Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane, faszerowane papryki.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zaprosić na mój sposób na smaczny, prosty i letni obiad.
Pogoda w większości piękna i ciepła wiec i nasze posiłki zmieniają się na typowo letnie.
U mnie te papryczki występują w roli obiadu wraz w towarzystwie chrupiącej, świeżej salaty.
Są naprawdę bardzo smaczne i sycące a to za sprawa świeżych ziół które dodałam oraz zdrowej kaszy couscous - ale nie tylko :).
Danie możecie przygotować nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki  - gotowe w każdej chwili do zapieczenia.
Spróbujcie sami - zapraszam.













Składniki : 



  • 1/2 kubka kaszy typu couscous 
  • 4 duże papryki czerwone
  • 400 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe  )
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe marchewki
  • 2 duże łyżki pasty z papryki
  • kilka kaparów
  • 2 łyżki koncentratu z pomidorów
  • 2 świeże dojrzałe pomidory
  • ok. 200 - 300 ml bulionu ( u mnie cielęcy- możecie zastąpić drobiowym lub warzywnym )
  • garść świeżych liści bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść suszonych pomidorów ( u mnie te w zalewie )
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • odrobina musztardy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ok. 1/2 kubka starego parmezanu
  • kilka plasterków żółtego sera ( do obłożenia na górę )
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej sypkiej
  • szczypta chilli
  • ok. 1-2 lyzki cukru











Sposób przygotowania : 





Danie naprawdę proste i tak naprawdę mimo ilości przypraw w zasadzie szybko dostępnych w domu - nieskomplikowane.
Po prostu wykorzystuje zioła które rosną u mnie w doniczkach.
Z podanych tutaj 4 papryk wyjdzie Wam solidne 8 porcji.
Zaczynamy.
Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy na pół i pozbawiamy tylko niepotrzebnych środków - pestek.
Układamy w naczyniu do zapiekania - najlepiej ciasno obok siebie - skóra do dołu. 
Odstawiamy całość na bok i przygotowujemy sos.
Zaczynamy od przygotowania pokrojenia wszystkich warzyw.
Marchewkę obieramy i ścieramy na wiórki.
Cebulkę kroimy drobno.
Czosnek kroimy drobno.
Pomidory kroimy na małą kostkę - jeśli chcemy możemy wyparzyć ze skórki ale nie jest to konieczne.
Suszone pomidory także drobno kroimy.
Jeśli mamy wszystko pokrojone i gotowe zabieramy się łączenie  wszystkiego w sos.
Na dużej patelni z odrobina oleju wrzucamy cebule i smażymy ją ok. 1 minuty.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dokładamy przygotowaną marchewkę + suszone oregano + zioła prowansalskie = całość smażymy dalej ok. 1-2 minutki.
Wrzucamy czosnek i smażymy go razem jeszcze kilka sekund.
Do tak przygotowanych warzyw dokładany mięso - cały czas smażąc mieszamy i rozdrabniamy całość.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Smażymy całość ok. 3-5 minut - nasze mięsko ma się podsmażyć i nadmiar płynów odparować.
Wrzucamy : kapary + suszone pomidory + świeże pomidory + pastę z papryki + koncentrat pomidorowy + puszkę pomidorów + chilli + słodką paprykę + cukier + bulion ( lepiej dać mnie i w trakcie dolać gdyby była potrzeba ) = całość gotujemy aż powstanie nam aromatyczny i gesty sos - ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dosypujemy kasze i gotujemy całość cały czas mieszając jeszcze tylko jakieś 3 minutki.
Doprawiamy parmezanem + pietruszką świeżą + bazylią świeżą.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Gesty , gotowy sos porcjujemy w nasze łódeczki z papryki.
Na koniec na górze dekorujemy każdą papryczkę żółtym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Podajemy z dowolna, ulubiona sałatą lub ulubionymi, dowolnymi surówkami.
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...