Przejdź do głównej zawartości

Bajgle z tahini.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś propozycja na weekendowe pieczenie.
Pomysł na przepyszne śniadanie z kawa = herbata i chrupiącym i mięciutkim bajglem.
Dodałam do niego aromatyczna pastę z sezamu - tahini. Dzięki niej każde danie staje się naprawdę wyjątkowe.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 200 gram maki pszennej typu 1050
  • 460 gram maki pszennej zwykłej
  • 1 jajko
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 kubek letniej wody
  • 40 gram drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



dodatkowo : 

  • kilka łyżek ( ok.4-5 ) golden syropu
  • łyżka pasty z sezamu tahini
  • sezam do posypania






Sposób przygotowania : 


W malej miseczce rozkruszamy drożdże w cieplej wodzie + łyżeczka cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej misy miksera z hakiem wsypujemy : obie maki + sol + jajko + mleko + oliwa + wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy = całość mieszamy i wyrabiamy dokładnie ok 7- 10 minut. Na gładkie, elastyczne ciasto.
Przekładamy do miski, oprószamy maka i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do podwojenia objętości.
W malej miseczce łączymy ze sobą golden syrop + tahini = mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W miedzy czasie gdy ciasto wyrosło przygotowujemy sobie dwie blachy do pieczenia i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Ciasto wyrośnięte wykładamy na stolnice i jeszcze raz lekko wyrabiamy.
Dzielimy na 12 części.
Kazda część rolujemy na długi, cienki wałek który zakręcamy wokół siebie tworząc spirale. Końce łączymy razem tworząc kolo.
Układamy na naszych przygotowanych blaszkach.
Zostawiamy jeszcze parę minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym włożeniem do pieca smarujemy każdy bajgiel mikstura z syropu i pasty tahini.
Posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do ze złocenia.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...