Przejdź do głównej zawartości

Kiełbaski w sosie cebulowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Prosta i szybka propozycja na obiad. Mozna by powiedzieć ze dobra alternatywa dla klasycznego spaghetti.
Tego typu dania są bardzo popularne we Włoszech a od dziś mogą zagościć w tej wersji na Waszym stole.

Gdy kupowałam te kiełbaski właściwie nie miałam jeszcze pomysłu co z nich zrobię, ale chciałam aby było smaczne i szybko bo wygłodniała rodzinka czekała za plecami :).
Myślę ze wyszło super smacznie - rodzinka zadowolona :) - dostałam buziaka :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 opakowanie kiełbasek ze świeżego mięsa zmielonego
  • 4 cebule 
  • 3 cebule czerwone
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka Worcestershire sosu
  • 1 łyżka octu winnego cytrynowego ( można zamienić na sok z cytryny i odrobinę białego wina )
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 3-4 łyżki pasty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 kubka wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • garść pietruszki świeżej











Sposób przygotowania


Zaczynamy od kiełbasek.
Jeśli kiełbaski są dość długie przekrawamy je na pół. Tak jak są zostawiamy we flaku.
W dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na złoto z każdej strony nasze kiełbaski. Wykładamy na talerz.
Na patelni po kiełbaskach wrzucamy nasze cebule pokrojone w piórka. Jeśli kiełbaski były chude i nie zostawiły zbyt dużo tłuszczu na patelni możemy dolać odrobinę oleju.
Cebule doprawiamy sola + pieprzem + cukier + kminek + koper + czosnek = smażymy dokładnie aż zacznie nam przypominać konfiturę. Bedzie mięciutka, bardzo brązowa i gęsta.
Dolewamy wodę + Worcestershier sos + pastę pomidorowa + ocet balsamiczny + ocet winny + miód = mieszamy całość i gotujemy chwilkę do zgęstnienia.
Dokładamy na koniec nasze kiełbaski i całość jeszcze chwilkę zagotowujemy.
Posypujemy pietruszka świeżą.
Podajemy np. z makaronem typu wstążki.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych