www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mięso drobiowe - myślę ze najbardziej popularne i lubiane. Wariacji i sposobów na nie - miliony.
Dziś chciałabym Was zachęcić do jednego z moim sposobów na nie.
Nie wymaga zbyt dużo czasu, nie jest tez skomplikowane a smakuje super. Mozecie zamarynować i spokojnie odstawić do czasu obiadu a aromaty ziół pięknie doprawia mięso.
Jako dodatek super smakuje z sałatą lub innymi ulubionymi surówkami.
Zapraszam i zachęcam do spróbowania.
Składniki :
- 4-5 dużych udek z kurczaka
- 1 łyżka suszonek cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 gałązki świeżego oregano
- 1 gałązka ( kilka listków ) szałwi
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- ok. 2 łyżek oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )
- 2 łyżki syropu z granatu ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania :
Całość przekładamy od razu do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Przyprawiamy.
Wrzucamy świeże gałązki rozmarynu + oregano + szalwi. Jeżeli chcemy możemy najpierw zioła drobno posiekać ale nie jest to konieczne. Mozna je po prostu po upieczeniu usunąć tak jak są w całości.
Dorzucamy : przyprawę 5 smaków + sol + pieprz + cale ząbki czosnku + papryka słodka + papryka chilli + syrop z granatu + olej = całość dokładnie wmasowujemy w nasze kawałki mięsa.
Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.
Mozna także na noc do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. i pieczemy ok. 1 godziny = 1godz. i 20 minut.
Tutaj dużo zależy od piekarnika. Lepiej czasem mniejsza temperatura i dłużej niż zbyt szybko spiec mięso i wysuszyć.
Po tym czasie nasze mięso będzie mięciutkie i soczyste.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz