Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna, domowa rolada.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszna roladę, którą możecie przygotować i podać na ciepło do obiadu lub na zimno zużywać na bieżąco zamiast wędliny np.
Fajnie smakuje i jest myślę dobra propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. 
Nie zajmuje dużo czasu a na pewno będzie smakowała.
Użyłam do niej mojego domowego pesto, jeśli macie ochotę do zapraszam po przepis na moja strone :) (  http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html  ) ale oczywiście możecie tez użyć kupnego.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 pierś z indyka lub 4-5 dużych steków gotowych z indyka
  • 2 łyżki pesto
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka kropel Worcestershire ( można zastąpić ciemnym octem balsamicznym )
  • 1 łyżka soja sos 
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy do podsmażenia






Sposób przygotowania : 


Jeżeli mamy ochotę i będziemy robić sami pesto ( polecam bo naprawdę warto ) to najlepiej zacząć właśnie od jego przygotowania . Takie dobrze zrobione możecie mieć zawsze w słoiku w lodowce i zużywać na bieżąco.
Link podałam wyżej w opisie lub wystarczy wbić na mojej stronie w wyszukiwarce : pesto bazyliowo - pietruszkowe.
Jeśli ten etap mamy gotowy, przechodzimy do przygotowania mięsa.
Jeżeli macie cala pierś z indyka to najlepiej rozciąć ja na pół, prawie do końca i otworzyć jak książkę.
Tłuczkiem do mies rozbijamy ja dokładnie na dość cienka , dużą powierzchnie.
Jeżeli natomiast mamy tylko gotowe plastry z indyka to każdy rozbijamy cienko tłuczkiem do mies i układamy jak puzzle jeden obok drugiego. Tworząc tym samym jedna całość. Końcówki najlepiej lekko ponakładać na siebie wtedy przy zawijaniu rolada nie będzie się rozchodziła.
Mięso odkładamy na sekundę.
Do malaksera - blendera wrzucamy : kawałki boczku + obrane ząbki czosnku + pesto + musztardę + sos Worcestershire + soja sos = całość miksujemy na gładką masę.
Nie dodawałam na tym etapie soli i pieprzu ponieważ moje pesto ma już go w sobie a oprócz tego jest słony boczek. Jeżeli jednak robicie z kupnym pesto najlepiej sprawdzić i doprawić według własnego smaku.
Nasze przygotowane wcześniej mięso teraz smarujemy po całość nasza przygotowana masa równomiernie i zwijamy całość jak roladę.
Przy pomocy sznurka bawełnianego zawiązujemy mięso aby trzymało kształt podczas pieczenia.
Oprószamy lekko z góry sola i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
W miedzy czasie gdy nasz piekarnik się nagrzewa my podsmażamy nasze mięso lekko z każdej strony na patelni.
Mięso ma się tylko przyrumienić lekko a w środku pozostać surowe.
Podsmażone przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 30 minut.
Dobrze jest pierwsze 15 minut przykryć mięso folia do zapiekania aby zbyt  mocno się nie zrumieniło.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...