www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Co to takiego Pide ? Tak naprawdę to chlebek pizzowy wypiekany tradycyjnie w Turcji.
Właściwie można powiedzieć ze każdy kraj ma swój sposób na te chlebki bo przecież w Polsce mamy podpłomyki czy cebularze, Indie maja naan , puri , roti , chapati , Hiszpanie maja tortille , Grecja pite , Marokanie harshe , Szwedzi tunnbrod , Armeńczycy lavash , Węgrzy langose a moje ulubione Włochy focaccie czy piade. I można by tutaj wymieniać jeszcze naprawdę wiele krajów i każdy ma swój sposób na tego typu chlebki.
Co je łączy ? W zasadzie trzy rzeczy a dokładnie składniki - mąka, woda i sol. Potem to już w zależności od kraju dochodzą drożdże, sposób ich wypiekania i dodatki .
Moja ulubiona odmiana jak do tej pory do Włoska Focaccia i dziś prezentowana Turecka Pide.
Tą włoską robię bardziej puszystą i nieco wyższą a turecką odmianę uwielbiam za dodanie jogurtu i robię nieco cieńszą.
Jako dodatek u mnie nie wyobrażam sobie nie zrobić serka, który jeśli mieliście kiedyś możliwość jedzenia w Tureckiej restauracji, jest właśnie Tym - lekko czosnkowym , ziołowym ( wariacje tez są różne w zależności od dodatków ).
W każdym razie prezentuje Wam dzisiaj mój sposób który robię w domku przy okazji grilla czy ciepłych, letnich dni - sprawdza się doskonale i smakuje pysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).
Składniki :
na Pide ( wychodzą 4 sztuki ) :
- 150 g maki pszennej typ 620 ( można zamienić na typ 450 lub 550 )
- 300 g maki pszennej typ 450
- 250 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego ( typ grecki )
dodatki na Pide :
- odrobina oliwy z oliwek
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- odrobina soli np. himalajskiej ( można zastąpić zwykłą grubo zmieloną )
- garść oliwek czarnych
- garść oliwek zielonych ( opcjonalnie )
- świeży rozmaryn
- garść suszonych pomidorów ( tych marynowanych w oliwie )
- kilka listków świeżego oregano
- odrobina fety
do serka :
- 100 - 150 g sera typu feta
- 1 opakowanie naturalnego serka ( 200 g )
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeża czerwona papryka
- pieprz i odrobina soli
- odrobina świeżego rozmarynu ( ewentualnie suszony )
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej pietruszki
- kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania :
Zaznaczę ze jeśli chodzi o dodatki na chlebkach możecie przyjąć swoje wariacje i dodać co Wam się podoba . Tutaj podaje moja wersje, którą lubię najbardziej i myślę ze jest uniwersalna do różnego rodzaju dodatków i dan.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebki - najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem w ciągu kilku sekund, pozostawić do wyrastania i mieć z głowy do czasu pieczenia :).
Do mniejszej miseczki odmierzamy ciepłą wodę + cukier + drożdże = całość mieszamy.
Do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast odmierzamy: mąki + sol + przygotowane drożdże + oliwę + jogurt grecki = całość wyrabiamy dość solidnie, jakieś 7 minut. Na gładkie ciasto.
Przekładamy do miski , lekko smarujemy oliwa i wstawiamy pod przykryciem do lodówki - do następnego dnia aby sobie spokojnie wyrastało ( najlepiej na 12 godzin ).
Na następny dzień gdy będziemy chcieli piec nasze chlebki, wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnice.
Tak jak jest delikatnie rozkładamy i dzielimy na 4 części.
Przygotowujemy sobie dwie blaszki z papierem do pieczenia.
Każdą część formujemy w prostokątne , owalne chlebki = układamy na blaszkach.
Przy pomocy palców dociskając ciasto robimy w nim nieregularne wgniecenia ( nie musicie tego robić - możecie pominąć ).
Piekarnik nastawimy na 200 stop. C.
Skrapiamy każdy chlebek oliwa z oliwek i smarujemy delikatnie po całości przy pomocy pędzelka.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy chlebek układamy dodatki - u mnie pokrojone w plasterki oliwki, listki rozmarynu , drobno pokrojone suszone pomidory , oregano, bazylia i pokruszona odrobina fety.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 - 20 minut.
W miedzy czasie możemy szybciutko przygotować nasz serek do chlebków.
Wszystkie składniki serka : feta + serek naturalny czosnek obrany + papryka świeża pozbawiona nasion + pieprz + odrobina soli + rozmaryn + liście bazylii + świeża pietruszka + kilka kropli cytryny = wkładamy do food procesora i miksujemy na dość gładką masę ( ja osobiście zostawiamy kawałeczki - drobne cząstki, bo tak wole ale możecie zmiksować mocniej.
Tak przygotowany serek serwujemy razem z upieczonym chlebkiem Pide i innymi daniami które będziecie mieli ochotę serwować.
Doskonałe do mies z grilla ale nie tylko bo te chlebki to fajny pomysł także serwowany jako śniadanie :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz