Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka maślane z żurawiną i tonkabohnen.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Słoneczko pięknie świeci, ptaszki rozśpiewały się już na całego i nawet owadów jakość coraz więcej.
Powoli wszystko budzi się do życia czyli mamy wiosnę :).

Propozycja na dziś to super maślane w smaku, super kruche a za sprawa czarodziejskiej przyprawy ( Tonkabohnen )  niesamowicie aromatyczne ciasteczka.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 2 szklanki maki
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 100 gram suszonej żurawiny
  • 200 gram masła zimne
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki potartej na tarce przyprawy Tonkabohnen ( przyprawa ta aromatem przypomina wanilie )









Sposób przygotowania :


Do food procesora lub jeśli nie posiadamy to do dużej miski wrzucamy : masło pokrojone w kostkę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na kruszonkę. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to najlepiej przy pomocy noża posiekać na drobna kruszonkę.
Dodajemy jajka + przyprawę tonkabohnen i dalej miksujemy.
Na koniec dosypujemy suche składniki : maka + budyń + proszek do pieczenia + sol + drobniej pokrojona żurawinę = miksujemy do połączenia. 
Następnie zagniatamy już ręcznie na podsypanej stolnicy i rolujemy w dwa równe wałeczki.
Każdy wałeczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i przy pomocy ostrego noża tniemy na ok. 2 cm plasterki.
Każdy układamy płasko obok siebie na blaszce w lekkim odstępie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Studzimy. 
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...