Przejdź do głównej zawartości

Cygara z feta, szpinakiem i sosem czosnkowym.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was super przekąskę. Choć przyznam ze u mnie zastąpiła obiad ;))
Male, chrupiące, zapiekane ruloniki z super aromatycznym farszem. 
Jeżeli lubicie fetę i macie dostępny pod ręką świeży szpinak  wystarczy parę chwil i danie gotowe.
Jest naprawdę warte spróbowania - nie będziecie mogli przestać jeść.
A jeśli zrobicie do tego mój super czosnkowy sos ( przepis podam już w następnym poście) to po prostu niebo w gębie :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam.









Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta  typu Yufka  ( u mnie trójkąty gotowe 300 g = 20 szt. )
  • 1 jajko ( żółtko i białko osobno )
  • odrobina mleka
  • ok. 150 g sera typu feta
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sol i pierz do smaku
  • 2 łyżki pasty z papryki ( można zastąpić innym koncentratem który lubicie np. pomidorowym )
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • garść suszonych pomidorów
  • 1 duza cebula
  • odrobina soku z cytryny
  • dodatkowo do posypania ziarna - u mnie mix : sezam + siemię lniane + słonecznik + mak
  • dodatkowo : sos czosnkowy lub sos barbecue do podania










Sposób przygotowania :


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy : posiekana drobno cebule + sol + pieprz + kminek + paprykę słodką + chilli = mieszamy całość.
Gdy cebulka ładnie się zeszkli dorzucamy świeży szpinak i smażymy całość ok. 3-4 minutki. 
Doprawiamy sokiem z cytryny.
Do dużej miski wkładamy nasz przygotowany szpinak + fetę + drobno posiekane suszone pomidory = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy na sekundę na bok.
Przygotowujemy sobie blaszkę i wykładamy ja papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
W kubeczku roztrzepujemy białko z odrobina mleka do smarowania ciasta.
Teraz jeżeli ktoś posiada ciasto yufka w całości - jednym dużym kawałku, dzieli je na duże trójkąty lub prostokąty które potem będzie mógł zwinąć w tzw. cygara.
Jeżeli macie to szczęście dostać gotowe trójkąty - macie ten etap z głowy.
Wystarczy każdy trójkąt posmarować po całości  przygotowanym białkiem z mlekiem, na każdym szerszym kawałku ułożyć po ok. łyżeczce farszu a następnie zwinąć lekko brzegi do środka i całość zrolować na kształt cygara.
Tak postępować z każdym kawałkiem. 
Gotowe ruloniki układamy na przygotowanej blaszce.
Na koniec całość smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia.
Gotowe.
Na gotowo możemy podawać z sałatą i sosami np. sos barbecue i sos czosnkowy.
Przepis na moja wersje sosu barbecue znajdziecie tutaj :  ( http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html )
A przepis na mój super smaczny sos czosnkowy znajdziecie już w następnym poście gdzie zapraszam serdecznie - naprawdę warto :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com














Komentarze

  1. Co to jest ciasto Yufka i gdzie można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yufka to bardzo cienkie ciasto uzywane w kuchni Tureckiej , balkanskiej.Mozna je kupic w duzych platach zrolowanych lub juz pociete w trojkaty. Dostaniesz bez problemu w duzych marketach typu Kaufland lub sklepach z zywnoscia turecka, balkanska. Warto zasiegnac informacji w google. Pozdrawiam 👩‍🍳

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych