Przejdź do głównej zawartości

Pide - Flatbread w wersji tureckiej z przepysznym serkiem.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Co to takiego Pide ? Tak naprawdę to chlebek pizzowy wypiekany tradycyjnie w Turcji.
Właściwie można powiedzieć ze każdy kraj ma swój sposób na te chlebki bo przecież w Polsce mamy podpłomyki czy cebularze, Indie maja naan , puri , roti , chapati , Hiszpanie maja tortille , Grecja pite , Marokanie harshe , Szwedzi tunnbrod , Armeńczycy lavash , Węgrzy langose a moje ulubione Włochy focaccie czy piade. I można by tutaj wymieniać jeszcze naprawdę wiele krajów i każdy ma swój sposób na tego typu chlebki.
Co je łączy ? W zasadzie trzy rzeczy a dokładnie składniki - mąka, woda i sol. Potem to już w zależności od kraju dochodzą drożdże, sposób ich wypiekania i dodatki .
Moja ulubiona odmiana jak do tej pory do Włoska Focaccia i dziś prezentowana Turecka Pide.
Tą włoską robię bardziej puszystą i nieco wyższą a turecką odmianę uwielbiam za dodanie jogurtu i robię nieco cieńszą.
Jako dodatek u mnie nie wyobrażam sobie nie zrobić serka, który jeśli mieliście kiedyś możliwość jedzenia w Tureckiej restauracji, jest właśnie Tym - lekko czosnkowym , ziołowym ( wariacje tez są różne w zależności od dodatków ).
W każdym razie prezentuje Wam dzisiaj mój sposób który robię w domku przy okazji grilla czy ciepłych, letnich dni  - sprawdza się doskonale i smakuje pysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).











Składniki : 




na Pide ( wychodzą 4 sztuki ) : 


  • 150 g maki pszennej typ 620 ( można zamienić na typ 450 lub 550 )
  • 300 g maki pszennej typ 450 
  • 250 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego ( typ grecki )




dodatki na Pide :


  • odrobina oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina soli np. himalajskiej ( można zastąpić zwykłą grubo zmieloną )
  • garść oliwek czarnych
  • garść oliwek zielonych ( opcjonalnie )
  • świeży rozmaryn
  • garść suszonych pomidorów ( tych  marynowanych w oliwie )
  • kilka listków świeżego oregano
  • odrobina fety





do serka : 



  • 100 - 150 g sera typu feta
  • 1 opakowanie naturalnego serka ( 200 g )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża czerwona papryka
  • pieprz i odrobina soli
  • odrobina świeżego rozmarynu ( ewentualnie suszony )
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny









Sposób przygotowania : 




Zaznaczę ze jeśli chodzi o dodatki na chlebkach możecie przyjąć swoje wariacje i dodać co Wam się podoba . Tutaj podaje moja wersje, którą lubię najbardziej i myślę ze jest uniwersalna do różnego rodzaju dodatków i dan.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebki - najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem w ciągu kilku sekund, pozostawić do wyrastania i mieć z głowy do czasu pieczenia :).
Do mniejszej miseczki odmierzamy ciepłą wodę + cukier + drożdże = całość mieszamy.
Do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast odmierzamy: mąki + sol + przygotowane drożdże + oliwę + jogurt grecki = całość wyrabiamy dość solidnie, jakieś 7 minut. Na gładkie ciasto.
Przekładamy do miski , lekko smarujemy oliwa i wstawiamy pod przykryciem do lodówki - do następnego dnia aby sobie spokojnie wyrastało ( najlepiej na 12 godzin ).
Na następny dzień gdy będziemy chcieli piec nasze chlebki, wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnice.
Tak jak jest delikatnie rozkładamy i dzielimy na 4 części.
Przygotowujemy sobie dwie blaszki z papierem do pieczenia.
Każdą część formujemy w prostokątne , owalne chlebki = układamy na blaszkach.
Przy pomocy palców dociskając ciasto robimy w nim nieregularne wgniecenia ( nie musicie tego robić - możecie pominąć  ).
Piekarnik nastawimy na 200 stop. C.
Skrapiamy każdy chlebek oliwa z oliwek i smarujemy delikatnie po całości przy pomocy pędzelka.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy chlebek układamy dodatki - u mnie pokrojone w plasterki oliwki, listki rozmarynu , drobno pokrojone suszone pomidory , oregano, bazylia i pokruszona odrobina fety.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 - 20 minut.
W miedzy czasie możemy szybciutko przygotować nasz serek do chlebków.
Wszystkie składniki serka : feta + serek naturalny czosnek obrany + papryka świeża pozbawiona nasion + pieprz + odrobina soli + rozmaryn + liście bazylii + świeża pietruszka + kilka kropli cytryny = wkładamy do food procesora i miksujemy na dość gładką masę ( ja osobiście zostawiamy kawałeczki - drobne cząstki, bo tak wole ale możecie zmiksować mocniej.
Tak przygotowany serek serwujemy razem z upieczonym chlebkiem Pide i innymi daniami które będziecie mieli ochotę serwować.
Doskonałe do mies z grilla ale nie tylko bo te chlebki to fajny pomysł także serwowany jako śniadanie :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych