Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po indyjsku.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Kuchnia indyjska to kuchnia pełna aromatów, przypraw i kolorów. Jedna z najbardziej barwnych kuchni świata.
Kurczak w sosie curry , jego odmiany czy kurczak mughlai to niektóre z najbardziej znanych i rozpowszechnionych na całym świecie dan.
Moj pierwszy przepis z kuchni indyjskiej wpadł mi w ręce bardzo dawno temu i był autorstwa bogini kuchni Nigelli Lowson. 
Od tamtej pory coraz bardziej zagłębiam się w temacie kuchni indyjskiej i za każdym razem gdy wracam do tego przepisu eksperymentuje i robię go na inne sposoby.
Ten kurczak to zapachy cynamonu, imbiru, czosnku ale także curry, kurkumy, kminu czy garam masala - mieszanki przypraw indyjskich.
Wszystkie te aromaty sprawiają ze kurczak staje się naprawdę królewskim daniem.
Warto sięgnąć po kuchnie świata i poznawać nowe smaki.
Spróbujcie sami. 
Zapraszam.







Składniki : 

  • 4 - 5 dużych udek z kurczaka ( udko i palka )
  • ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 3 goździki lub 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 kubka wody
  • 4 łyżki mielonych migdałów lub 3 łyżki maczki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do podsmażenia
  • 2 duże cebule
  • kubek jogurtu greckiego
  • kubek bulionu warzywnego
  • 1 kubek śmietany lub creme fresch
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 2 garści płatków z migdałów
  • sol i pierz do smaku







Sposób przygotowania.

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbywamy się zbędnego tłuszczu i skory. Kazda pałkę przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ).
Oprószamy sola i pieprzem. 
W dużym garnku, brytfance lub po prostu w dużej patelni podsmażamy na zloty kolor nasze mięso na odrobinie oleju. Odkładamy na talerz.
W tym samym garnku po kurczakach wrzucamy pokrojona drobno cebule + liście laurowe + kardamon + goździki + cynamon = smażymy chwilkę do zeszklenia.
W miedzy czasie w food procesorze lub malakserze miksujemy na jednolita masę : imbir + czosnek + kolendrę + płatki chilli + pół kubka wody + mielone migdały lub mączkę ziemniaczana. 
Całość dolewamy do naszej cebuli.
Mieszamy i dokładamy : jogurt grecki + śmietanę + bulion warzywny + brązowy cukier lub miód + sol + pieprz + rodzinki = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem nasze podsmażone kawałki kurczaka i całość gotujemy ok. 20 minut.
Sos w tym czasie zgęstnieje a nasze mięso będzie bardzo mięciutkie i soczyste.
Przed końcem posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Mozna także posypać świeżą kolędra lub pietruszka.
Podajemy np. z ryżem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...