Przejdź do głównej zawartości

Pide - Flatbread w wersji tureckiej z przepysznym serkiem.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Co to takiego Pide ? Tak naprawdę to chlebek pizzowy wypiekany tradycyjnie w Turcji.
Właściwie można powiedzieć ze każdy kraj ma swój sposób na te chlebki bo przecież w Polsce mamy podpłomyki czy cebularze, Indie maja naan , puri , roti , chapati , Hiszpanie maja tortille , Grecja pite , Marokanie harshe , Szwedzi tunnbrod , Armeńczycy lavash , Węgrzy langose a moje ulubione Włochy focaccie czy piade. I można by tutaj wymieniać jeszcze naprawdę wiele krajów i każdy ma swój sposób na tego typu chlebki.
Co je łączy ? W zasadzie trzy rzeczy a dokładnie składniki - mąka, woda i sol. Potem to już w zależności od kraju dochodzą drożdże, sposób ich wypiekania i dodatki .
Moja ulubiona odmiana jak do tej pory do Włoska Focaccia i dziś prezentowana Turecka Pide.
Tą włoską robię bardziej puszystą i nieco wyższą a turecką odmianę uwielbiam za dodanie jogurtu i robię nieco cieńszą.
Jako dodatek u mnie nie wyobrażam sobie nie zrobić serka, który jeśli mieliście kiedyś możliwość jedzenia w Tureckiej restauracji, jest właśnie Tym - lekko czosnkowym , ziołowym ( wariacje tez są różne w zależności od dodatków ).
W każdym razie prezentuje Wam dzisiaj mój sposób który robię w domku przy okazji grilla czy ciepłych, letnich dni  - sprawdza się doskonale i smakuje pysznie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie :).











Składniki : 




na Pide ( wychodzą 4 sztuki ) : 


  • 150 g maki pszennej typ 620 ( można zamienić na typ 450 lub 550 )
  • 300 g maki pszennej typ 450 
  • 250 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego ( typ grecki )




dodatki na Pide :


  • odrobina oliwy z oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina soli np. himalajskiej ( można zastąpić zwykłą grubo zmieloną )
  • garść oliwek czarnych
  • garść oliwek zielonych ( opcjonalnie )
  • świeży rozmaryn
  • garść suszonych pomidorów ( tych  marynowanych w oliwie )
  • kilka listków świeżego oregano
  • odrobina fety





do serka : 



  • 100 - 150 g sera typu feta
  • 1 opakowanie naturalnego serka ( 200 g )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża czerwona papryka
  • pieprz i odrobina soli
  • odrobina świeżego rozmarynu ( ewentualnie suszony )
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny









Sposób przygotowania : 




Zaznaczę ze jeśli chodzi o dodatki na chlebkach możecie przyjąć swoje wariacje i dodać co Wam się podoba . Tutaj podaje moja wersje, którą lubię najbardziej i myślę ze jest uniwersalna do różnego rodzaju dodatków i dan.
Zaczynamy od przygotowania ciasta na chlebki - najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem w ciągu kilku sekund, pozostawić do wyrastania i mieć z głowy do czasu pieczenia :).
Do mniejszej miseczki odmierzamy ciepłą wodę + cukier + drożdże = całość mieszamy.
Do misy miksera z końcówką do wyrabiania ciast odmierzamy: mąki + sol + przygotowane drożdże + oliwę + jogurt grecki = całość wyrabiamy dość solidnie, jakieś 7 minut. Na gładkie ciasto.
Przekładamy do miski , lekko smarujemy oliwa i wstawiamy pod przykryciem do lodówki - do następnego dnia aby sobie spokojnie wyrastało ( najlepiej na 12 godzin ).
Na następny dzień gdy będziemy chcieli piec nasze chlebki, wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnice.
Tak jak jest delikatnie rozkładamy i dzielimy na 4 części.
Przygotowujemy sobie dwie blaszki z papierem do pieczenia.
Każdą część formujemy w prostokątne , owalne chlebki = układamy na blaszkach.
Przy pomocy palców dociskając ciasto robimy w nim nieregularne wgniecenia ( nie musicie tego robić - możecie pominąć  ).
Piekarnik nastawimy na 200 stop. C.
Skrapiamy każdy chlebek oliwa z oliwek i smarujemy delikatnie po całości przy pomocy pędzelka.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy chlebek układamy dodatki - u mnie pokrojone w plasterki oliwki, listki rozmarynu , drobno pokrojone suszone pomidory , oregano, bazylia i pokruszona odrobina fety.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 15 - 20 minut.
W miedzy czasie możemy szybciutko przygotować nasz serek do chlebków.
Wszystkie składniki serka : feta + serek naturalny czosnek obrany + papryka świeża pozbawiona nasion + pieprz + odrobina soli + rozmaryn + liście bazylii + świeża pietruszka + kilka kropli cytryny = wkładamy do food procesora i miksujemy na dość gładką masę ( ja osobiście zostawiamy kawałeczki - drobne cząstki, bo tak wole ale możecie zmiksować mocniej.
Tak przygotowany serek serwujemy razem z upieczonym chlebkiem Pide i innymi daniami które będziecie mieli ochotę serwować.
Doskonałe do mies z grilla ale nie tylko bo te chlebki to fajny pomysł także serwowany jako śniadanie :).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com




 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...