Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po indyjsku.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Kuchnia indyjska to kuchnia pełna aromatów, przypraw i kolorów. Jedna z najbardziej barwnych kuchni świata.
Kurczak w sosie curry , jego odmiany czy kurczak mughlai to niektóre z najbardziej znanych i rozpowszechnionych na całym świecie dan.
Moj pierwszy przepis z kuchni indyjskiej wpadł mi w ręce bardzo dawno temu i był autorstwa bogini kuchni Nigelli Lowson. 
Od tamtej pory coraz bardziej zagłębiam się w temacie kuchni indyjskiej i za każdym razem gdy wracam do tego przepisu eksperymentuje i robię go na inne sposoby.
Ten kurczak to zapachy cynamonu, imbiru, czosnku ale także curry, kurkumy, kminu czy garam masala - mieszanki przypraw indyjskich.
Wszystkie te aromaty sprawiają ze kurczak staje się naprawdę królewskim daniem.
Warto sięgnąć po kuchnie świata i poznawać nowe smaki.
Spróbujcie sami. 
Zapraszam.







Składniki : 

  • 4 - 5 dużych udek z kurczaka ( udko i palka )
  • ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 3 goździki lub 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 kubka wody
  • 4 łyżki mielonych migdałów lub 3 łyżki maczki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do podsmażenia
  • 2 duże cebule
  • kubek jogurtu greckiego
  • kubek bulionu warzywnego
  • 1 kubek śmietany lub creme fresch
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 2 garści płatków z migdałów
  • sol i pierz do smaku







Sposób przygotowania.

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Pozbywamy się zbędnego tłuszczu i skory. Kazda pałkę przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ).
Oprószamy sola i pieprzem. 
W dużym garnku, brytfance lub po prostu w dużej patelni podsmażamy na zloty kolor nasze mięso na odrobinie oleju. Odkładamy na talerz.
W tym samym garnku po kurczakach wrzucamy pokrojona drobno cebule + liście laurowe + kardamon + goździki + cynamon = smażymy chwilkę do zeszklenia.
W miedzy czasie w food procesorze lub malakserze miksujemy na jednolita masę : imbir + czosnek + kolendrę + płatki chilli + pół kubka wody + mielone migdały lub mączkę ziemniaczana. 
Całość dolewamy do naszej cebuli.
Mieszamy i dokładamy : jogurt grecki + śmietanę + bulion warzywny + brązowy cukier lub miód + sol + pieprz + rodzinki = całość zagotowujemy.
Wrzucamy z powrotem nasze podsmażone kawałki kurczaka i całość gotujemy ok. 20 minut.
Sos w tym czasie zgęstnieje a nasze mięso będzie bardzo mięciutkie i soczyste.
Przed końcem posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Mozna także posypać świeżą kolędra lub pietruszka.
Podajemy np. z ryżem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...