www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś propozycja na weekendowe pieczenie.
Pomysł na przepyszne śniadanie z kawa = herbata i chrupiącym i mięciutkim bajglem.
Dodałam do niego aromatyczna pastę z sezamu - tahini. Dzięki niej każde danie staje się naprawdę wyjątkowe.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 200 gram maki pszennej typu 1050
- 460 gram maki pszennej zwykłej
- 1 jajko
- 100 ml letniego mleka
- 1 kubek letniej wody
- 40 gram drożdży świeżych
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo :
- kilka łyżek ( ok.4-5 ) golden syropu
- łyżka pasty z sezamu tahini
- sezam do posypania
Sposób przygotowania :
Do dużej misy miksera z hakiem wsypujemy : obie maki + sol + jajko + mleko + oliwa + wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy = całość mieszamy i wyrabiamy dokładnie ok 7- 10 minut. Na gładkie, elastyczne ciasto.
Przekładamy do miski, oprószamy maka i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do podwojenia objętości.
W malej miseczce łączymy ze sobą golden syrop + tahini = mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W miedzy czasie gdy ciasto wyrosło przygotowujemy sobie dwie blachy do pieczenia i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Ciasto wyrośnięte wykładamy na stolnice i jeszcze raz lekko wyrabiamy.
Dzielimy na 12 części.
Kazda część rolujemy na długi, cienki wałek który zakręcamy wokół siebie tworząc spirale. Końce łączymy razem tworząc kolo.
Układamy na naszych przygotowanych blaszkach.
Zostawiamy jeszcze parę minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym włożeniem do pieca smarujemy każdy bajgiel mikstura z syropu i pasty tahini.
Posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do ze złocenia.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz