www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Słoneczko pięknie świeci, ptaszki rozśpiewały się już na całego i nawet owadów jakość coraz więcej.
Powoli wszystko budzi się do życia czyli mamy wiosnę :).
Propozycja na dziś to super maślane w smaku, super kruche a za sprawa czarodziejskiej przyprawy ( Tonkabohnen ) niesamowicie aromatyczne ciasteczka.
Zapraszam.
Składniki :
- 2 szklanki maki
- 1 budyń waniliowy ( proszek )
- 100 gram suszonej żurawiny
- 200 gram masła zimne
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki potartej na tarce przyprawy Tonkabohnen ( przyprawa ta aromatem przypomina wanilie )
Do food procesora lub jeśli nie posiadamy to do dużej miski wrzucamy : masło pokrojone w kostkę + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na kruszonkę. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to najlepiej przy pomocy noża posiekać na drobna kruszonkę.
Dodajemy jajka + przyprawę tonkabohnen i dalej miksujemy.
Na koniec dosypujemy suche składniki : maka + budyń + proszek do pieczenia + sol + drobniej pokrojona żurawinę = miksujemy do połączenia.
Następnie zagniatamy już ręcznie na podsypanej stolnicy i rolujemy w dwa równe wałeczki.
Każdy wałeczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Blaszki do ciastek wykładamy papierem do pieczenia.
Nasze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i przy pomocy ostrego noża tniemy na ok. 2 cm plasterki.
Każdy układamy płasko obok siebie na blaszce w lekkim odstępie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20 minut. Do lekkiego zrumienienia.
Studzimy.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz