Przejdź do głównej zawartości

Kiełbaski w sosie cebulowym.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Prosta i szybka propozycja na obiad. Mozna by powiedzieć ze dobra alternatywa dla klasycznego spaghetti.
Tego typu dania są bardzo popularne we Włoszech a od dziś mogą zagościć w tej wersji na Waszym stole.

Gdy kupowałam te kiełbaski właściwie nie miałam jeszcze pomysłu co z nich zrobię, ale chciałam aby było smaczne i szybko bo wygłodniała rodzinka czekała za plecami :).
Myślę ze wyszło super smacznie - rodzinka zadowolona :) - dostałam buziaka :)).
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 opakowanie kiełbasek ze świeżego mięsa zmielonego
  • 4 cebule 
  • 3 cebule czerwone
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka Worcestershire sosu
  • 1 łyżka octu winnego cytrynowego ( można zamienić na sok z cytryny i odrobinę białego wina )
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 3-4 łyżki pasty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 kubka wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • garść pietruszki świeżej











Sposób przygotowania


Zaczynamy od kiełbasek.
Jeśli kiełbaski są dość długie przekrawamy je na pół. Tak jak są zostawiamy we flaku.
W dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na złoto z każdej strony nasze kiełbaski. Wykładamy na talerz.
Na patelni po kiełbaskach wrzucamy nasze cebule pokrojone w piórka. Jeśli kiełbaski były chude i nie zostawiły zbyt dużo tłuszczu na patelni możemy dolać odrobinę oleju.
Cebule doprawiamy sola + pieprzem + cukier + kminek + koper + czosnek = smażymy dokładnie aż zacznie nam przypominać konfiturę. Bedzie mięciutka, bardzo brązowa i gęsta.
Dolewamy wodę + Worcestershier sos + pastę pomidorowa + ocet balsamiczny + ocet winny + miód = mieszamy całość i gotujemy chwilkę do zgęstnienia.
Dokładamy na koniec nasze kiełbaski i całość jeszcze chwilkę zagotowujemy.
Posypujemy pietruszka świeżą.
Podajemy np. z makaronem typu wstążki.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...