Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane, faszerowane papryki.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zaprosić na mój sposób na smaczny, prosty i letni obiad.
Pogoda w większości piękna i ciepła wiec i nasze posiłki zmieniają się na typowo letnie.
U mnie te papryczki występują w roli obiadu wraz w towarzystwie chrupiącej, świeżej salaty.
Są naprawdę bardzo smaczne i sycące a to za sprawa świeżych ziół które dodałam oraz zdrowej kaszy couscous - ale nie tylko :).
Danie możecie przygotować nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki  - gotowe w każdej chwili do zapieczenia.
Spróbujcie sami - zapraszam.













Składniki : 



  • 1/2 kubka kaszy typu couscous 
  • 4 duże papryki czerwone
  • 400 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe  )
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe marchewki
  • 2 duże łyżki pasty z papryki
  • kilka kaparów
  • 2 łyżki koncentratu z pomidorów
  • 2 świeże dojrzałe pomidory
  • ok. 200 - 300 ml bulionu ( u mnie cielęcy- możecie zastąpić drobiowym lub warzywnym )
  • garść świeżych liści bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść suszonych pomidorów ( u mnie te w zalewie )
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • odrobina musztardy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ok. 1/2 kubka starego parmezanu
  • kilka plasterków żółtego sera ( do obłożenia na górę )
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej sypkiej
  • szczypta chilli
  • ok. 1-2 lyzki cukru











Sposób przygotowania : 





Danie naprawdę proste i tak naprawdę mimo ilości przypraw w zasadzie szybko dostępnych w domu - nieskomplikowane.
Po prostu wykorzystuje zioła które rosną u mnie w doniczkach.
Z podanych tutaj 4 papryk wyjdzie Wam solidne 8 porcji.
Zaczynamy.
Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy na pół i pozbawiamy tylko niepotrzebnych środków - pestek.
Układamy w naczyniu do zapiekania - najlepiej ciasno obok siebie - skóra do dołu. 
Odstawiamy całość na bok i przygotowujemy sos.
Zaczynamy od przygotowania pokrojenia wszystkich warzyw.
Marchewkę obieramy i ścieramy na wiórki.
Cebulkę kroimy drobno.
Czosnek kroimy drobno.
Pomidory kroimy na małą kostkę - jeśli chcemy możemy wyparzyć ze skórki ale nie jest to konieczne.
Suszone pomidory także drobno kroimy.
Jeśli mamy wszystko pokrojone i gotowe zabieramy się łączenie  wszystkiego w sos.
Na dużej patelni z odrobina oleju wrzucamy cebule i smażymy ją ok. 1 minuty.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dokładamy przygotowaną marchewkę + suszone oregano + zioła prowansalskie = całość smażymy dalej ok. 1-2 minutki.
Wrzucamy czosnek i smażymy go razem jeszcze kilka sekund.
Do tak przygotowanych warzyw dokładany mięso - cały czas smażąc mieszamy i rozdrabniamy całość.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Smażymy całość ok. 3-5 minut - nasze mięsko ma się podsmażyć i nadmiar płynów odparować.
Wrzucamy : kapary + suszone pomidory + świeże pomidory + pastę z papryki + koncentrat pomidorowy + puszkę pomidorów + chilli + słodką paprykę + cukier + bulion ( lepiej dać mnie i w trakcie dolać gdyby była potrzeba ) = całość gotujemy aż powstanie nam aromatyczny i gesty sos - ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dosypujemy kasze i gotujemy całość cały czas mieszając jeszcze tylko jakieś 3 minutki.
Doprawiamy parmezanem + pietruszką świeżą + bazylią świeżą.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Gesty , gotowy sos porcjujemy w nasze łódeczki z papryki.
Na koniec na górze dekorujemy każdą papryczkę żółtym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Podajemy z dowolna, ulubiona sałatą lub ulubionymi, dowolnymi surówkami.
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...