Przejdź do głównej zawartości

Babka złocista - aromatyczna.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Małymi krokami zbliżamy się do Świat Wielkanocnych. W związku z tym na pewno większość z nas myśli już pomału co przygotuje na te dni.
Oto jedna z propozycji której na pewno nie powinno zabraknąć na naszych stolach.
Jest to prosty przepis, nie wymaga dużo pracy a smakuje pysznie.
Mozecie tez zrobić go w mniejszych foremkach i będzie super do Wielkanocnego koszyczka.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 2 kubki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 kubek cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 2 pomarańcze ( skorka i sok )








Sposób przygotowania : 

Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Foremkę w której będziemy piec ( użyłam keksowki ) smarujemy dokładnie masłem. Odkładamy.
Do misy robota kuchennego wrzucamy margarynę + cukier = miksujemy na puszysta i jasna masę.
Dorzucamy miksując dalej po kolei jajka.
Pomarańcze dobrze umyte i osuszone ścieramy na drobnej tarte i wyciskamy z nich sok. Całość dokładamy do ciasta.
Dodajemy extrakt waniliowy.
Na koniec wsypujemy make + proszek do pieczenia =  miksujemy do połączenia składników.
Całość powinna nam wyjść bardzo puszysta.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 50 minut. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem czy środek jest upieczony.
Studzimy.
Mozna polukrować.
Gotowe.
Zycze smacznego i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych