Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki z orange- curd i prażonymi orzechami.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Przyszła ochota na sernik :). Ale co tam zwyczajny sernik. Cos bym dodała.... jakąś świeżość owoców .. w końcu wiosna idzie :)
Pomyślałam ze pomarańcze które właśnie kupiłam są super soczyste - dlaczego by nie wykorzystać tego jakoś razem.
A jeśli mam dobre pomarańcze lub cytrusy to od razu przychodzi mi jedno do głowy - przepyszny i orzeźwiający orange - curd, czyli nic więcej jak pyszny krem pomarańczowy.
Dodałam do tego nabyte bardzo dobre, lekkie ciasto francuskie i ... bomba , strzał w dziesiątkę!
Musicie tego spróbować.
Zapraszam.






Składniki : 


  • ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 gram twarogu mielonego lub qwarku 
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego lub pasty z wanilii
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru pudru



orange - curd  

  • skorka i sok z 3 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 gram cukru
  • 1 pełna łyżka maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

opcjonalnie : 

  • garść orzeszków  skarmelizowanych na patelni





Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania sobie foremki - ja użyłam formy od mafinek.
Smarujemy dokładnie roztopionym masłem. Odkładamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Nasze ciasto kruche wykładamy sobie na deskę i kroimy na równe kwadraty. Kazdy powinien być trochę większy od naszym otworów od mafinek. Tak aby po włożeniu brzegi ciasta wychodziły, tworząc tzw. koszyczek. U mnie było to 12 cm na 12 cm.
Wykładamy każdy otwór ciastem dociskając do dna ciasto i lekko formując. 
W każdym dnie widelcem robimy dziurki w cieście.
Odkładamy na chwile nasze uformowane ciasto do lodówki.
W tym czasie robimy masę sernikowa.
Do misy miksera wrzucamy : twaróg + jajka + cukier puder + wanilie + skórkę i sok z pomarańczy = miksujemy całość na gładką masę.
Wyciągamy nasze schłodzone ciasto i wypełniamy każdą mafinke masa sernikowa - do 3/4 wysokości .
Brzegi ciasta, które wystają smarujemy mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 - 30 minut.
Do zrumienienia i stężenia środka.
Wyciągamy i studzimy.
Wkładamy do lodówki najlepiej na parę godzin.
W miedzy czasie robimy orange - curd.
W garnuszku najlepiej z grubym dnem wrzucamy : skorki i soki z pomarańczy + żółtka + jajka + cukier + mączkę ziemniaczana = wszystko cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwile do zgęstnienia masy.
Zdejmujemy z ognia.
Przy pomocy blendera miksujemy całość na jednolita gładką masę, powoli dodając odrobinę oliwy.
Studzimy.
Wyciągamy nasze serniczki i dopełniamy każdy na gorze po ok. łyżce naszego kremu.
Jeśli mamy ochotę możemy  skarmelizować orzeszki i drobno posiekanymi posypać każdy mini serniczek.
Przechowujemy w lodowce.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych