Przejdź do głównej zawartości

Pide - Flatbread w wersji tureckiej z przepysznym serkiem.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Co to takiego Pide ? Tak naprawdę to chlebek pizzowy wypiekany tradycyjnie w Turcji.
Właściwie można powiedzieć ze każdy kraj ma swój sposób na te chlebki bo przecież w Polsce mamy podpłomyki czy cebularze, Indie maja naan , puri , roti , chapati , Hiszpanie maja tortille , Grecja pite , Marokanie harshe , Szwedzi tunnbrod , Armeńczycy lavash , Węgrzy langose a moje ulubione Włochy focaccie czy piade. I można by tutaj wymieniać jeszcze naprawdę wiele krajów i każdy ma swój sposób na tego typu chlebki.
Co je łączy ? W zasadzie trzy rzeczy a dokładnie składniki - mąka, woda i sol. Potem to już w zależności od kraju dochodzą drożdże, sposób ich wypiekania i dodatki .
Moja ulubiona odmiana jak do tej pory do Włoska Focaccia i dziś prezentowana Turecka Pide.
Tą włoską robię bardziej puszystą i nieco wyższą a turecką odmianę uwielbiam za dodanie jogurtu i robię nieco cieńszą.
Jako dodatek u mnie nie wyobrażam sobie nie zrobić serka, który jeśli mieliście kiedyś możliwość jedzenia w Tureckiej restauracji, jest właśnie Tym - lekko czosnkowym , ziołowym ( wariacje tez są różne w zależności od dodatków ).
W każdym razie prezentuje Wam dzisiaj mój sposób który robię w domku przy okazji grilla czy ciepłych, letnich dni  - sprawdza się doskonale i smakuje pysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).











Składniki : 




na Pide ( wychodzą 4 sztuki ) : 


  • 150 g maki pszennej typ 620 ( można zamienić na typ 450 lub 550 )
  • 300 g maki pszennej typ 450 
  • 250 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego ( typ grecki )




dodatki na Pide :


  • odrobina oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina soli np. himalajskiej ( można zastąpić zwykłą grubo zmieloną )
  • garść oliwek czarnych
  • garść oliwek zielonych ( opcjonalnie )
  • świeży rozmaryn
  • garść suszonych pomidorów ( tych  marynowanych w oliwie )
  • kilka listków świeżego oregano
  • odrobina fety





do serka : 



  • 100 - 150 g sera typu feta
  • 1 opakowanie naturalnego serka ( 200 g )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża czerwona papryka
  • pieprz i odrobina soli
  • odrobina świeżego rozmarynu ( ewentualnie suszony )
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny









Sposób przygotowania : 




Zaznaczę ze jeśli chodzi o dodatki na chlebkach możecie przyjąć swoje wariacje i dodać co Wam się podoba . Tutaj podaje moja wersje, którą lubię najbardziej i myślę ze jest uniwersalna do różnego rodzaju dodatków i dan.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebki - najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem w ciągu kilku sekund, pozostawić do wyrastania i mieć z głowy do czasu pieczenia :).
Do mniejszej miseczki odmierzamy ciepłą wodę + cukier + drożdże = całość mieszamy.
Do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast odmierzamy: mąki + sol + przygotowane drożdże + oliwę + jogurt grecki = całość wyrabiamy dość solidnie, jakieś 7 minut. Na gładkie ciasto.
Przekładamy do miski , lekko smarujemy oliwa i wstawiamy pod przykryciem do lodówki - do następnego dnia aby sobie spokojnie wyrastało ( najlepiej na 12 godzin ).
Na następny dzień gdy będziemy chcieli piec nasze chlebki, wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnice.
Tak jak jest delikatnie rozkładamy i dzielimy na 4 części.
Przygotowujemy sobie dwie blaszki z papierem do pieczenia.
Każdą część formujemy w prostokątne , owalne chlebki = układamy na blaszkach.
Przy pomocy palców dociskając ciasto robimy w nim nieregularne wgniecenia ( nie musicie tego robić - możecie pominąć  ).
Piekarnik nastawimy na 200 stop. C.
Skrapiamy każdy chlebek oliwa z oliwek i smarujemy delikatnie po całości przy pomocy pędzelka.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy chlebek układamy dodatki - u mnie pokrojone w plasterki oliwki, listki rozmarynu , drobno pokrojone suszone pomidory , oregano, bazylia i pokruszona odrobina fety.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 - 20 minut.
W miedzy czasie możemy szybciutko przygotować nasz serek do chlebków.
Wszystkie składniki serka : feta + serek naturalny czosnek obrany + papryka świeża pozbawiona nasion + pieprz + odrobina soli + rozmaryn + liście bazylii + świeża pietruszka + kilka kropli cytryny = wkładamy do food procesora i miksujemy na dość gładką masę ( ja osobiście zostawiamy kawałeczki - drobne cząstki, bo tak wole ale możecie zmiksować mocniej.
Tak przygotowany serek serwujemy razem z upieczonym chlebkiem Pide i innymi daniami które będziecie mieli ochotę serwować.
Doskonałe do mies z grilla ale nie tylko bo te chlebki to fajny pomysł także serwowany jako śniadanie :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...