Przejdź do głównej zawartości

Kebab - letnia wersja.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Kebab - potrawa kuchni orientalnej, w Polsce znana w odmianie przede wszystkim tureckiej.
Tej konkretniej potrawy odmian jest ponad 20 a i moim zdaniem więcej bo każdy kucharz i kuchnia ma swoje wersje :).
Powszechnie znany ze swojej chrupiącej, podpiekanej bułki typu pita , wraz z różnymi surówkami i sosami. 
Jeśli chodzi o mięso to oryginalnie przede wszystkim króluje baranina , cielęcina czy wieprzowina. U nas europejczyków przyjmuje się chyba najbardziej jednak z mięsem drobiowym.
Wersja z bułką czy zawijana w naleśniku typu lawasz czy nawet podany na talerzu w wersji z frytkami to proste i smaczne danie sprawdzające się jak najbardziej na letnie i upalne dni.
I choć można po prostu pójść i kupić gotowe :) to zachęcam do zrobienia w domu bo to nic trudnego a co najważniejsze wiecie co jecie :)).
Dzisiaj wersja którą robię często przy okazji pieczonego kurczaka. Po prostu gdy piekę na obiad pałki z kurczaka zawsze z myślą o następnym dniu upiekę więcej i mam jak znalazł na szybki obiad - kebab.
Teraz gdy stragany uginają się od świeżych warzyw i aż proszą się do spróbowania, grzechem by było nie wykorzystać tego w naszych potrawach.
Zapraszam.











Składniki : 



  • 1 okrągły chleb  typ turecki do kebabów
  • 4 - 6 pałeczek upieczonych ( u mnie z obiadu )
  • 1/4 główki salaty lodowej 
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 łyżki przyprawy typu gyros




dresing - sos : 



  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pęczek pietruszki świeżej
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulka
  • sol i pieprz najlepiej świeżo mielony
  • 1 łyżeczka musztardy














Sposób przygotowania



Z podanych ilości wychodzą 4 duże kebaby ale oczywiście możecie zmienić proporcje, dokupić więcej chleba i zrobić dowolna ilość.
Jeśli ktoś woli wersje na ostro można dodać odrobinę sosu Sriracha lub inny typu ostry.
Zaczynamy od przygotowania mięsa.
Tak jak napisałam wcześniej u mnie zawsze upieczony kurczak z dnia poprzedniego. Jeśli ktoś nie posiada po prostu może upiec w piekarniku kilka pałeczek. Można tez zrobić ( co często stosuje przy innych wariacjach z kebabem :)) piersi z kurczaka i usmażyć ja na świeżo z przyprawą gyros na patelni. Pamiętajmy jednak ze filet będzie nieco chudszym mięsem i trzeba pamiętać żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. 
Mięso upieczone obieramy na mniejsze cząstki. Odkładamy na talerz.
Chlebek turecki - jeśli jest w całości / okrągły - kroimy na 4 części. Każdy trójkąt rozcinamy na pół - środek pamiętając aby nie przecinać całkowicie - robimy kieszonkę na farsz. Odkładamy.
Przygotowujemy surówkę.
Do dużej miski tniemy na cienkie paseczki sałatę lodową + czerwona paprykę na wiórki + marchewka także na cienkie paseczki ( julienne - sprawnie idzie i bardzo cieniutko odbierakiem do warzyw ) + czerwona cebulka na cienkie piórka = całość mieszamy i odkładamy.
Zabieramy się za dresing.
Do miseczki wrzucamy : jogurt grecki + drobno posiekany szczypiorek + drobno posiekana pietruszka + sol + pieprz do smaku + musztarda ( u mnie typu sarepska ) = całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy.
Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane zaczynamy smażyć mięso, podgrzewać chlebek i wszystko łączyć.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Wrzucamy nasze przygotowane mięso i posypujemy przyprawą gyros = mieszamy i smażymy chwilkę aby nabrało koloru i było lekko chrupiące.
W miedzy czasie na grillu lub patelni grillowanej podgrzewamy nasze chlebki - z obu stron.
Łączymy całość.
Nasz chlebek ( środek ) z obu stron smarujemy odrobina sosu + dokładamy odrobię surówki + mięso + sos + ponownie surówka + mięso + na koniec sos = całość lekko zamykamy i serwujemy.
Gotowe danie w dosłownie kilka minut.
Smakuje małym i dużym, jest dobrym sposobem na niejadków warzyw a do tego każdy może tutaj przygotować wersje z dodatkami jakie najbardziej lubi.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.










www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych