Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy - przepyszny i najlepszy.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Macie może wrażenie ze po tym okresie zimowym czegoś Wam brakuje ? Coś byście zjedli ale sami nie wiecie co. A może Waszym pociechom już znudziły się kanapki na drugie śniadanie do szkoły ? 
Bardzo proszę super alternatywa na coś pysznego na drugie śniadanie lub na podwieczorek. 
A jeśli jeszcze macie w domu banany które Waszym zdaniem już nieco straciły uroku to jesteście już o krok od super pychotki na Waszym stole.
Wystarczy odpalić piekarnik i szybciutko zmiksować składniki i macie coś pysznego w dosłownie kilka chwil.
Zapraszam.









Składniki : 

  • 200 gram masła miękkiego
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 3/4 kubka maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice ( można zastąpić cynamonem, kardamonem, przyprawa do piernika )
  • szczypta soli
  • 4 banany ( bardzo dojrzale )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki creme fraiche ( można zastąpić dobrym jogurtem greckim )
  • 1/2 kubka wiórków kokosowych







Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszkę - keksowke smarujemy masłem.
Do miksera wrzucamy miękkie masło + cukier = miksujemy na puszysta masę.
Dodajemy jajka + wanilie + rozgniecione banany = miksujemy do połączenia.
Następnie dorzucamy creme fraiche + wiórki kokosowe = mieszamy do połączenia.
Na koniec wsypujemy make + sodę + proszek do pieczenia + przyprawy + sol = mieszamy sekundę do połączenia składników.
Całość przekładamy do naszej nasmarowanej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem środek czy jest suchy.
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...