Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna, domowa rolada.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszna roladę, którą możecie przygotować i podać na ciepło do obiadu lub na zimno zużywać na bieżąco zamiast wędliny np.
Fajnie smakuje i jest myślę dobra propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. 
Nie zajmuje dużo czasu a na pewno będzie smakowała.
Użyłam do niej mojego domowego pesto, jeśli macie ochotę do zapraszam po przepis na moja strone :) (  http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html  ) ale oczywiście możecie tez użyć kupnego.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 pierś z indyka lub 4-5 dużych steków gotowych z indyka
  • 2 łyżki pesto
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka kropel Worcestershire ( można zastąpić ciemnym octem balsamicznym )
  • 1 łyżka soja sos 
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy do podsmażenia






Sposób przygotowania : 


Jeżeli mamy ochotę i będziemy robić sami pesto ( polecam bo naprawdę warto ) to najlepiej zacząć właśnie od jego przygotowania . Takie dobrze zrobione możecie mieć zawsze w słoiku w lodowce i zużywać na bieżąco.
Link podałam wyżej w opisie lub wystarczy wbić na mojej stronie w wyszukiwarce : pesto bazyliowo - pietruszkowe.
Jeśli ten etap mamy gotowy, przechodzimy do przygotowania mięsa.
Jeżeli macie cala pierś z indyka to najlepiej rozciąć ja na pół, prawie do końca i otworzyć jak książkę.
Tłuczkiem do mies rozbijamy ja dokładnie na dość cienka , dużą powierzchnie.
Jeżeli natomiast mamy tylko gotowe plastry z indyka to każdy rozbijamy cienko tłuczkiem do mies i układamy jak puzzle jeden obok drugiego. Tworząc tym samym jedna całość. Końcówki najlepiej lekko ponakładać na siebie wtedy przy zawijaniu rolada nie będzie się rozchodziła.
Mięso odkładamy na sekundę.
Do malaksera - blendera wrzucamy : kawałki boczku + obrane ząbki czosnku + pesto + musztardę + sos Worcestershire + soja sos = całość miksujemy na gładką masę.
Nie dodawałam na tym etapie soli i pieprzu ponieważ moje pesto ma już go w sobie a oprócz tego jest słony boczek. Jeżeli jednak robicie z kupnym pesto najlepiej sprawdzić i doprawić według własnego smaku.
Nasze przygotowane wcześniej mięso teraz smarujemy po całość nasza przygotowana masa równomiernie i zwijamy całość jak roladę.
Przy pomocy sznurka bawełnianego zawiązujemy mięso aby trzymało kształt podczas pieczenia.
Oprószamy lekko z góry sola i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
W miedzy czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa my podsmażamy nasze mięso lekko z każdej strony na patelni.
Mięso ma się tylko przyrumienić lekko a w środku pozostać surowe.
Podsmażone przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut.
Dobrze jest pierwsze 15 minut przykryć mięso folia do zapiekania aby zbyt  mocno się nie zrumieniło.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych