Przejdź do głównej zawartości

Pieczone soczyste udka.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mięso drobiowe - myślę ze najbardziej popularne i lubiane. Wariacji i sposobów na nie - miliony.
Dziś chciałabym Was zachęcić do jednego z moim sposobów na nie.
Nie wymaga zbyt dużo czasu, nie jest tez skomplikowane a smakuje super. Mozecie zamarynować i spokojnie odstawić do czasu obiadu a aromaty ziół pięknie doprawia mięso.
Jako dodatek super smakuje z sałatą lub innymi ulubionymi surówkami.
Zapraszam i zachęcam do spróbowania.






Składniki : 

  • 4-5 dużych udek z kurczaka
  • 1 łyżka suszonek cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 1 gałązka ( kilka listków ) szałwi 
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 2 łyżek oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )
  • 2 łyżki syropu z granatu ( opcjonalnie )









Sposób przygotowania : 

Mięso myjemy i osuszamy. Obcinamy zbędne tłuszcze i nadmiar skory. Przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ). Możemy także naciąć z góry każdy kawałek mięsa aby lepiej przeszedł przyprawami.
Całość przekładamy od razu do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Przyprawiamy.
Wrzucamy świeże gałązki rozmarynu + oregano + szalwi. Jeżeli chcemy możemy najpierw zioła drobno posiekać ale nie jest to konieczne. Mozna je po prostu po upieczeniu usunąć tak jak są w całości.
Dorzucamy : przyprawę 5 smaków + sol + pieprz + cale ząbki czosnku + papryka słodka + papryka chilli + syrop z granatu + olej = całość dokładnie wmasowujemy w nasze kawałki mięsa.
Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.
Mozna także na noc do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. i pieczemy ok. 1 godziny = 1godz. i  20 minut.
Tutaj dużo zależy od piekarnika. Lepiej czasem mniejsza temperatura i dłużej niż zbyt szybko spiec mięso i wysuszyć.
Po tym czasie nasze mięso będzie mięciutkie i soczyste.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych