Przejdź do głównej zawartości

Bajgle z tahini.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś propozycja na weekendowe pieczenie.
Pomysł na przepyszne śniadanie z kawa = herbata i chrupiącym i mięciutkim bajglem.
Dodałam do niego aromatyczna pastę z sezamu - tahini. Dzięki niej każde danie staje się naprawdę wyjątkowe.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 200 gram maki pszennej typu 1050
  • 460 gram maki pszennej zwykłej
  • 1 jajko
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 kubek letniej wody
  • 40 gram drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



dodatkowo : 

  • kilka łyżek ( ok.4-5 ) golden syropu
  • łyżka pasty z sezamu tahini
  • sezam do posypania






Sposób przygotowania : 


W malej miseczce rozkruszamy drożdże w cieplej wodzie + łyżeczka cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej misy miksera z hakiem wsypujemy : obie maki + sol + jajko + mleko + oliwa + wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy = całość mieszamy i wyrabiamy dokładnie ok 7- 10 minut. Na gładkie, elastyczne ciasto.
Przekładamy do miski, oprószamy maka i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do podwojenia objętości.
W malej miseczce łączymy ze sobą golden syrop + tahini = mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W miedzy czasie gdy ciasto wyrosło przygotowujemy sobie dwie blachy do pieczenia i wykładamy je papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Ciasto wyrośnięte wykładamy na stolnice i jeszcze raz lekko wyrabiamy.
Dzielimy na 12 części.
Kazda część rolujemy na długi, cienki wałek który zakręcamy wokół siebie tworząc spirale. Końce łączymy razem tworząc kolo.
Układamy na naszych przygotowanych blaszkach.
Zostawiamy jeszcze parę minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym włożeniem do pieca smarujemy każdy bajgiel mikstura z syropu i pasty tahini.
Posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do ze złocenia.
Studzimy.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...