Przejdź do głównej zawartości

Kolorowo i zdrowo.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pyszna propozycja na szybkie, zdrowe i kolorowe śniadanie.
Sam widok już zachęca do przekąszenia a nasz organizm na pewno będzie po takim jedzonku szczęśliwy.
No i chyba nie trzeba przekonywać ze sama sałata tutaj to jedno z najzdrowszych warzyw z duza dawka witamin.
Zapraszam do spróbowania.








Składniki : 


  • 2 garści salaty typu mix ( może to być dowolna sałata rzymska, ruccola, liście szpinaku, roszpunka, cykoria itd )
  • garść oliwek czarnych bez pestek
  • garść oliwek zielonych bez pestek ( dodałam faszerowanymi papryka )
  • ok. 100 g sera typu feta
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 plastry chleba typu ciabatta ( można zastąpić bułką pszenna )


    dresing :

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 soku z cytryny limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 1 łyżki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina wody








Sposób przygotowania : 




Sałatę umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku w którym będziemy serwować.
Pomidory myjemy i kroimy w drobna kostkę. Układamy na salacie.
Paprykę myjemy, pozbywamy środka i kroimy na cieńsze paseczki. Układamy na salacie.
Oliwki jeśli chcemy możemy zostawić w całości. Jeśli jednak wolimy mniejsze kawałki to kroimy w plasterki i dosypujemy do całości.
Fete można pokroić w drobniejsza kosteczkę lub po prostu pokruszyć po całości.
Nasza ciabattę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patelni z odrobina oliwy. Mozna doprawić sola i pieprzem.
W czasie gdy nasze pieczywo nabiera złocistości i chrupkości na patelni, możemy przygotować szybko dresing.
W kubeczku łączymy wszystkie składniki dresingu - musztarda + limonka + miód + oliwa + sol + pieprz + woda. Mieszamy całość dokładnie na jednolity sos.
Dobrze jest posmakować dresing i doprawić go według własnego smaku, ponieważ jedni wola np. więcej cytryny lub miodu .
Jak tylko nasze chrupiące grzanki są już gotowe możemy posypać nimi nasza sałatę.
Na koniec polewamy całość naszym dresingiem.
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych