego kremu.
Jeśli mamy ochotę możemy  skarmelizować orzeszki i drobno posiekanymi posypać każdy mini serniczek.
Przechowujemy w lodowce.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...