Przejdź do głównej zawartości

Kolorowo i zdrowo.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Pyszna propozycja na szybkie, zdrowe i kolorowe śniadanie.
Sam widok już zachęca do przekąszenia a nasz organizm na pewno będzie po takim jedzonku szczęśliwy.
No i chyba nie trzeba przekonywać ze sama sałata tutaj to jedno z najzdrowszych warzyw z duza dawka witamin.
Zapraszam do spróbowania.








Składniki : 


  • 2 garści salaty typu mix ( może to być dowolna sałata rzymska, ruccola, liście szpinaku, roszpunka, cykoria itd )
  • garść oliwek czarnych bez pestek
  • garść oliwek zielonych bez pestek ( dodałam faszerowanymi papryka )
  • ok. 100 g sera typu feta
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 plastry chleba typu ciabatta ( można zastąpić bułką pszenna )


    dresing :

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 soku z cytryny limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 1 łyżki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz do smaku
  • odrobina wody








Sposób przygotowania : 




Sałatę umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku w którym będziemy serwować.
Pomidory myjemy i kroimy w drobna kostkę. Układamy na salacie.
Paprykę myjemy, pozbywamy środka i kroimy na cieńsze paseczki. Układamy na salacie.
Oliwki jeśli chcemy możemy zostawić w całości. Jeśli jednak wolimy mniejsze kawałki to kroimy w plasterki i dosypujemy do całości.
Fete można pokroić w drobniejsza kosteczkę lub po prostu pokruszyć po całości.
Nasza ciabattę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patelni z odrobina oliwy. Mozna doprawić sola i pieprzem.
W czasie gdy nasze pieczywo nabiera złocistości i chrupkości na patelni, możemy przygotować szybko dresing.
W kubeczku łączymy wszystkie składniki dresingu - musztarda + limonka + miód + oliwa + sol + pieprz + woda. Mieszamy całość dokładnie na jednolity sos.
Dobrze jest posmakować dresing i doprawić go według własnego smaku, ponieważ jedni wola np. więcej cytryny lub miodu .
Jak tylko nasze chrupiące grzanki są już gotowe możemy posypać nimi nasza sałatę.
Na koniec polewamy całość naszym dresingiem.
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...