Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka maślane z żurawiną i tonkabohnen.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Słoneczko pięknie świeci, ptaszki rozśpiewały się już na całego i nawet owadów jakość coraz więcej.
Powoli wszystko budzi się do życia czyli mamy wiosnę :).

Propozycja na dziś to super maślane w smaku, super kruche a za sprawa czarodziejskiej przyprawy ( Tonkabohnen )  niesamowicie aromatyczne ciasteczka.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 2 szklanki maki
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 100 gram suszonej żurawiny
  • 200 gram masła zimne
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki potartej na tarce przyprawy Tonkabohnen ( przyprawa ta aromatem przypomina wanilie )









Sposób przygotowania :


Do food procesora lub jeśli nie posiadamy to do dużej miski wrzucamy : masło pokrojone w kostkę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na kruszonkę. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to najlepiej przy pomocy noża posiekać na drobna kruszonkę.
Dodajemy jajka + przyprawę tonkabohnen i dalej miksujemy.
Na koniec dosypujemy suche składniki : maka + budyń + proszek do pieczenia + sol + drobniej pokrojona żurawinę = miksujemy do połączenia. 
Następnie zagniatamy już ręcznie na podsypanej stolnicy i rolujemy w dwa równe wałeczki.
Każdy wałeczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i przy pomocy ostrego noża tniemy na ok. 2 cm plasterki.
Każdy układamy płasko obok siebie na blaszce w lekkim odstępie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Studzimy. 
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych