www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Pyszna propozycja na szybkie, zdrowe i kolorowe śniadanie.
Sam widok już zachęca do przekąszenia a nasz organizm na pewno będzie po takim jedzonku szczęśliwy.
No i chyba nie trzeba przekonywać ze sama sałata tutaj to jedno z najzdrowszych warzyw z duza dawka witamin.
Zapraszam do spróbowania.
Składniki :
- 2 garści salaty typu mix ( może to być dowolna sałata rzymska, ruccola, liście szpinaku, roszpunka, cykoria itd )
- garść oliwek czarnych bez pestek
- garść oliwek zielonych bez pestek ( dodałam faszerowanymi papryka )
- ok. 100 g sera typu feta
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2 plastry chleba typu ciabatta ( można zastąpić bułką pszenna )
dresing :
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 soku z cytryny limonki
- 1 łyżeczka miodu
- ok. 1 łyżki oliwy z oliwek
- sol i pieprz do smaku
- odrobina wody
Sposób przygotowania :
Sałatę umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku w którym będziemy serwować.
Pomidory myjemy i kroimy w drobna kostkę. Układamy na salacie.
Paprykę myjemy, pozbywamy środka i kroimy na cieńsze paseczki. Układamy na salacie.
Oliwki jeśli chcemy możemy zostawić w całości. Jeśli jednak wolimy mniejsze kawałki to kroimy w plasterki i dosypujemy do całości.
Fete można pokroić w drobniejsza kosteczkę lub po prostu pokruszyć po całości.
Nasza ciabattę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patelni z odrobina oliwy. Mozna doprawić sola i pieprzem.
W czasie gdy nasze pieczywo nabiera złocistości i chrupkości na patelni, możemy przygotować szybko dresing.
W kubeczku łączymy wszystkie składniki dresingu - musztarda + limonka + miód + oliwa + sol + pieprz + woda. Mieszamy całość dokładnie na jednolity sos.
Dobrze jest posmakować dresing i doprawić go według własnego smaku, ponieważ jedni wola np. więcej cytryny lub miodu .
Jak tylko nasze chrupiące grzanki są już gotowe możemy posypać nimi nasza sałatę.
Na koniec polewamy całość naszym dresingiem.
Gotowe.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz