Przejdź do głównej zawartości

Pieczone soczyste udka.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mięso drobiowe - myślę ze najbardziej popularne i lubiane. Wariacji i sposobów na nie - miliony.
Dziś chciałabym Was zachęcić do jednego z moim sposobów na nie.
Nie wymaga zbyt dużo czasu, nie jest tez skomplikowane a smakuje super. Mozecie zamarynować i spokojnie odstawić do czasu obiadu a aromaty ziół pięknie doprawia mięso.
Jako dodatek super smakuje z sałatą lub innymi ulubionymi surówkami.
Zapraszam i zachęcam do spróbowania.






Składniki : 

  • 4-5 dużych udek z kurczaka
  • 1 łyżka suszonek cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • 1 gałązka ( kilka listków ) szałwi 
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • ok. 2 łyżek oleju czosnkowego ( można zastąpić zwykłym )
  • 2 łyżki syropu z granatu ( opcjonalnie )









Sposób przygotowania : 

Mięso myjemy i osuszamy. Obcinamy zbędne tłuszcze i nadmiar skory. Przekrawamy na pół ( udko i palka osobno ). Możemy także naciąć z góry każdy kawałek mięsa aby lepiej przeszedł przyprawami.
Całość przekładamy od razu do naczynia w którym będziemy zapiekać.
Przyprawiamy.
Wrzucamy świeże gałązki rozmarynu + oregano + szalwi. Jeżeli chcemy możemy najpierw zioła drobno posiekać ale nie jest to konieczne. Mozna je po prostu po upieczeniu usunąć tak jak są w całości.
Dorzucamy : przyprawę 5 smaków + sol + pieprz + cale ząbki czosnku + papryka słodka + papryka chilli + syrop z granatu + olej = całość dokładnie wmasowujemy w nasze kawałki mięsa.
Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.
Mozna także na noc do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C. i pieczemy ok. 1 godziny = 1godz. i  20 minut.
Tutaj dużo zależy od piekarnika. Lepiej czasem mniejsza temperatura i dłużej niż zbyt szybko spiec mięso i wysuszyć.
Po tym czasie nasze mięso będzie mięciutkie i soczyste.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...