www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Prosta i szybka propozycja na obiad. Mozna by powiedzieć ze dobra alternatywa dla klasycznego spaghetti.
Tego typu dania są bardzo popularne we Włoszech a od dziś mogą zagościć w tej wersji na Waszym stole.
Gdy kupowałam te kiełbaski właściwie nie miałam jeszcze pomysłu co z nich zrobię, ale chciałam aby było smaczne i szybko bo wygłodniała rodzinka czekała za plecami :).
Myślę ze wyszło super smacznie - rodzinka zadowolona :) - dostałam buziaka :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 opakowanie kiełbasek ze świeżego mięsa zmielonego
- 4 cebule
- 3 cebule czerwone
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka Worcestershire sosu
- 1 łyżka octu winnego cytrynowego ( można zamienić na sok z cytryny i odrobinę białego wina )
- 1-2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- 3-4 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 kubka wody
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- garść pietruszki świeżej
Zaczynamy od kiełbasek.
Jeśli kiełbaski są dość długie przekrawamy je na pół. Tak jak są zostawiamy we flaku.
W dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na złoto z każdej strony nasze kiełbaski. Wykładamy na talerz.
Na patelni po kiełbaskach wrzucamy nasze cebule pokrojone w piórka. Jeśli kiełbaski były chude i nie zostawiły zbyt dużo tłuszczu na patelni możemy dolać odrobinę oleju.
Cebule doprawiamy sola + pieprzem + cukier + kminek + koper + czosnek = smażymy dokładnie aż zacznie nam przypominać konfiturę. Bedzie mięciutka, bardzo brązowa i gęsta.
Dolewamy wodę + Worcestershier sos + pastę pomidorowa + ocet balsamiczny + ocet winny + miód = mieszamy całość i gotujemy chwilkę do zgęstnienia.
Dokładamy na koniec nasze kiełbaski i całość jeszcze chwilkę zagotowujemy.
Posypujemy pietruszka świeżą.
Podajemy np. z makaronem typu wstążki.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz