Przejdź do głównej zawartości

Pieczone soczyste udka.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mięso drobiowe - myślę ze najbardziej popularne i lubiane. Wariacji i sposobów na nie - miliony.
Dziś chciałabym Was zachęcić do jednego z moim sposobów na nie.
Nie wymaga zbyt dużo czasu, nie jest tez skomplikowane a smakuje super. Mozecie zamarynować i spokojnie odstawić do czasu obiadu a aromaty ziół pięknie doprawia mięso.
Jako dodatek super smakuje z sałatą lub innymi ulubionymi surówkami.
Zapraszam i zachęcam do spróbowania.






Składniki : 

  • 4-5 dużych udek z kurczaka
  • 1 łyżka suszonek cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 1 gałązka ( kilka listków ) szałwi 
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 2 łyżek oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )
  • 2 łyżki syropu z granatu ( opcjonalnie )









Sposób przygotowania : 

Mięso myjemy i osuszamy. Obcinamy zbędne tłuszcze i nadmiar skory. Przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ). Możemy także naciąć z góry każdy kawałek mięsa aby lepiej przeszedł przyprawami.
Całość przekładamy od razu do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Przyprawiamy.
Wrzucamy świeże gałązki rozmarynu + oregano + szalwi. Jeżeli chcemy możemy najpierw zioła drobno posiekać ale nie jest to konieczne. Mozna je po prostu po upieczeniu usunąć tak jak są w całości.
Dorzucamy : przyprawę 5 smaków + sol + pieprz + cale ząbki czosnku + papryka słodka + papryka chilli + syrop z granatu + olej = całość dokładnie wmasowujemy w nasze kawałki mięsa.
Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.
Mozna także na noc do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. i pieczemy ok. 1 godziny = 1godz. i  20 minut.
Tutaj dużo zależy od piekarnika. Lepiej czasem mniejsza temperatura i dłużej niż zbyt szybko spiec mięso i wysuszyć.
Po tym czasie nasze mięso będzie mięciutkie i soczyste.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...