Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po indyjsku.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Kuchnia indyjska to kuchnia pełna aromatów, przypraw i kolorów. Jedna z najbardziej barwnych kuchni świata.
Kurczak w sosie curry , jego odmiany czy kurczak mughlai to niektóre z najbardziej znanych i rozpowszechnionych na całym świecie dan.
Moj pierwszy przepis z kuchni indyjskiej wpadł mi w ręce bardzo dawno temu i był autorstwa bogini kuchni Nigelli Lowson. 
Od tamtej pory coraz bardziej zagłębiam się w temacie kuchni indyjskiej i za każdym razem gdy wracam do tego przepisu eksperymentuje i robię go na inne sposoby.
Ten kurczak to zapachy cynamonu, imbiru, czosnku ale także curry, kurkumy, kminu czy garam masala - mieszanki przypraw indyjskich.
Wszystkie te aromaty sprawiają ze kurczak staje się naprawdę królewskim daniem.
Warto sięgnąć po kuchnie świata i poznawać nowe smaki.
Spróbujcie sami. 
Zapraszam.







Składniki : 

  • 4 - 5 dużych udek z kurczaka ( udko i palka )
  • ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 3 goździki lub 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 kubka wody
  • 4 łyżki mielonych migdałów lub 3 łyżki maczki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do podsmażenia
  • 2 duże cebule
  • kubek jogurtu greckiego
  • kubek bulionu warzywnego
  • 1 kubek śmietany lub creme fresch
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 2 garści płatków z migdałów
  • sol i pierz do smaku







Sposób przygotowania.

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbywamy się zbędnego tłuszczu i skory. Kazda pałkę przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ).
Oprószamy sola i pieprzem. 
W dużym garnku, brytfance lub po prostu w dużej patelni podsmażamy na zloty kolor nasze mięso na odrobinie oleju. Odkładamy na talerz.
W tym samym garnku po kurczakach wrzucamy pokrojona drobno cebule + liście laurowe + kardamon + goździki + cynamon = smażymy chwilkę do zeszklenia.
W miedzy czasie w food procesorze lub malakserze miksujemy na jednolita masę : imbir + czosnek + kolendrę + płatki chilli + pół kubka wody + mielone migdały lub mączkę ziemniaczana. 
Całość dolewamy do naszej cebuli.
Mieszamy i dokładamy : jogurt grecki + śmietanę + bulion warzywny + brązowy cukier lub miód + sol + pieprz + rodzinki = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem nasze podsmażone kawałki kurczaka i całość gotujemy ok. 20 minut.
Sos w tym czasie zgęstnieje a nasze mięso będzie bardzo mięciutkie i soczyste.
Przed końcem posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Mozna także posypać świeżą kolędra lub pietruszka.
Podajemy np. z ryżem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych