www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszna roladę, którą możecie przygotować i podać na ciepło do obiadu lub na zimno zużywać na bieżąco zamiast wędliny np.
Fajnie smakuje i jest myślę dobra propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Nie zajmuje dużo czasu a na pewno będzie smakowała.
Użyłam do niej mojego domowego pesto, jeśli macie ochotę do zapraszam po przepis na moja strone :) ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html ) ale oczywiście możecie tez użyć kupnego.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.
Składniki :
- 1 pierś z indyka lub 4-5 dużych steków gotowych z indyka
- 2 łyżki pesto
- 2 łyżeczki musztardy
- 100 gram wędzonego boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka kropel Worcestershire ( można zastąpić ciemnym octem balsamicznym )
- 1 łyżka soja sos
- sol i pieprz do smaku
- odrobina oliwy do podsmażenia
Sposób przygotowania :
Jeżeli mamy ochotę i będziemy robić sami pesto ( polecam bo naprawdę warto ) to najlepiej zacząć właśnie od jego przygotowania . Takie dobrze zrobione możecie mieć zawsze w słoiku w lodowce i zużywać na bieżąco.
Link podałam wyżej w opisie lub wystarczy wbić na mojej stronie w wyszukiwarce : pesto bazyliowo - pietruszkowe.
Jeśli ten etap mamy gotowy, przechodzimy do przygotowania mięsa.
Jeżeli macie cala pierś z indyka to najlepiej rozciąć ja na pół, prawie do końca i otworzyć jak książkę.
Tłuczkiem do mies rozbijamy ja dokładnie na dość cienka , dużą powierzchnie.
Jeżeli natomiast mamy tylko gotowe plastry z indyka to każdy rozbijamy cienko tłuczkiem do mies i układamy jak puzzle jeden obok drugiego. Tworząc tym samym jedna całość. Końcówki najlepiej lekko ponakładać na siebie wtedy przy zawijaniu rolada nie będzie się rozchodziła.
Mięso odkładamy na sekundę.
Do malaksera - blendera wrzucamy : kawałki boczku + obrane ząbki czosnku + pesto + musztardę + sos Worcestershire + soja sos = całość miksujemy na gładką masę.
Nie dodawałam na tym etapie soli i pieprzu ponieważ moje pesto ma już go w sobie a oprócz tego jest słony boczek. Jeżeli jednak robicie z kupnym pesto najlepiej sprawdzić i doprawić według własnego smaku.
Nasze przygotowane wcześniej mięso teraz smarujemy po całość nasza przygotowana masa równomiernie i zwijamy całość jak roladę.
Przy pomocy sznurka bawełnianego zawiązujemy mięso aby trzymało kształt podczas pieczenia.
Oprószamy lekko z góry sola i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
W miedzy czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa my podsmażamy nasze mięso lekko z każdej strony na patelni.
Mięso ma się tylko przyrumienić lekko a w środku pozostać surowe.
Podsmażone przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut.
Dobrze jest pierwsze 15 minut przykryć mięso folia do zapiekania aby zbyt mocno się nie zrumieniło.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz