www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zaprosić na mój sposób na smaczny, prosty i letni obiad.
Pogoda w większości piękna i ciepła wiec i nasze posiłki zmieniają się na typowo letnie.
U mnie te papryczki występują w roli obiadu wraz w towarzystwie chrupiącej, świeżej salaty.
Są naprawdę bardzo smaczne i sycące a to za sprawa świeżych ziół które dodałam oraz zdrowej kaszy couscous - ale nie tylko :).
Danie możecie przygotować nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki - gotowe w każdej chwili do zapieczenia.
Spróbujcie sami - zapraszam.
Składniki :
- 1/2 kubka kaszy typu couscous
- 4 duże papryki czerwone
- 400 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe )
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe marchewki
- 2 duże łyżki pasty z papryki
- kilka kaparów
- 2 łyżki koncentratu z pomidorów
- 2 świeże dojrzałe pomidory
- ok. 200 - 300 ml bulionu ( u mnie cielęcy- możecie zastąpić drobiowym lub warzywnym )
- garść świeżych liści bazylii
- garść świeżej pietruszki
- garść suszonych pomidorów ( u mnie te w zalewie )
- 1 puszka pomidorów ( 400 g )
- odrobina musztardy
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- ok. 1/2 kubka starego parmezanu
- kilka plasterków żółtego sera ( do obłożenia na górę )
- kilka kropli sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka papryki czerwonej sypkiej
- szczypta chilli
- ok. 1-2 lyzki cukru
Sposób przygotowania :
Danie naprawdę proste i tak naprawdę mimo ilości przypraw w zasadzie szybko dostępnych w domu - nieskomplikowane.
Po prostu wykorzystuje zioła które rosną u mnie w doniczkach.
Z podanych tutaj 4 papryk wyjdzie Wam solidne 8 porcji.
Zaczynamy.
Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy na pół i pozbawiamy tylko niepotrzebnych środków - pestek.
Układamy w naczyniu do zapiekania - najlepiej ciasno obok siebie - skóra do dołu.
Odstawiamy całość na bok i przygotowujemy sos.
Zaczynamy od przygotowania pokrojenia wszystkich warzyw.
Marchewkę obieramy i ścieramy na wiórki.
Cebulkę kroimy drobno.
Czosnek kroimy drobno.
Pomidory kroimy na małą kostkę - jeśli chcemy możemy wyparzyć ze skórki ale nie jest to konieczne.
Suszone pomidory także drobno kroimy.
Jeśli mamy wszystko pokrojone i gotowe zabieramy się łączenie wszystkiego w sos.
Na dużej patelni z odrobina oleju wrzucamy cebule i smażymy ją ok. 1 minuty.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dokładamy przygotowaną marchewkę + suszone oregano + zioła prowansalskie = całość smażymy dalej ok. 1-2 minutki.
Wrzucamy czosnek i smażymy go razem jeszcze kilka sekund.
Do tak przygotowanych warzyw dokładany mięso - cały czas smażąc mieszamy i rozdrabniamy całość.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Smażymy całość ok. 3-5 minut - nasze mięsko ma się podsmażyć i nadmiar płynów odparować.
Wrzucamy : kapary + suszone pomidory + świeże pomidory + pastę z papryki + koncentrat pomidorowy + puszkę pomidorów + chilli + słodką paprykę + cukier + bulion ( lepiej dać mnie i w trakcie dolać gdyby była potrzeba ) = całość gotujemy aż powstanie nam aromatyczny i gesty sos - ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dosypujemy kasze i gotujemy całość cały czas mieszając jeszcze tylko jakieś 3 minutki.
Doprawiamy parmezanem + pietruszką świeżą + bazylią świeżą.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Gesty , gotowy sos porcjujemy w nasze łódeczki z papryki.
Na koniec na górze dekorujemy każdą papryczkę żółtym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Podajemy z dowolna, ulubiona sałatą lub ulubionymi, dowolnymi surówkami.
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz