www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kuchnia indyjska to kuchnia pełna aromatów, przypraw i kolorów. Jedna z najbardziej barwnych kuchni świata.
Kurczak w sosie curry , jego odmiany czy kurczak mughlai to niektóre z najbardziej znanych i rozpowszechnionych na całym świecie dan.
Moj pierwszy przepis z kuchni indyjskiej wpadł mi w ręce bardzo dawno temu i był autorstwa bogini kuchni Nigelli Lowson.
Od tamtej pory coraz bardziej zagłębiam się w temacie kuchni indyjskiej i za każdym razem gdy wracam do tego przepisu eksperymentuje i robię go na inne sposoby.
Ten kurczak to zapachy cynamonu, imbiru, czosnku ale także curry, kurkumy, kminu czy garam masala - mieszanki przypraw indyjskich.
Wszystkie te aromaty sprawiają ze kurczak staje się naprawdę królewskim daniem.
Warto sięgnąć po kuchnie świata i poznawać nowe smaki.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 4 - 5 dużych udek z kurczaka ( udko i palka )
- ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki kardamonu
- 3 goździki lub 1/2 łyżeczki goździków mielonych
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 kubka wody
- 4 łyżki mielonych migdałów lub 3 łyżki maczki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- olej do podsmażenia
- 2 duże cebule
- kubek jogurtu greckiego
- kubek bulionu warzywnego
- 1 kubek śmietany lub creme fresch
- garść rodzynek
- 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
- 2 garści płatków z migdałów
- sol i pierz do smaku
Sposób przygotowania.
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbywamy się zbędnego tłuszczu i skory. Kazda pałkę przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ).
Oprószamy sola i pieprzem.
W dużym garnku, brytfance lub po prostu w dużej patelni podsmażamy na zloty kolor nasze mięso na odrobinie oleju. Odkładamy na talerz.
W tym samym garnku po kurczakach wrzucamy pokrojona drobno cebule + liście laurowe + kardamon + goździki + cynamon = smażymy chwilkę do zeszklenia.
W miedzy czasie w food procesorze lub malakserze miksujemy na jednolita masę : imbir + czosnek + kolendrę + płatki chilli + pół kubka wody + mielone migdały lub mączkę ziemniaczana.
Całość dolewamy do naszej cebuli.
Mieszamy i dokładamy : jogurt grecki + śmietanę + bulion warzywny + brązowy cukier lub miód + sol + pieprz + rodzinki = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem nasze podsmażone kawałki kurczaka i całość gotujemy ok. 20 minut.
Sos w tym czasie zgęstnieje a nasze mięso będzie bardzo mięciutkie i soczyste.
Przed końcem posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Mozna także posypać świeżą kolędra lub pietruszka.
Podajemy np. z ryżem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz